Geachte redactie

Omzet draaien

De Stichting Gehandicaptenzorg Limburg, jaarlijkse omzet 44 miljoen euro, is bijna failliet (Binnenland, 21 november). Is het niet zo dat de financiële ellende in de gezondheidszorg is begonnen, toen managers - om erbij te horen op de golfbaan en feestjes - begonnen te roepen dat ze omzet draaiden, in plaats van simpelweg heel veel kosten maakten?


Waar vroeger 44 miljoen geboekt werden als kosten, worden dezelfde 44 miljoen nu om wonderlijke redenen als omzet beschouwd.


Terwijl de gezondheidszorg gewoon een kostenpost is, die door u en mij volledig wordt vergoed in de vorm van ziektekostenpremies en te betalen belastingen. Dus: hoezo omzet?


Handelingen worden vergoed. En als er na aftrek van die vergoedingen en investeringen in de directe zorg, nog geld overblijft, moet dat bedrag gewoon weer netjes teruggestort worden op onze rekening.


Leuker kunnen we de gezondheidszorg niet maken, gezonder wel!


Jesús de la Torre y Rivas, Wijk bij Duurstede


Brigitte Bardot

Brigitte Bardot, 'knuffelend met een zeehondje' (Arctic in actie, V, 19 november), ging níét over de Noordpool. BB had evenmin iets met Greenpeace, het onderwerp van het artikel. BB had haar eigen pr-machine én het Franse weekblad Paris Match.


Die probeerden haar in het voorjaar van 1977 op het ijs voor de kust van Canada te zetten, voor de ultieme knuffelfoto.


Maar het liep wel even anders dan Ivo de Wijs ('Je zette haar op het ijs en de fotografen gingen helemaal los') zich in het artikel meent te herinneren. Ik was, als verslaggever van de Sijthoff Pers (Haagsche Courant/Rotterdams Nieuwsblad), van zeer dichtbij getuige van de pogingen om haar op het ijs te zetten. Die pogingen mislukten; de ijsschotsen voerden op de veel te ruwe zee een gevaarlijke dans uit.


Zelf ben ik met de ploeg van de Canadese actievoerder Brian Davies van het International Fund for Animal Welfare maar heel even op het ijs geweest, voordat onze helikopter terug naar de vastewal werd gesommeerd.


BB wilde liever geconfronteerd worden met de 'bloederige moord op de zeehondenbaby's'. Bij mijn weten wordt tot op de dag van vandaag getwijfeld aan de echtheid van de foto die uiteindelijk in Paris Match verscheen.


Jan Ottens, Hilversum


Ajax-Celtic

Terecht berust in Nederland het monopolie op geweld bij de overheid. Maar nog meer terecht rust de controle daarop bij alle burgers, media, journalisten, organisaties en wat dies meer zij.


De reconstructie van het geweld rond de voetbalwedstrijd Ajax-Celtic op bladzijde 3 herbevestigt de noodzaak van controle. Mijn complimenten, ga zo door.


R. van der Gun, Zeist


W.F. Hermans

Over het algemeen doemen de problemen voor de biograaf tijdens de voorbereiding van zijn boek op: familieleden van zijn hoofdpersoon weigeren (aanvankelijk) hun medewerking, een jarenlange geliefde gooit een pakket brieven in de allesbrander en een andere dreigt met een proces als haar naam wordt genoemd.


Wanneer de grootste moeilijkheden zijn overwonnen en het boek eenmaal gereed is, wacht de biograaf met al dan niet terecht vertrouwen op het oordeel van de critici.


Bij de biografie van W.F. Hermans moest het kennelijk anders gaan. Max Pam vermeldt expliciet dat hij geen recensie schrijft maar rept - veelal uit naam van derden - van onvolkomenheden en fouten, zonder dat hij die concreet in het boek aanwijst.


Was het niet verstandiger geweest om te wachten totdat de biografie en de echte recensies zijn verschenen, zodat er een discussie op basis van feiten kan plaatsvinden?


Frank Okker, Leiden, biograaf van Willem Walraven en Madelon Székely-Lulofs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden