GEACHTE REDACTIE

Koot en Bie hebben met wethouder Hekking de publiciteitsgeilheid van de nieten die tot iet denken gekomen te zijn genadeloos neergesabeld....

De Hekkings

Niets van dat alles is waar te nemen bij de drie VVD-dames, Annemarie, Neelie en Erica. Mijn plaatsgenote en mede-ex-gemeenteraadslid Annemarie leent zich voor alles, zo weet ik. Zingen met Gordon, playbacken, ringsteken, koekhappen, zaklopen, kortom ze is voor ieder publicitair hoogstandje te porren.

Ronduit als ordinair heb ik de naar voren dringende schijnswingende en Clinton aanstotende en aanstootgevende Neelie in Rotterdam ervaren.

En dan Erica. Genoten heb ik van haar toen ze ooit Henk Binnendijk de retorische vraag stelde of hij nu echt dacht, dat zijn Nederlandse calvinistische godje werkelijk de enige echte ter wereld is. Dat ze met de Prins van Oranje staat te hossen, vind ik tot daar aan toe, maar ronduit onverdraaglijk is het haar naast Mandela, met op enige afstand Gullit, te zien (de Volkskrant, 5 juni).

Wie bedenkt zulks. Als er dan al zo nodig een Nederlandse delegatie mee moet, dan zouden Sietze Bosgra, Conny Braam, Klaas de Jonge en Jan-Nico Scholten meer op hun plaats zijn.

Mijn opmerkingen komen allerminst uit de antifeministische hoek, want van een ander kaliber vind ik mevrouw E. Borst en mevrouw W. Sorgdrager.

BOLSWARDS.J.M.M. de Haas

Kleine p.

Je kunt je als ruimdenkende D66'er toch wat meer veroorloven dan als traditioneel bekrompen CDA'er.

Wijers kan een kamerlidmaatschap kleinerend afdoen als 'politiek met een kleine p', zonder dat er iemand in de Tweede Kamer een kik geeft. Dit terwijl Elco Brinkman in de jaren tachtig zowat als pendant van Mussolini werd neergezet, toen hij de vrijpostigheid van de Kamer gispte.

AMSTERDAMAdriaan Buisman

Racisme

Zijn ze nu helemaal gek geworden? Geweld, seks en racisme op tv mogen pas na 22.00 uur, luidt de kop (de Volkskrant, 30 mei. Hebben staatssecretaris Nuis en zijn ambtenaren dit werkelijk voorgesteld in hun nota Bescherming van jeugdigen tegen schadelijke invloeden van audiovisuele media? Zat de Tweede Kamer collectief te pitten? Heeft de verslaggever van de Volkskrant zijn rol van kritisch volger even vergeten?

Als dit werkelijk in de nota van Nuis en de zijnen staat, zou de Tweede Kamer de staatssecretaris vanwege onbehoorlijk bestuur naar huis moeten zenden. Over geweld en seks, zoals daar momenteel op tv en in de samenleving mee wordt omgegaan, kun je met recht zeggen dat ze schadelijk zijn voor de volksgezondheid - ook van volwassenen.

Zinloos, heroïsch en irrealistisch geweld is, evenals liefdeloze seks, zeker geen verrijking van de cultuur. Voor het derde element uit het rijtje, racisme, ligt de zaak nog simpeler. Racisme is gewoon in de Grondwet verboden, of dat nu voor of na 22.00 uur plaatsvindt, of het nu door commerciële zenders of door de publieke omroepen wordt uitgezonden, of het nu in programma's voor kinderen of voor volwassenen voorkomt. Daarin mag de samenleving noch de politiek enige concessie doen.

AMSTERDAM Jos van der Schot

Mensonterend

De nieuwswaarde van de foto van overstekende dromedarissen in Dubai (de Volkskrant, 7 juni), ontgaat mij volledig. Vrijwel dezelfde foto heb ik ongeveer vijf jaar geleden daar ook gemaakt, net zoals vrijwel elke reiziger die deze plaats bezoekt.

Het is hooguit een voor Nederlandse begrippen bijzondere verkeerssituatie, meer niet. Of het zou hier om een illustratie moeten gaan bij een artikel over de schrijnende omstandigheden waaronder de kinderen die op de foto zijn te zien, hun werk moeten doen.

Deze jongetjes, in de leeftijd van negen tot vijftien jaar, zijn meestal van hun ouders in Pakistan gekocht door rijke sjeiks en zakenlieden. Zij laten deze kinderen voor hen rijden in de races met dromedarissen die wekelijks op het terrein naast de gefotografeerde oversteekplaats worden gehouden.

De jockey's worden hiervoor nauwelijks betaald, zijn zeer slecht gehuisvest en houden bijna allemaal een blijvende impotentie over aan deze tak van sport.

Achter deze foto schuilt dus mensonterende kinderarbeid. Maar alles wat u weet te vermelden is 'Pas op voor overstekende dromedarissen'

NIJMEGEN M. de Clercq

Halfrond

Ik lees dat de Duitse minister van Financiën, Theo Waigel, volgens Wim Kok zo'n beetje de beste boekhouder van het westelijk halfrond is (de Volkskrant, 5 juni). Een knappe prestatie, vooral als je bedenkt dat Duitsland, evenals Nederland, op het oostelijk halfrond ligt.

UTRECHT Ytzen Lont

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden