Geachte redactie

Broek ophouden

'Nog steeds kan slechts 52 procent van de vrouwen haar eigen broek ophouden', las ik in de Volkskrant (Ten eerste, 11 december). 48 procent kan dat dus niet.

Ik ben een van die vrouwen. Ik kan mijn eigen broek niet ophouden. Nou ja, ik zou het wel kunnen, hoor, maar ik doe het niet. Mijn vriend werkt, en ondertussen doe ik andere dingen.

En mijn vriend? Hij kan zijn eigen broek niet wassen, zijn eten niet koken en zijn drie zoons niet 24/7 verzorgen. Nou ja, hij zou het wel kunnen, hoor, maar hij doet het niet. Hij doet andere dingen, terwijl ik aan het werk ben.

Saskia Oosterhoff, Usquert

De Vetkaars

Eerst las ik in de krant de berichtgeving over pesten en de tragische zelfmoord van het meisje in Staphorst (Ten eerste, 14 december). Op de bladzijde daarna stond het prachtige sprookje De Vetkaars van H.C. Andersen. De vetkaars die gepest en getreiterd werd, zich niets voelde, en zich afvroeg wat het leven voor zin had. Uiteindelijk kwam alles goed, nadat de kaars werd opgelicht en zijn plek in de wereld vond.

Een prachtig verhaal dat volgens mij goed gebruikt kan worden om een gepest kind kracht te geven.

P. J. Berends, Zwolle

Provoceren

Tien dagen fatsoen is lang genoeg, vinden analyticus Jan van Halst en de Volkskrant blijkbaar. Het 'goede voorbeeld' van een aantal provocateurs (Mark van Bommel, Theo Janssen) wordt smakelijk over het voetlicht gebracht en verheerlijkt (Sport, 13 december). 'Een zegen voor iedere ploeg.' Van Halst was ook een provocateur. 'Ik had wel van die trekjes, ja.'

Je denkt toch niet dat voetballers en hun leiders het goede voorbeeld moeten geven? Eén keer het gedrag van een trainer, in dit geval van Sparta, aan de kaak stellen, is genoeg.

We gaan weer over tot de orde van de dag. Alsof FC Barcelona bij toeval al enkele jaren het beste en meest succesvolle team heeft. Alsof Clarence Seedorf op Europees niveau van de Nederlandse voetballers niet de meeste prijzen heeft gewonnen.

Alsof Van Bommel - een grootmeester in het gilde van de provocateurs, volgens Van Halst - juist in de wedstrijd waar het erom ging, de WK-finale, niet het slechte voorbeeld gaf.

G. W. Eveleens, Heiloo

Provoceren (2)

Als voetballers als provocateurs een 'zegen voor iedere ploeg' zijn (Sport, 13 december), laat dan geen enkele (oud-)voetballer het woord 'respect' nog in de mond nemen.

Rob Plomp, Bennekom

Mediacratie

Wouter Bos bespreekt in zijn column (O&D, 13 december) de rol van media wanneer strafrechtadvocaten in beeld komen en het woord krijgen. Dit naar aanleiding van de openhartige uitlatingen van Jan Vlug, de advocaat van Jasper S. Hij schrijft dat het 'al een aantal jaren mis gaat met advocaten en rechtspraak in onze mediacratie'. Mee eens.

Bos ziet drie manieren om deze kwalijke trend te keren. In zijn derde voorstel wil hij transparantie creëren over de agenda van de advocaat door die in een ondertitel in beeld te brengen. Ik citeer zijn woorden, maar vervang de door hem gebruikte namen voor namen uit zijn eigen politieke carrière. Want het gaat ook al jaren erg mis met de politici en de democratie in onze mediacratie.

Gewoon elke keer dat Bos over Rutte, of Wilders over Allah in beeld komt, een ondertitel in het scherm met 'Bos spreekt niet noodzakelijk de hele waarheid' of, ik ben in een milde bui, 'Wilders, 100 procent partijdig.' Zal dat het vertrouwen in de politiek vergroten?

Als oud-politicus weet Bos heel goed dat die mediacratie, waaraan hij veelvuldig meewerkte, de politiek nog veel meer corrumpeert. Het zou hem sieren als hij in de kritiek op de rol van de media wat dichter bij zijn leest was gebleven.

Paul Steijnen, Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden