GEACHTE REDACTIE

Nieuwe milieuwetten zullen het voor Schiphol mogelijk maken te groeien van 440- naar wellicht 600 duizend vliegbewegingen per jaar tot 2010....

Lucht

AMSTERDAMHans Hesseling

Erkenning

Heeft Israël ooit expliciet het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen in de bezette gebieden erkend? Bij mijn weten niet. Laat de Knesset zich daar nu maar eens over uitspreken, in plaats van nog meer van ons land af te pakken.

AMSTERDAM Alissar Nabali

Thorbecke

'Van wel voorbereiden bodem' noemde Thorbecke de democratische artikelen bij zijn grondwetswijziging in 1848. En dat werd hem door de regenten van toen behoorlijk kwalijk genomen, want Thorbecke doelde met zijn opmerking op onze eerste Grondwet, de Staatsregeling van 1798. De boosheid van de regenten was wel begrijpelijk, want de Grondwet van 1798 richtte zich vooral tegen de macht van de aristocraten van toen, de Oranjes en de hen welgezinde en onderdanige regentenkaste. Het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat de huidige regenten niet het 200-jarig bestaan van een grondwet wilden herdenken. Maar wel hebben die regenten en 'de Majesteit' het 200-jarig bestaan van onder meer Rijkswaterstaat en het departement van Justitie met veel pracht en praal gevierd, terwijl die instellingen door de Staatsregeling van 1798 tot stand kwamen.

UTRECHT Joh.S. Wijne

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden