Geachte redactie

Donner

Wat klagen we nog over de benoeminsgsprocedure van de nieuwe vice-president van de Raad van State? Die is toch van het begin af aan volledig transparant geweest...


Wie anders dan Donner zou het immers worden?


Peter Dijkwel, Bennekom


Nieuwe Vakbeweging

Als één van de betrokkenen bij de afspraken over een nieuwe vakbeweging heb ik de afgelopen week mijn oor te luisteren gelegd bij zo'n veertig werkenden. Jongeren, oudere jongeren, werknemers, parttimers, ambtenaren en zzp'ers. De mensen voor wie De Nieuwe Vakbeweging wordt opgericht.


Iedereen blijkt vage beelden te hebben van wat er is afgesproken. Wel met betrokkenheid, maar totaal onverschillig over de nieuwe structuur: die zal iedereen een biet zijn.


Waar het werkend Nederland echt om gaat, is dat dienstverlening en belangenbehartiging aansluiten bij de diversiteit van werkenden en de pluriformiteit in belangen.


De invulling daarvan moet het resultaat zijn van de wensen van de werkenden. Daarom is het essentieel voor het welslagen van De Nieuwe Vakbeweging dat deze serieus en aandachtig luistert naar de werkenden en bereid is samen met hen veel verschillende vormen van dienstverlening te ontwikkelen.


Een vakbeweging die blijft steken in het verdedigen van bestaande rechten, moet beseffen dat ze geen verbetering tot stand zal brengen aan de losse dienstverbanden waar jongeren in zitten.


Een vakbeweging die bestaande rechten laat prevaleren, kan geen Nieuwe Vakbeweging worden genoemd.


Charles Verhoef Voorzitter FNV Zelfstandigen Bouw


Doorprikken

'In IJslandse fabriek wordt CO2 weer brandstof', stond er op de economiepagina's van 16 december. Met verbazing heb ik het stuk gelezen. De fabriek maakt uit waterstof en kooldioxide methanol, een alternatief voor benzine. Volgens de auteur belandt het broeikasgas daarmee 'in een soort kringloop'. Dat is onjuist. De CO2wordt eerst afgevangen, dan gekoppeld aan waterstof, en dan alsnog uitgestoten. Het proces is dus hooguit een omweg, geen kringloop.


Waterstof kan ook in pure vorm als brandstof worden gebruikt. Door er eerst CO2 aan te koppelen, maak je een schone brandstof in feite vuiler. Dat iemand daarmee denkt geld te kunnen verdienen, is zijn goed recht.


Maar het groene image dat hij daaraan probeert te verbinden, had de journalist moeten doorprikken.


Wim Turkenburg, oud-voorzitter van het onderzoeksprogramma CATO


VUmc

Naar aanleiding van uw artikel over de intensive care van het VU medisch centrum (Ten Eerste, 14 december) waarin Armand Girbes met naam en toenaam wordt genoemd willen wij graag reageren.


Wij hebben als collega of medebehandelaar in Groningen jarenlang met Girbes samengewerkt en kennen hem niet anders dan als een bevlogen intensivist die de intensive care in Nederland vooruit heeft geholpen. Mede door hem zijn richtlijnen geformuleerd die het werken op de ic voor de patiënt veiliger maken.


Daarmee stelt hij strenge eisen aan zichzelf, maar ook aan zijn collega-specialisten. Intensive care geneeskunde is een zeer complex vak waar de allerziekste patiënten met gecombineerde problematiek geholpen worden.


Daarvoor hoort de intensivist dag en nacht eindverantwoordelijkheid te dragen. Helaas wordt de term 'closed format' gebruikt waarmee gesuggereerd wordt dat de ic-afdeling voor anderen gesloten is. Niets is minder waar want de zieke in een kritieke toestand vereist een multidisciplinaire aanpak. Iets waar Armand Girbes zich altijd voor heeft ingezet, soms met een kritische noot, nooit ten koste van de patiënt.


Hans Delwig, internist-intensivist


Henk Ten Cate Hoedemaker, chirurg


Rob Meurs, ic verpleegkundige


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden