Geachte redactie

Ruzie

Het enige wapen om de ruzie-onzin bij Oranje VI te beslechten (Ten eerste, 8 juli) is: niet kijken.


Gerald Thus, Utrecht

Vrouwen en voetbal

Mag ik als voetballiefhebster een oproep doen voor een betere genderverdeling in de berichtgeving over deze sport?


Ik wil behalve Barbara Barend en Dione de Graaff meer vrouwen op de buis zien en op de radio horen als het over de nationale volkssport gaat. Ik wil vrouwen uitleg horen geven waarom de keeperswissel gewaagd was en cijfers geven voor het spel van de individuele spelers.


En, beste vaderlandse media, probeer het gebrek aan vrouwelijke analisten en reporters nou niet te rechtvaardigen met de bewering 'voetbal is nou eenmaal een mannensport' die jullie collega's van de BBC en ITV gebruikten. Ondanks het feit dat de meeste coaches en verzorgers man zijn en er buitensporige aandacht voor de mannenteams is, is voetbal geen exclusieve aangelegenheid van dit geslacht meer.


Wereldwijd voetballen er immers zo'n 45 miljoen vrouwen en meisjes. In Nederland - kan men lezen op de KNVB-website - is het vrouwenvoetbal aan een opmars bezig en spelen 131.948 meisjes en vrouwen het spel. Daarnaast zijn er nog velen die niet zelf de voetbalschoenen aandoen, maar wel week in week uit hun team aanmoedigen en hun leven graag even opzij zetten om alle voetbalwedstrijden van dit WK te kunnen volgen.


In Brazilië volgen meer vrouwen dan mannen dit toernooi op de televisie. Hoogste tijd om meer vrouwen bij verslaggeving rond voetbal te betrekken. NOS, SBS6 en RTL: in het geval jullie zeggen dat er geen capabele vrouw te vinden is, bel of mail mij even, mijn nichtje is een expert.


Wendy Guns, Rotterdam, docent Open Universiteit

Tolheffen

Ooit werd de afschaffing van soms nog uit de Middeleeuwen stammende tollen gezien als een teken van vooruitgang. Nu willen steeds meer landen, zoals Duitsland (Ten eerste, 8 juli) en België, ze als vignet weer invoeren of hebben dat al gedaan (Oostenrijk, Zwitserland). Oude wijn in nieuwe - digitale - zakken.


Het wachten is op stadsmuren en ophaalbruggen. L'histoire se répète.


Bert Trap,


Hendrik-Ido-Ambacht

Wietteelt

De Heerlense burgemeester Paul Depla heeft een aantal sterke argumenten met betrekking tot legalisering van wietteelt (Ten eerste, 7 juli). Daar kun je het mee eens zijn of niet.


Maar waar hij zegt dat het niet de minister is die moet bepalen wat wel en niet mag in dit land en dat een onafhankelijke rechter daar maar eens over moet beslissen, maakt hij - zeker voor een functionaris als een burgemeester - een staatsrechtelijke uitglijer van formaat.


De regering regeert. De rechter is bevoegd het overheidsbeleid aan de wet te toetsen, maar is zeker niet bevoegd om op de stoel van de uitvoerende macht te gaan zitten.


Een burgemeester mag toch worden verondersteld enig verstand te hebben van de leer van de scheiding der machten.


Peter Ruijtenbeek, Den Haag

Wietteelt (2)

Burgemeester Paul Depla van Heerlen wil wietteelt reguleren . 'Genoeg is genoeg', vindt hij: 'Het huidige systeem van gedoogde verkoop en verboden teelt werkt criminaliteit in de hand.' Dit terwijl het huidige gedoogsysteem juist bedoeld was om criminelen de wind uit de zeilen te nemen.


Wat het meest opvalt in dit interview is dat Depla geen hand in eigen boezem steekt: jarenlang is gedoogd dat horden buitenlandse drugtoeristen in de grensstreek wiet kwamen kopen zodat er een enorme vraag ontstond.


Mede dankzij de growshops die als paddestoelen uit de grond kwamen om potentiële wiettelers met materiaal en adviezen te helpen een eigen teeltbedrijfje op te zetten, is het wiettelen zo uit de hand gelopen.


De PvdA is altijd een groot voorstander geweest van dit gedoogbeleid. Maar toegeven dat het misschien toch beter is om de koffieshops te sluiten omdat wiet slecht is voor de volksgezondheid wil hij niet. Integendeel, PvdA-partijgenoot en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn krijgt ervan langs omdat deze zich stil houdt. Depla's ambtenaren worden aan het werk gezet om een proefproces uit te lokken.


M. Berger, Maastricht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden