Geachte redactie

Excuustruus

Ik heb met verbazing kennis genomen van de reacties van de raad van commissarissen en de media op de opmerking van Johan Cruijff tegen Edgar Davids, namelijk dat hij alleen omdat hij zwart is in de rvc benoemd is. Dat is volgens mij geen racisme of discriminatie, maar Cruijffs mening over de positieve discriminatie van degenen die Davids benoemd hebben. Als je tegen een vrouw zegt dat ze een excuustruus is, dan discrimineer je haar niet, maar neem je stelling tegen degenen die haar - enkel omdat ze vrouw is - in die positie hebben benoemd.

Rudy Schreijnders, Amsterdam

Beschermd

Als iemand in een vergadering zegt 'jij zit hier alleen maar omdat je homo bent', dan weet iedereen dat je te maken hebt met iemand die niet bepaald homovriendelijk is. Maar ik begrijp, onze grootste voetballer, Johan Cruijff, moet met man en macht worden beschermd.

O. Reich, Amsterdam

Kritiekloos

Max Pam schrijft in zijn column: 'als zijn naam (Cruijff) voorbijzweeft, wordt er slechts met ontzag gesproken'. Dat ontzag komt wel al gedurende veertig jaar op het conto van de schrijvende sportpers die Cruijff al sinds de jaren zeventig nagenoeg kritiekloos op het schild heft.

Ben de Graaf was wel kritisch, maar stond nagenoeg alleen. Luister eens naar de verslaggevers van Studio Sport die de opdracht hebben geheel in de stijl van Theo Koomen van niets iets te maken, want de tucht van de kijkcijfers hè? Een overkill aan schaatsen, wielrennen en voetbal heeft ertoe geleid dat de sportpers geen zelfreinigend vermogen meer kent. Luister maar eens naar het duogekwaak op een zondagmiddag tijdens het schaatsen.

Johan de Vries, Soest

Roemrucht verleden

Bij Cruijff leeft de misvatting dat topvoetballers ook goede bestuurders zijn. Het droomelftal van toen zou op grond van geniale voetbalinzichten ook verstand moeten hebben van koersschommelingen. Deze gedachte is naïef: oude roem is geen garantie voor toekomstig succes.

Tweede denkfout is zijn geloof in eigen kweek (wie niet rijk is, moet slim zijn). Sinds het Bosman-arrest kapen buitenlandse clubs talent reeds in een vroeg stadium weg. Een goedgevulde kweekvijver is leuk voor de kas, in sportief opzicht schiet de club er weinig mee op. De voetbalwereld is definitief veranderd, aansluiting met buitenlandse grootmachten is een illusie. Nederland is niet meer dan een satelliet van deze grootmachten.

Het is beter dat te accepteren dan een voormalige topclub te blijven kwellen met een roemrucht verleden. Het grote Ajax van weleer bestaat niet meer. De coup van Johan Cruijff doet denken aan de pogingen van Ruud Lubbers vorig jaar nog een rol te spelen in het CDA.

Fred Jenner, Utrecht

Marga Klompé

Annet Bleich stelt in een prima recensie dat de biograaf van Marga Klompé heeft geworsteld met de vraag waarom zij wél een prominente politica werd en andere vrouwen niet doorbraken in de politiek (Boeken, 19 november). Naast alle goede eigenschappen die Marga Klompé bezat, was een belangrijke reden dat Marga Klompé ongetrouwd was. En ongetrouwde vrouwen kregen wel alle kansen in de naoorlogse maatschappij.

Het siert Marga Klompé dat ze besefte dat Nederland nog niet rijp was voor een vrouwelijke premier.

Lydia Snuif-Verwey, Zaandam

Lege batterijen

Het onderschrift van de foto bij de Brief van de dag 'Zorginkopen als bezuiniging' (O&D, 21 november) luidt: 'Een verpleegkundige helpt een bewoner van een verzorgingshuis met eten.' Ik zou graag van u horen in welk verzorgingshuis de bewoners eten krijgen van een echte verpleegkundige. Dan plaats ik mijn schoonmoeder onmiddellijk op de wachtlijst, al zou het 100 kilometer bij ons vandaan zijn!

Ik denk dat u bedoeld heeft dat een verzorgende helpt met eten. Dat is namelijk de praktijk. In een verzorgingshuis is vaak maar één verpleegkundige aanwezig voor alle bewoners. Die heeft wel wat anders te doen dan bewoners voeden.

Afgelopen zondag waren voor de derde zondag op een rij allebei de hoortoestellen van mijn - behoorlijk dove - dementerende schoonmoeder voorzien van een lege batterij. Vriendelijk daarop wijzen bij het personeel heeft geen enkel effect. Het is schandalig welke kwaliteit verzorgingshuizen leveren onder de noemer zorg en ik ben het met de schrijfster van de Brief van de dag, Kitty van Elst, eens dat er heel weinig visie en nog minder echte zorg te vinden is bij verzorgingshuizen (althans bij de twee waar wij persoonlijke ervaring mee hebben).

Lilian Kok, Waddinxveen

Turks

Het woord 'Turks' in 'Liever Turks dan Paaps' heeft niet zoveel met Turkije te maken(O&D, 22 november). In de 17de eeuw werden alle islamieten 'Turken' genoemd. Ook Mohammed zelf werd vaak 'die Turk' genoemd.

F.W. Steutel, Eindhoven

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden