GEACHTE REDACTIE

Als assistent verkeersleidster en ex-kortverbandster bij de luchtmacht lees ik met interesse over alle helikopterperikelen...

Helikopters

Wordt de keuze voor Apache of Tigre gebaseerd op toegezegde economische tegenorders? Natuurlijk zijn tegenorders belangrijk voor het bedrijfsleven en werkgelegenheid in de toekomst.

Ik hoop echter dat de uiteindelijke beslissing voor een Amerikaanse of Europese helikopter niet uitsluitend vanwege economische belangen zal worden genomen. Zouden vooral de vliegers en soldaten van de luchtmobiele brigade niet gebaat zijn met een veilige, betrouwbare helikopter voor in zowel vredes- als oorlogssituaties?

Hoe groot moet een beloofde tegenorder moet zijn om het verlies van mensenlevens, als gevolg van een misschien politiek economisch interessante, maar onveilige keuze, te compenseren?

BRUSSEL Carla van Leeuwen

Moraal

'Er is niet één moraal, er zijn er vele', aldus de rechtsfilosoof Van Gunsteren in de Volkskrant van 25 maart. Deze uitspraak staat haaks op de menselijke ervaring en maatschappelijke praktijk in normale leefsituaties.

De universele basiswaarden - normen van trouw, wederkerigheid, respect ten aanzien van de medemens enzovoort - zijn nog steeds uitgangspunt in vele wetten, conventies, verklaringen en religieuze boeken.

Helaas wordt hiervan in veel situaties afgeweken, veelal in mensonterende zin. Dit betekent echter niet dat die éne moraal daardoor niet meer bestaat en niet meer werkzaam is. Als centrale wegwijzer voor een vreedzame en menselijke samenleving blijft deze wel degelijk overeind.

ZOETERWOUDE

Gerben Bruinsma

Anoniem

Veel mensen hebben het wel eens meegemaakt: iemand deponeert een klacht ergens zonder zijn of haar naam te vermelden. Soms wensen verklikkers anoniem te blijven wanneer ze mensen aangeven bij de politie, belastingdienst, een uitkerende instantie of anderszins. Dit gedrag wordt gestimuleerd door deze instellingen, bijvoorbeeld door 'kliklijnen' in te stellen en allerlei mogelijke 'vertrouwenspersonen' te benoemen waar men met zijn klacht (ook anoniem) terecht kan.

Toch is ons als deugd geleerd dat klikken hoe dan ook verkeerd is. Het is in veel gevallen eng, lafhartig en laakbaar dat mensen kiezen om anoniem te blijven.

Wellicht is het een hele opluchting en bevrijding om een zaak anoniem aan te geven. Vraag blijft echter of datgene wat men vertelt oprecht waar is. En kent ons rechtssysteem niet het principe van hoor en wederhoor?

Wat een aangever bovendien niet (voldoende) beseft - ook al heeft hij of zij gelijk - is het feit, dat het slachtoffer wordt gefrustreerd en/of verraden en daardoor onnoemelijk veel verdriet en leed wordt aangedaan. Leed dat soms jarenlang kan doorwerken in de leef- en gevoelswereld van de ander.

UTRECHT R.P. Roeplall

On-Italiaans

In de Volkskrant van 22 maart verscheen een profiel van Renato Ruggiero, de nieuwe directeur-generaal van de wereldhandelsorganisatie WTO, onder de kop 'On-Italiaanse Italiaan kan WTO-zetel niet meer ontgaan'.

De suggestie die gewekt wordt wil ik tegenspreken: Ruggiero lijkt mij juist heel 'Italiaans'.

Zo is Ruggiero een overtuigd voorstander van vrijhandel, maar dit geldt ook voor de meeste Italiaanse politici en ondernemers. Het concept van vrijhandel is inmiddels algemeen aanvaard in Italië; dit zal zonder meer ook worden beaamd door de uiterst belangrijke groep Nederlandse investeerders in Italië (zoals de Koninklijke Shell, Unilever, Philips enzovoort) die in hun fabrieken duizenden Italianen in dienst hebben.

Ruggiero is on-Italiaans 'schoon', want niet corrupt, volgens het Volkskrant-profiel. Staat u mij toe hierbij op te merken dat de corruptie in Italië een ingewikkelde materie vormt, die niet met twee woorden is op te lossen.

Het ging in Italië om een onwettig stelsel van partijfinanciering, dat in bepaalde gevallen tevens geleid heeft tot onwettige verrijking van bepaalde personen. Italië heeft daarop een radicale remedie gevonden: duizenden personen zijn in de gevangenis terechtgekomen, honderden zijn voor het leven uitgesloten van verdere politieke activiteit, tientallen personen hebben zich, naar aanleiding van de schandalen, van het leven beroofd.

Het gaat hier om een situatie die niet met gemeenplaatsen beoordeeld kan worden maar een nadere analyse behoeft, waarin enig respect voor de mens ook op zijn plaats is.

DEN HAAG Ranieri Tallarigo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.