Geachte redactie

Vrijwilligers

Movisie vindt dat uitkeringsgerechtigden zich zonder een normaal salaris voor normaal werk moeten inzetten (O&D, 25 november). Tegelijk verdient het bureau buitengewoon goed aan de activering van deze 'vrijwilligers'. Dat spoort niet omdat de personeelskosten bij Movisie zeker driekwart van de subsidie opslorpen. Heel plat gezegd: een dikbetaalde, gesubsidieerde club adviseert dat anderen gratis moeten werken.


In het financieel jaarverslag staat bij directiekosten 173 duizend euro 2012, dit is inclusief vacatie (onkostenvergoeding) voor de raad van toezicht. Movisie heeft het niet opgesplitst. Dan geldt dat de eenkoppige directie veel verdient (boven de balkenendenorm) of dat de raad van toezicht een hoge vergoeding krijgt. En daarmee is bijvoorbeeld stichting Humanitas eerder in problemen gekomen.


Hans van Boxtel, Amsterdam


Vrijwilligers (2)

Ilse de Bruijn van Movisie schrijft dat zij niet begrijpt waarom de gemeente Amsterdam de plannen voor verplicht vrijwilligerswerk in de bijstand verwerpt. Nu ken ik niet de redenen waarom Amsterdam dat doet, maar wel waarom iedereen dat zou moeten doen. Verplicht vrijwilligerswerk bestaat niet, het is van tweeën één.


Werk moeten doen dat je niet zelf wilt doen, dat geen enkele binding meer heeft met dat waarvoor je bent opgeleid (en waarin je via je opleiding al hebt geïnvesteerd) en dat je niet wilt doen op straffe van intrekking van je dagelijks eten (uitkering), heet ook wel dwangarbeid - terwijl je niet veroordeeld bent.


Werk moeten doen voor minder dan het minimumloon is schandalig. Werk moeten doen bij bijvoorbeeld de stadsreiniging voor een uitkering, waarvoor eigenlijk gewoon betaald hoort te worden, is verdringing van betaald werk . Maar ook ik begrijp een paar dingen niet. Als ik in de bijstand zou komen, waarom zou ik iets terug moeten doen voor een uitkering waaraan ik veertig jaar heb betaald toen ik fulltime werkte? Waar was dat geld dan voor? Waarom beslist u, evenals de staatssecretaris, dat verplicht werk doen voor iedereen zonder betaalde baan fijn is of zin geeft aan hun leven? Wat een betutteling. En waarin moet je eigenlijk getraind worden voor het ondersteunen van een mantelzorger? En wat vindt 'Europa' van dit verplichte concurentievervalsende vrijwilligerswerk?


Anne Jacobs, Groningen


Benali

Abdelkader Benali stelt dat Badr Hari, over wie hij een roman schreef, wellicht niet geheel verantwoordelijk is voor alle ellende in de wereld en dat er veel belangen zijn rondom de heer Hari (V, 25 november). Mensen verdienen geld aan hem: wat doet de heer Benali dan met dit boek? Ik stel voor dat hij de opbrengst van dit boek schenkt aan een instelling die Marokkaanse vrouwen opvangt.


Boukje van Riesen, Almere


Iran

In de euforie over het - inderdaad goede - nieuws van de deal over het Iraanse nucleaire programma (Voorpagina, 25 november) wordt één ding uit het oog verloren: de hypocrisie dat het juist de grote kernwapenmachten zijn, China, Rusland, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk (de P5), die alles op alles zetten om te voorkomen dat Iran kernwapens fabriceert.


Stuk voor stuk landen die niet bereid zijn hun eigen arsenaal kernwapens op te geven, maar dit juist willen 'moderniseren' en hier miljarden in willen steken. Neem bijvoorbeeld de VS, dat het komende decennium 640 miljard dollar uittrekt voor het in stand houden en verbeteren van het nucleaire arsenaal.


Als de grote nucleaire jongens de schijn van hypocrisie willen voorkomen, kondigen ze nu zelf stappen aan om hun kernwapenarsenaal te reduceren (of beter natuurlijk: te elimineren) en beginnen ze onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens, zoals dat er al is voor alle andere massavernietigingswapens. Ik sluit niet uit dat de grote jongens nog niet bereid zijn even kritisch naar zichzelf te kijken als naar Iran. Maar zelfs dan zijn er opties. Bijvoorbeeld de vorig jaar vastgelopen onderhandelingen over een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten weer vlot helpen trekken. Als de pot de ketel niet meer verwijt dat hij zwart ziet, is er écht reden voor euforie.


Krista van Velzen, IKV Pax Christi, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden