Geachte redactie

Rijbewijs

Het kabinet heeft na ampele overwegingen besloten dat, met ingang van volgend jaar, een maximumprijs van 38,48 euro voor de afgifte van het rijbewijs zal gaan gelden. Wie thans nog durft te beweren dat dit kabinet visieloos is en spijkerharde beslissingen het liefst voor zich uitschuift, heeft op weg naar zijn volwassenheid beslist ergens een afslag gemist.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

Piepen

Grappige stelling van Paul Frissen: De burger mag piepen, roepen en eisen, en de staat hoort dan te zeggen: dacht het niet (Vonk, 7 september).

Ik ervaar steeds het tegenovergestelde: De staat is aan het piepen, roepen en eisen, en de burger roept steeds vaker: dacht het niet!

Katrijn de Jong, Haarlem

Dom

Toen mijn dochter zaterdagmorgen langskwam en mij aantrof in een geagiteerde stemming, legde ik haar uit dat ik net het stuk had gelezen van Henk van Straten, de nieuwe columnist in het Magazine (7 september). Wat een proleet! Ik kon er niet over uit. Mijn dochter wierp er een snelle blik op en zag meteen dat het nep was, een parodie, die indringend liet zien hoezeer iemand kan ontsporen die niet opgewassen is tegen de uitdagingen van het leven. Dat was me volledig ontgaan. Maar al snel kon ik lachen om mijn eigen domheid, en vond ik het knap gedaan door deze 'Henk van Straten'. Het werd nog een gezellige dag. Tom Wansbeek, Groningen

Goede doelen

Vuistregel in de bedrijfskunde is dat wanneer de kosten van een activiteit 10 procent of meer van de omzet bedragen, deze activiteit tot de commerciële kernactiviteiten van het bedrijf moet worden gerekend. Dat betekent dat een goededoeleninstituut dat dit percentage hanteert in de morele zin van het woord geen goededoelenorganisatie meer is, maar een commerciële bedrijfstak met een humanitaire missie. Prima als mensen er een goed gevoel aan overhouden om volgens de methode- Bert Cocu een commerciële organisatie te ondersteunen (Ten eerste, 7 september), maar als daar voor mij verder niet iets tegenover staat (de illusie ooit een straatprijs te winnen bijvoorbeeld), vraag ik me af waarom ik m'n geld niet zou weggeven aan de buurman. Kom nou effe, dan ondersteun ik liever goededoelenorganisaties zoals Albert Heyn, C1000, Jumbo, EmTe, enzovoort. Daar houd ik na mijn donaties meer bevrediging aan over dan aan de bedrijven van meneer Cocu.

J.C. Neerland, Tiel

Armoede

Hoognodig dat de Volkskrant door middel van een serie artikelen aandacht gaat besteden aan armoede (Ten eerste, 7 september). Ik waardeer dat u benadrukt dat iedereen die zich schaamt om in het openbaar te verschijnen en niet kan meedoen in de samenleving als arm kan worden gezien. Wel wil ik de kanttekening maken dat het door u genoemde criterium van de Voedselbank te rooskleurig is. Ook vermeldt u niet dat de gemeenten dit criterium vaststellen, waardoor er onderling grote verschillen bestaan. Zo ben ik als alleenstaande in mijn eigen gemeente pas arm als ik minder dan 30 euro per week te besteden heb (na aftrek van vaste lasten) en weet ik van een andere gemeente waar je nóg slechter af moet zijn om voor een voedselpakket in aanmerking te komen, namelijk met een te besteden bedrag van 20 euro of minder. Wat een verschil met de door u genoemde 180 euro per maand (omgerekend een slordige 42 euro per week)!

Ook ben ik per maand meer dan 35 procent van mijn inkomen kwijt aan huur, beduidend meer dan de gemiddelde 25,5 procent dat wordt genoemd in het artikel 'Vijf jaar crisis' (Vonk, 7 september).

Zeer benieuwd naar de rest van uw reeks over Armoede in Nederland zal ik mezelf bij hoge uitzondering trakteren op de 'luxe' van een doordeweekse krant (ik heb een zaterdagabonnement).

Hetty van Veen, Hoofddorp

Armenpot

De regering weigert subsidie aan te vragen uit de 'armenpot' van de EU, een voedselhulpfonds van 500 miljoen euro (Ten eerste, 7 september). Onze 150 voedselbanken moeten steeds meer armen zien te helpen en dat lukt steeds minder goed. De regering keert op deze manier deze mensen, maar ook de voedselbanken de rug toe!

Hoe gek moet het worden? De EU is een grote geldrondpomper, maar voor de armen doen we hier geen beroep op. Nee, voedselbanken moeten maar beter gaan samenwerken, wordt er gezegd. Schandalig als je weet hoeveel mensen zich als vrijwilligers inzetten om eten te verzamelen en te verdelen. Ik ben boos over zo'n armoedig standpunt van de regering.

Simon Bontekoning, Weesp

Scouting

Beste mevrouw Brandt Corstius, ik ben 10 jaar en zit al 5 jaar op scouting (DiDu, 6 september). Het is heel leuk. Ik heb een spreekbeurt over scouting gehouden. Scouting is de grootste jeugdvereniging van Nederland en ook van de wereld. Veel kinderen op mijn school zitten op scouting, en ook soms een juf of meester. Ik weet niet wat capoeira is, maar ik hoop dat het net zo leuk is als scouting.

Myrthe Visser, Leidschendam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden