Geachte redactie

Het Haagse Hoogveen

Een feitelijke correctie. Zaterdag schreef een briefschrijver dat ik in de Haagse Vruchtenbuurt zou zijn opgegroeid. Dat is onjuist. Wij woonden op Hoogveen nummer 15, in de buurt Escamp. Tijdens mijn middelbareschooltijd zijn we verhuisd naar een gallerijflat op de Uitgeeststraat 32. Zoek op Google Maps voor het verschil met de Appelstraat.


Ronald Plasterk


Elseviers prijzen

De afgelopen dagen is terecht veel aandacht besteed aan de boycot van onderzoekers van Elseviers wetenschappelijke tijdschriften. Het is verheugend en gepast dat Elsevier zich iets aantrekt van de onderzoeksgemeenschap, waarvan zij immers zegt een partner te willen zijn.


Elsevier-uitgever Martin Tanke zegt dat er miscommunicatie bestaat omtrent de prijsstelling van Elsevier (Wetenschap, 2 maart). Bovendien doet net als andere uitgevers ook Elsevier aan open access, wordt er bij vermeld. De kosten voor Elsevier-tijdschriften en open access houden inderdaad verband met elkaar, maar anders dan de lezer op basis van dit interview kan vermoeden.


Wat hier niet wordt gecommuniceerd, is dat auteurs bij Elsevier weliswaar de mogelijkheid hebben artikelen in open access te publiceren, maar dat daar per artikel voor moet worden betaald terwijl het in veel gevallen tijdschriften betreft waarvoor bibliotheken al via licenties hebben betaald.


Wordt er door andere grote uitgevers in toenemende mate een korting tot wel 100 procent gegeven op het in open access publiceren in combinatie met licenties, bij Elsevier is sprake van dubbel betalen.


Maar wellicht is er licht aan het eind van de tunnel: binnenkort gaan universiteitsbibliotheken aan tafel met Elsevier voor verlenging van de licentie. De aankondiging van Elsevier dat prijzen voor tijdschriften gehalveerd zullen worden, biedt hiervoor een aantrekkelijke context.


Anja Smit, Utrecht,


voorzitter Samenwerkingsverband


Univ.-bibliotheken en Kon. Bibliotheek


Selectie pensioenbestuur

Sinds 2011 geldt de Beleidsregel Deskundigheid voor alle bestuurders van financiële instellingen die onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financi- ele Markten (AFM) vallen. Onder deskundigheid vallen kennis, vaardigheden en professioneel gedrag, wat DNB toetst aan opleiding, werkervaring en competenties van de beleidsbepaler.


Bij pensioenfondsen houdt DNB bovendien rekening met omvang, complexiteit en risicoprofiel van het fonds alsmede met de samenstelling van het bestuur.


Hoe haaks staat de praktijk hierop. In pensioenfondsenland wordt het overgrote deel van de bestuursbenoemingen nog onderling geregeld. Dat is jammer omdat het niet past in de transparantie en het voorkomen van de schijn van partijdigheid die stakeholders in toenemende mate verwachten.


Veel Nederlandse fondsen hebben op uiterst professionele wijze hun pensioenadministratie en pensioenbeleggingen uitbesteed aan derden. Daarbij hanteren zij transparante, zuivere procedures waarbij onafhankelijkheid is gewaarborgd.


In het logisch verlengde hiervan ligt een onafhankelijke, open selectie en voordracht van bestuursleden.


Chris de Groot, Hilversum


Managing Partner Financial Assets


Onstwedde


Groen scheerapparaat

Het lukt Gerard Reijn niet om een scheerapparaat te vinden dat niet oplaadbaar is (Economie, 2 maart). Na veel zoeken heb ik er toch een gevonden. Wie nu op kieskeurig.nl zoekt, kan zes modellen van Philips vinden die niet oplaadbaar zijn, in prijs variërend van 32 euro tot 105 euro.


In mijn badkamer heb ik een lamparmatuur met geïntegreerd stopcontact opgehangen. Dat heb ik in Frankrijk gekocht, in Nederlandse winkels zijn ze niet te vinden. Een scheerstopcontact is veiliger, maar omslachtiger om aan te leggen.


Pieter Markus, Geldrop


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden