Geachte redactie

Bedreiging

Dat de functie van de Eerste Kamer een belangrijke waarde heeft als toetsing van de deugdelijkheid van de wet, is duidelijk. Dat ze daartoe evenwel een politieke samenstelling dient te krijgen, is ongewenst en (zoals Peter de Waard in zijn column van 4 oktober terecht zegt) zelfs bedreigend voor het besturen van een land.


Bovendien lopen de politieke samenstellingen van de Eerste- en Tweede Kamer niet synchroon en doen die geen recht aan de huidige politieke barometer. Laat een onafhankelijk apolitiek orgaan die wetten beoordelen zonder te politiceren.


De patstelling die nu in de VS is ontstaan en die momenteel in Nederland gaande is, staat ook haaks op het democratische principe van Pericles uit het oude Griekenland. Hij betrok - vaak tot vervelens toe - de vrije burgers bij zijn besluitvorming maar liet onafhankelijke deskundigen oordelen over de wetmatigheid ervan.


Ergo, een Eerste Kamer in Nederland is alleen nuttig indien deze apolitiek en onafhankelijk kan opereren.


Hans Stein, Tiel


Duizendpoot

Mooi artikel over het gif van de Chinese duizendpoot dat morfine overtreft (Wetenschap, 1 oktober). We waren in China en op bezoek bij een 'lokale boer'. Onderdeel van dit tripje was het aanbieden van een pittig alcoholisch drankje. De man ontkurkte de fles en toverde een duizendpoot te voorschijn - waar vandaan weet ik niet maar het was een broertje/zusje van die op de foto - kronkelend en wel.


Hij stopte hem rechttoe rechtaan in de fles. Ik meen me te herinneren dat het beestje nog even rek en strek deed . Niemand leende zich voor dit drankje. De boer nam een fikse teug. Zou alcohol en duizendpoot-morfine niet de beste mix zijn? Het was een boom van een man, 75 jaar oud.


Jules Hoogma, Amsterdam


Varkensmest

Het vervallen van de meststoffenwet en de melkquotering (Economie, 2 oktober) hoeft helemaal niet tot meer mest te leiden, schrijft Sjoerd Nienhuys (O&D, 3 oktober). Alle koeien-, varkens- en kippenmest kan direct worden omgezet in biogas.


Daarna hoeft er geen stinkende verse mestslurry meer het land te worden opgereden, maar de geurloze meststof kan wel worden gebruikt. Het biogas kan worden schoongemaakt voor automotoren of huisgebruik en kan het komende aardgastekort compenseren, zegt hij.


Nienhuys maakt het wel heel bont met groen gas winnen uit mest. Mest is voor 90 procent water en als je hier gas uit haalt, wordt morgen Brabant Water (drinkwaterbedrijf) mijn energieleverancier.


Telkens de koppeling tussen mest en energie maken is een vorm van greenwashing van bruin spul. De mestsector wil graag geafficheerd worden met groen en duurzaam, terwijl het daar niets mee te maken heeft. Mestverwerking kent geen end of pipe-oplossing, zoals de katalysator dat is voor auto's. Het enige einde van de pijplijn is de achterkant van een varken.


Geert Verstegen,


Tilburg


Dijken

Ziedend was ik in 1995 toen ik hoorde dat mijn hoogbejaarde ouders op de late avond van de ene op de andere minuut gesommeerd werden om hun spullen te pakken voor een evacuatie vanuit Bergen (zie de foto bij het artikel 'Verticaal evacueren vaak veiliger', Wetenschap, 2 oktober). Saillant is dat zowel mijn grootvader als vader al generaties lang bekendstonden als dé ervaringsdeskundigen van het dorp Bergen inzake hoogwater.


Mijn vader was er trots op dat hij zijn nieuwe huis in de jaren dertig boven het peil van 1926 gebouwd had, - de waterstand was in dat jaar extreem hoog - zodat het dat ook in de jaren negentig volkomen droog bleef. In schriftjes werden sinds jaar en dag minutieus de waterstanden in Borgharen bijgehouden zodat ze precies konden voorspellen op welk tijdstip de verbindingsdijk tussen Bergen en de rijksweg onder water zou lopen. Dit deden ze enerzijds als hobby anderzijds vanuit hun vroegere functies bij de gemeente, dezelfde instantie nota bene die hen nu uit bed trommelde. 'Midden in de nacht in een volle vrachtwagen een dijk op die elk moment kan instorten, dat weiger ik', zei mijn vader resoluut. En mijn ouders gingen dus niet! Bij de overstroming een jaar later evacueerden ze - gezagsgetrouw als ze waren - wel. Hulde aan promovendus Bas Kolen die mijn vader alsnog postuum gelijk geeft.


Rien Geurts, 's-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden