GEACHTE REDACTIE

Mag ik in het koor van Bolkesteins critici wat zout leggen op een slakje dat tot dusver onopgemerkt bleef? In het begin van het geruchtmakende Volkskrant-artikel (Forum, 6 februari) herhaalt de VVD-voorman de misvatting dat de bloei van de Hollandse Gouden Eeuw werd gerealiseerd zonder eigen grondstoffen....

Gouden Eeuw

Het was evenwel juist de aanwezigheid van een belangrijke energiebron die aan de basis lag van de economische groei.

Sinds 1600 zijn op verschillende plaatsen in ons land de venen op grote schaal geëxploiteerd. In Drenthe kwamen gedurende de eerste helft van de eeuw zowel de uitgestrekte venen ten zuiden van Assen als de Echtense venen bij Hoogeveen aan snee.

Zoals het Groningse gas een bijdrage leverde aan de economische groei in de jaren zestig van deze eeuw, zo droeg de Drentse turf bij aan de zeventiende eeuwse bloei. Of, zoals de historicus J.W. de Zeeuw al in 1978 zei: 'De Gouden Eeuw is uit turf geboren.'

MEPPEL Gerrit Groenhuis

Bedrijfsleven

Wanneer PvdA-fractieleider Wallage zegt desnoods minder algemene lastenverlaging voor het bedrijfsleven te willen doorvoeren, en cao-coördinator De Waal van de FNV dreigt met forse looneisen, is het andermaal duidelijk dat men in sociaal-democratische kringen niets begrijpt van het bedrijfsleven.

Het is naïef van de vakbonden te verlangen van ondernemers dat zij zorgen voor meer werkgelegenheid wanneer de situatie in hun onderneming daar niet om vraagt. Ondernemers zijn primair bezig te zorgen voor de continuïteit van hun ondernemingen.

Zij hebben de natuurlijke neiging hun omzet te vergroten en daardoor ook de werkgelegenheid uit te breiden - zodra zij daartoe de kans zien. Voorwaarde is evenwel dat hun concurrentiepositie voldoende sterk is.

Een ander probleem is de grootte van de 'wig' (het verschil tussen bruto- en nettoloon). De hoge loonkosten stellen hun niet in staat bij een toegenomen vraag naar goederen en diensten meer mensen in dienst te nemen. De middelen van Wallage en De Waal zullen ervoor zorgen dat de hoge werkloosheid niet zal verminderen. Het zou goed zijn indien men dit ook in PvdA-kring inziet.

MERSELO A. den Ouden

Gemeentebelasting

Een gemeente mag kwijtschelding van gemeentebelastingen verlenen als het inkomen van de belastingplichtige niet hoger is dan 95 procent van het sociaal minimum, lees ik in de Volkskrant van 4 februari.

Zo'n formulering doet ten onrechte vermoeden dat het voor iemand met een hoger inkomen dan hier bovengenoemd zinloos is om een verzoek tot kwijtschelding in te dienen. Echter, bij de berekening wordt ook rekening gehouden met enkele uitgavenposten, waaronder de huurprijs van de woning, betaalde alimentatie, ziekenfondspremie en de kosten van belastingschulden. Zelfs voor mensen met een inkomen even boven 'het sociale minimum' kan het dus zinvol zijn om een verzoek tot kwijtschelding bij gemeentebelastingen in te dienen.

LELYSTAD Clasien Geestman

Fout

Wat er fout is aan de relatie Nederland-Duitsland?

Bijvoorbeeld die briefkaartenactie, weet u nog? Door brandstichting was in Duitsland een pand van allochtonen in vlammen opgegaan. Er vielen slachtoffers en Nederland was boos. Enige tijd later gebeurde in Nederland iets vergelijkbaars en je hoorde er niemand over. Dàt is er fout.

Zuid-Limburg staat onder water. De brandweer uit Aken komt helpen: jonge brandweerlieden die de oorlog niet hebben meegmaakt. Een vrouw die zelf ook de oorlog niet heeft meegemaakt, antwoordt op de vraag wat ze er nou van vindt dat Duitsers hier komen helpen: 'Ze moeten hier ook maar komen helpen op 5 mei, haha.' Dàt is er fout.

En dan een ingezonden brief in de Volkskrant van 27 januari, waarin iemand stelt dat er toch niets fout is tussen Nederland en Duitsland, want we hebben Duitsland in 1974 de wereldtitel voetbal cadeau gegeven. Dàt is er fout.

SCHIEDAM H. Stel

Garbo

In het artikel over Greta Garbo (de Volkskrant, 11 februari) wordt vermeld: 'Van Garbo was bekend dat zij werd begeerd door mannen en vrouwen.' Ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat hetzelfde geldt voor iedere bekende persoon, of het nu Greta Garbo, Tom Cruise of Linda de Mol is.

AMSTERDAM Matthieu Griffioen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden