Geachte redactie

Topbestuurders

'Binnen de zorgsector is onrust ontstaan nadat de Eerste Kamer besloot om de salarissen van topbestuurders binnen de publieke en semi-publieke sector te begrenzen'(Economie, 16 november). Volstrekt waanzinnig hoe de zorgsector hier vereenzelvigd wordt met de paar honderd bestuurders die meer dan 190 duizend euro per jaar verdienen (met onkostenvergoeding en pensioenafdracht wordt dit al snel 240 duizend).

Met bestuurders die zonder overleg besluiten dat het salaris van de huishoudelijke hulpen wel onder de 10 euro per uur kan. Met bestuurders die zich niet schijnen te beseffen dat op deze manier hun krediet op de werkvloer tot een absoluut minimum daalt.

Al tien jaar wordt geprobeerd iets te doen aan de exorbitante zelfverrijking en nu eindelijk wordt de knoop doorgehakt. Van de ruim een miljoen arbeidskrachten in de zorg zullen slechts enkele honderden door deze maatregel getroffen worden. Er zijn juist opvallend veel instemmende reacties vanuit de zorg op het besluit. Als de overheid echt naar de werkers in de zorg had geluisterd, was de maatregel vandaag ingegaan. Met terugwerkende kracht.

PIET DRIEST, DEN HAAG

Trombose

U plaatste op 14 november een interview met collega Schalij waar wij graag op willen reageren. Wij krijgen het gevoel dat men probeert de mensen bang te maken voor de nieuwe antistollingsmiddelen ('.. maar als je een bloeding krijgt, dan is het ook gebeurd met je....'). Dit is ongenuanceerd.

Ten eerste komen er in de grote onderzoeken met deze middelen ten opzichte van de trombosedienstpillen niet méér, maar juist minder dodelijke bloedingen voor, en is de sterfte niet hoger, maar juist lager. Het zou veel beter zijn om juist de veiligheid van de nieuwe middelen te benadrukken, ook al is er nog geen 'antigif' beschikbaar.

Nederlandse artsen schrijven namelijk nog steeds in 1 op de 5 patiënten met hartritmestoornissen geen antistolling voor, terwijl deze patiënten daar wel recht op hebben. Deze nalatigheid veroorzaakt duizenden nodeloze herseninfarcten per jaar die bij het juist volgen van de richtlijnen, die overigens al sinds 2010 de nieuwe middelen aanbevelen, voorkomen hadden kunnen worden. De reden waarom artsen ten onrechte geen bloedverdunners voorschrijven aan patiënten die deze wel zouden moeten gebruiken is vooral de angst voor bloedingen die deze medicamenten kunnen veroorzaken, en dan met name de hersenbloedingen. De nieuwe middelen zijn niet alleen effectiever dan de trombosedienstpillen in het voorkómen van een herseninfarct, maar ook een stuk veiliger.

Is het jaarlijkse aantal hersenbloedingen bij het gebruik van trombosedienstpillen nog 4 op de duizend patiënten, bij de nieuwe middelen is dit nog slechts 1 op de duizend behandelde patiënten. Nu met de komst van de nieuwe middelen de hersenbloeding nauwelijks nog een probleem is, hopen wij dat dit de angst zal wegnemen bij behandelaars voor het gebruik van antistolling bij patiënten met hartritmestoornissen die hiervoor in aanmerking komen.

DR R.G. TIELEMAN, PROF.DR. F.W.A. VERHEUGT,

BEIDEN CARDIOLOOG

A2

'Boetes op A2 leveren Rijk 100 miljoen op', stond in de Volkskrant (Ten Eerste, 16 november). De maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de vijf rijstroken - die lang en breed uitnodigen tot keihard rijden - is natuurlijk niet voor niets. De regering heeft op dit moment die 100 miljoen euro nodig. Ik heb daar alle begrip voor.

Wel zou ik graag willen dat als het straks economisch weer ietsjes beter gaat in Nederland dat je dan ook op de linkerrijstrook 120 mag rijden. Gaat het nog beter dan mag je 120 op twee rijstroken. Als het land niet meer stuk kan, dan mogen we 130 km op alle vijf de stroken.

COEN VAN DEN HEUVEL, EINDHOVEN

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden