Geachte redactie

Spoorwegen

Peter de Waard vraagt zich af (Economie, 24 januari) wanneer de NS samengaat met andere treinbedrijven in de EU. Hij zou er beter aan doen om eerst de volkomen absurde situatie in eigen land aan te kaarten.


Voorbeeld? Ik had gisteren een reis gepland van het door De Waard in zijn column genoemde Varsseveld naar Baarn, om zeven uur 's ochtends. Ik reisde eerst met een stoptrein van Arriva naar Arnhem, dan met een sprinter van de NS naar Ede-Wageningen, vervolgens met een stoptrein van Connexxion naar Amersfoort en tenslotte met een sprinter van Hilversum naar Baarn. Een reis van twee uur en een kwartier met treinen van drie verschillende maatschappijen.


Reis ik met de ov-chipkaart, dan moet ik vier maal in- en uitchecken en betaal ik vier maal het opstaptarief. Bijkomend 'voordeel' is ook nog dat er in geen van de treinen een toilet is. Was ik een half uur later vertrokken, dan zou ik via Utrecht hebben kunnen reizen en 'slechts' twee maatschappijen (Arriva en de NS) nodig hebben gehad. Dan duurt de reis een kwartier korter en betaal ik 'slechts' tweemaal het opstaptarief. Maar helaas, de trein van Arnhem naar Utrecht reed gisteren niet.


Frank Rijckaert

, Doetinchem


Marokkanen

Op de binnenlandpagina van de Volkskrant van 23 januari staat een artikel over Marokkaanse drop-outs met twee staafdiagrammen. Het artikel gaat vooral over het verlaten van school zonder diploma. Het ene staafdiagram behelst 'voortijdig van school', het andere 'jongerencriminaliteit'.


Het aandeel 'Marokkaans' onder 'voortijdig van school' is in de periode van 2008 tot 2011 gestegen met 0,4 procent. Het aandeel 'Marokkaans' onder 'jongerencriminaliteit' is in diezelfde periode gedaald met 0,7 procent.


Toch staat in het artikel: 'Jongeren die zonder diploma van school gaan, vinden moeilijk een baan. De kans op crimineel gedrag wordt aanzienlijk groter.'


Ik vind dat die staafdiagrammen niet overeenkomen met de tekst. Ook vind ik het jammer dat gekozen is om te koppen uit het licht gestegen percentage voortijdige schoolverlaters. Er had ook boven kunnen staan: 'Percentage criminele Marokkanen in drie jaar tijd gedaald met 0,7 procent'. Maar ja, dat is wel heel erg positief. En daarmee minder interessant, misschien?


Frans Leliveld

, Amsterdam


Supergemeenten

Minister Plasterk roept op te stoppen met cynisme over landsdelen en supergemeenten (voorpagina, 24 januari) en hij gaat er voetstoots vanuit dat de burger maar één ding wil: een effectieve dienstverlening. Dat provinciegrenzen ooit zijn bepaald door strijd tussen bisschoppen en landheren, acht hij van secundair belang.


Plasterk maakt de vergissing dat die strijd tussen bisschoppen en landheren onderdeel is van de identiteit van de provincie en de gemeente waar de burger woont. Hij kan de weerstand betitelen als cynisme, maar ik zie die als wens Nederlands cultuurgoed te beschermen. Handen af van de provincies. De Fries, de Drentenaar, Limburger, Brabander, Hollander en Zeeuw maken Nederland.


Richard Koopman

, Oss


Kroketje

Ruud van Rijnoever is van een metaalbewerkmachine gevallen en ligt in het ziekenhuis (Binnenland, 24 januari). Wat fijn dat hij dagelijks als tussendoortje een broodje kroket kan bestellen. Gelukkig hoeft hij zich over zijn gewicht geen zorgen te maken: eenmaal thuis kan hij op kosten van zijn baas afvallen (Binnenland, 4 januari). Op termijn kan het ziekenhuis een extra bijdrage van het Rijk vragen omdat er grotere bedden besteld moeten worden. Nederland is met recht een verzorgingsstaat, wat hebben we dat toch goed geregeld met z'n allen!


Marjoleine Klapwijk

, leefstijlcoach, Leiden


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden