Geachte redactie

De tandarts

Enigszins bezorgd wacht ik de nieuwe tarieven van mijn tandarts af, zeker als hij zijn definitie van 'iets hogere tarieven' net zo definieert als tandarts Michiel de Cleen (Ten eerste, 20 oktober).


Een tarief van 400 euro verhogen naar 600 euro zoals hij voorstelt voor een chirurgische wortelkanaalbehandeling, is bij mij beslist niet ietsje meer, maar een stijging van vijftig procent.


Ik ga morgen aan mijn baas vragen of hij mijn salaris ook volgens deze definitie van 'iets meer' wil verhogen.


Esmee Augustijn, Tilburg


Politiek correct

Het venijn zit in de staart. Dat dacht ik bij het lezen van de brief van Erik Jurgens (O&D, 18 oktober). Hij zegt te kunnen meevoelen met de pijn van dieren als zij ritueel, onverdoofd, worden geslacht. Maar deze pijn weegt volgens hem niet op tegen de pijn die mensen voelen als zij zich in hun religieuze overtuiging tekortgedaan voelen.


Voor hem is het belangrijk dat hem geen anti-islamitische tendensen verweten kunnen worden. Of die aan het wetsvoorstel tegen ritueel slachten ten grondslag liggen, weet hij niet, maar hij vindt het verdacht dat juist nu sprake is van dierenliefde. Daarbij gaat hij voorbij aan een andere maatschappelijke tendens: die van onverdachte aandacht voor dierenwelzijn, natuur en milieu.


Jurgens is tolerant, alle mensen moeten hun goddelijke gang kunnen gaan. Daarom is het van ondergeschikt belang dat uit naam van een geloof dieren nodeloos lijden. Of toch niet? Hij spreekt de hoop uit dat religieuze praktijken zich ontwikkelen.


De term 'ontwikkeling' suggereert dat hij dat deze praktijken ziet als achterhaald. Hij vindt kennelijk dat dieren wel degelijk nodeloos lijden. Alleen politieke correctheid blijft dan over als reden om gevoelens van minderheden te ontzien.


De cynisch bedoelde uitsmijter lijkt een pleidooi voor de portemonnee van boeren en gelovigen: voor een beetje meer gaat men naar het buitenland. Het verbieden van ritueel slachten is volgens hem symboolpolitiek. Het zal hem kortom worst wezen wat mensen dieren aandoen. Een brief met een kronkelstaartje. Wat wil de schrijver eigenlijk zeggen? Mij is het niet duidelijk.


Mariëlle Dijkstra, Halfweg


Pensioenkorting

Opnieuw is er sprake van een aanstaande korting op pensioenen. Maar de verplichting van een pensioenfonds bestaat uit het betalen van het pensioen waar de gepensioneerde recht op heeft. In het verleden zijn er grote reserves gevormd.


Afhankelijk van wat DNB wil meerekenen bedroeg het pensioenvermogen in december 2010 ruim 675 of 870 miljard. Deze reserves zijn aangelegd om aan toekomstige uitkeringsverplichtingen te voldoen.


Nu wordt als gevolg van de in 2007 veranderde rekenrente - waardoor de huidige historisch lage rentestand als rekenrente geldt en niet de gemiddelde rente op veel langere termijn - gesteld dat er te weinig dekking is voor toekomstige verplichtingen. Ook door de instabiele economische situatie is de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen weer eens onder niveau.


Als pensioenen moeten worden gekort dan is de toekomst van het verleden nu aangebroken: de pensioenfondsen kunnen niet meer regulier aan hun verplichtingen voldoen en gaan de daartoe in het verleden gevormde reserves aanspreken.


Gepensioneerden moeten hun situatie nog eerder voorleggen aan de rechter dan zich neerleggen bij een korting op hun uitkering.


R. Vermeulen, Nieuwegein


Apple

Het lijkt soms wel of de VK aandelen in Apple heeft. Een bizarre reeks lofzangen op Steve Jobs. Een MacBook als prijs. Een eerder ontwikkelde VK-app dan de open source Android App.


Een pc-microfoon die MacMic wordt genoemd. 'Goed dat Jobs een dictator was'. Terwijl het toch de omgedraaide wereld is. Software maken die alleen op je eigen product draait is the easy way out. Het is al jaren bon ton om te schelden op Microsoft. Terwijl hun software draait op elke computer, met prijzen van soms eenderde van een eenvoudige Apple.


Dan heb ik het nog niet over de wurggreep van Apple op software en content, een zeer ondemocratische handelwijze. Of over het feit dat Apple zeker niet de eerste was die een mp3-speler maakte, of de eerste smartphone of tablet.


Of over het feit dat Microsoft-baas Bill Gates straks de financier blijkt te zijn geweest van het eerste medicijn tegen malaria, wereldziekte nr. 1, en miljarden weggeeft aan goed gekozen doelen.


Apple maakt speelgoed voor rijke mensen, met een vormgeving voor brave mensen. Niks mis mee, maar niets om iemand heilig te verklaren.


Marcus van Engelen, Leiden


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden