Geachte redactie

Keurslijf

Malou van Hintum schrijft op Opinie & Debat van 7 juni over de DSM-5. Als eerstelijnspsycholoog en voorzitter van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen is haar relaas mij uit het hart gegrepen.


Zeker in de eerstelijnszorg zien we hoe een goed werkende aanpak onder druk komt te staan door het keurslijf van de stoornissen classificatie.


In plaats van een communicatiemiddel tussen professionals is ook de huidige DSM-4 versie al verworden tot een soort receptenboek op grond waarvan mensen met een psychische hulpvraag onderverdeeld worden in al dan niet vergoede zorg.


Kunnen we in de GGZ toch al niet snel iemand netjes in één stoornis stoppen, in de eerstelijn al helemaal niet. Wel kunnen we met een kortdurende persoonlijk gerichte aanpak een cliënt aan het eigen herstel laten werken en veel ellende voorkomen.


Zoals Van Hintum al schrijft komen we een stuk verder als we kijken naar iemands disfunctioneren, lijdensdruk en zorgbehoefte. Anders dan anders is nog niet gestoord: niet iedereen moet naar de psycholoog.


Maar van het idee dat straks iedereen eerst een stevige depressie moet hebben voordat een behandeling is gerechtvaardigd word ik in ieder geval niet


Hank Kamsma, Amsterdam


Stemrecht

Eelco Keij wil als aspirant-politicus (Ten Eerste, 7 juni) de belangen van de expats vertegenwoordigen. Uitstekend als het hem er om gaat de plannen van de PVV met dubbele paspoorten te voorkomen. Veel Nederlanders verblijven enkele jaren in het buitenland om uiteindelijk weer terug te keren. Die mogelijkheid moet blijven bestaan.


Desalniettemin heb ik mijn vraagtekens over het stemrecht van een deel van de in het buitenland verblijvende Nederlanders.


Vrij naar de kreet van de Amerikaanse revolutionairen vraag ik mij af of zij die hun belastingen betalen in het land waar ze verblijven ook stemrecht zouden moeten hebben in hun geboorteland. Kortom: no representation without taxation.


Fred Versteeg, Leiden


Mentaal ongeschikt

Mooi convenant hoor, dat is afgesloten over het rituele slachten (Binnenland, 6 juni). Vooral ook met hart voor de dieren. 'Van elk dier moet vooraf worden vastgesteld of het qua (...) mentale gesteldheid geschikt is om onbedwelmd te worden geslacht.'


Wat te doen we met schaap Egbert die stevig op zijn poten staat en vol zelfvertrouwen de wereld inkijkt? Onbedwelmd slachten dus, want die kan het wel aan.


En wat te doen met geit Jan-Jaap? Die staat met doodsangst in de ogen voor zich uit te staren, het loopt hem al dun langs de poten naar beneden. Dat gaat 'm niet worden dus, te bang. Mentaal ongeschikt voor de rituele slacht. Afgewezen...


Bert ter Horst, Delft


Fietsversiering

Fietsversiering, bij een volwassen vrouw, nota bene een duidelijk oudere moeder, kan briefschrijfster C.G.J. Kreikamp in Hoogland, beslist niet bekoren (O&D, 6 juni).


En theevisites met heel veel vriendinnetjes van het dochtertje van eerder genoemd oudere moeder, vanzelfsprekend allemaal opgehaald met bakfiets, kan rekenen op haar hartgrondig misprijzen. Lust mevrouw misschien nog een plakje cactus-cake bij haar kopje azijn-thee?


E. Bergen, Gouda


Auschwitz

'Woorden kunnen Auschwitz niet beschrijven', twitterde Khalid Boulahrouz (Voorpagina, 7 juni).


De moderne mens zal twitteren, ook als hij geen woorden kan vinden. Je kunt er ook voor kiezen eens je mond te houden als je sprakeloos bent.


Pieter Markus, Geldrop


Inschattingsfout

Wat is het voor sommige mensen toch moeilijk om een fout toe te geven. Wat zeggen wij van een inbreker die betrapt wordt en die dan concludeert dat hij een inschattingsfout heeft gemaakt door zijn inbraak van tevoren niet juridisch te laten toetsen? Juist!


Wat zeggen wij van de raad van bestuur van het VU medisch centrum dat concludeert (Ten eerste, 7 juni) dat de afdeling communicatie een inschattingsfout heeft gemaakt door het tv-programma 24 uur: Tussen leven en dood van tevoren niet juridisch of medisch-ethisch te laten toetsen? Juist!


Clemens van Rossum, Angeren


Gelukkig

Een inkomen van twee keer modaal of meer maakt niet gelukkiger (zelfs wat ongelukkiger), zo betoogt Peter de Waard (Economie, 6 juni) op grond van de Better Life index van de OECD. Dus zou het een goed idee zijn om hogere inkomens zwaarder te belasten en hen daarmee van hun ongeluk af te helpen.


Tja, meer verdienen wordt een zorg als je weet dat de Belastingdienst er als de kippen bij is om 52 procent van het zuur verdiende extra geld op te eisen. Dat maakt inderdaad niet gelukkig.


Albert van der wijk, Moergestel


Homo

Ik denk dat Sven Killaars (O&D, 6 juni) een terecht punt maakt als hij zegt dat het woord homo of flikker vaak gebruikt wordt als er iets gebeurt wat (vooral) jongeren niet bevalt.


Ik merk het bijvoorbeeld in speelhallen als het nummer 34 valt. Dan roept iedereen elkaar na: 'homo'. Hetzelfde gebeurd als ze op een kast verliezen. Dan wordt er tegen gemept en 'verdomde fllikker' of 'homo' geroepen.


Ik heb wel eens in die gevallen voor de grap gezegd 'als je wat tegen me hebt, zeg het dan rechtuit in mijn gezicht' en dan word je vervolgens vol onbegrip aangekeken. De woorden zijn in negatieve zin al te veel ingeburgerd.


Pauline Leenstra, Maastricht


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden