Geachte redactie

Krim

In het artikel over de Krim 'Zwarte Zeevloot nu Poetins favoriet'(Ten eerste, 28 februari) staat dat Stalin de Krim in 1954 aan Oekraïne heeft gegeven. Dit gebeurde door Chroesjtsjov. Stalin was in 1954 al dood.


Gerald Thus, Utrecht


Kim Kötter

In de rubriek top/flop (V, 28 februari) is Kim Kötter mikpunt van kritiek vanwege haar uitspraak dat carnavalviersters onder hun korte, sexy outfitje een dikke panty dan wel een legging zouden moeten dragen, 'want anders vraag je er wel erg om', als zijnde een uiting van wel erg belegen alledaags seksisme. Mevrouw Kötter wordt hier mijns inziens onrecht gedaan. Het komt mij voor dat zij hier waarschuwt voor acute blaasontsteking, een welbekend bijverschijnsel van carnaval vieren,en dat met name bij dansmariekes, evenals overigens keelklachten, zere voeten en knetterende koppijn, alle van voorbijgaande aard, gelukkig.


Gerrit van Aken, Utrecht


Poortjes

Een opmerkelijk bericht in uw krant (Ten eerste, 28 februari) over in- en uitchecken bij stations van NS.


Er zal wel heel wat menskracht nodig zijn om die poortjes te bedienen. Gelukkig is er een veel eenvoudiger en goedkopere oplossing: controleer meer in de trein. Dan pak je meer zwartreizigers en je krijgt geen boze niet-reizigers bij de poortjes. Mijn vrouw heeft van de week op één dag zeven uur in de trein gezeten. Ze is zegge en schrijve één keer gecontroleerd.


Gerard Peeters, De Heurne


Pauw & Witteman

Natuurlijk heb ik bij P&W naar het 'lijsttrekkersdebat' gekeken. Je weet maar nooit of er misschien een quote voorbij komt over mijn eigen brave gemeente Bloemendaal. Maar ik ben het helemaal eens met Sheila Sitalsing die in haar column (28 februari) rept van een spookdebat. Zelden binnen een krap uur zoveel slagen in de lucht waargenomen. Mag ik tot slot een suggestie kwijt? Beste lijsttrekkers, laat het echte werk nou aan ons, - raadsleden - over, zodat iedereen weet waar het over gaat. Bedankt!


Henk Schell, Bennebroek


Claudio Abbado

Enkele weken geleden overleed de Italiaanse dirigent Claudio Abbado. Zijn interpretaties zijn altijd ingetogen emotioneel en transparant. Niemand heeft Bruckner ooit menselijker laten klinken. Alles klinkt zo vanzelfsprekend dat je bijna vergeet dat er een orkest en een dirigent aan te pas zijn gekomen. Alsof de noten zo vanuit de lucht je oren binnendansen. Anders dan dirigenten zoals Gardiner en Harnoncourt, die soms dirigeren als een meester met een rietje. Of zoals Karajan, die soms als vla uit je boxen druipt.


Ik raad mensen die beginnen met klassieke muziek vaak Abbado's Beethoven-symfonieën met de Berliner Philharmoniker of zijn Mozart-symfonieën met het Orchestra Mozart aan, maar al zijn opnamen zijn prima.


Nanning Mol, Voorschoten


Tullepataon

In het artikel over de gemeenteraadsverkiezingen in Roosendaal (28 februari) staat dat een Tullepetaon een kruising is tussen een fazant en een kalkoen. Dit klopt niet. Een Tullepetaon is een parelhoen, en is een verbastering van de Franse vertaling hiervan: poule pintade


Ties Mulders, Ex-Roosendaler


Wietteelt

De korpsleiding van de Nationale Politie is tegen het gedogen van wietteelt, omdat ze vreest dat criminelen deze legale hennepkwekerijen 'met extreem geweld' zullen overvallen. De politie vindt dus dat we alleen wiet mogen telen als de criminelen dat toestaan. Mooie boel, dan kunnen we de juweliers ook wel verbieden, want die worden ook steeds 'met extreem geweld' overvallen.


Peter Simon, Apeldoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden