Geachte redactie

Er zit wel veel agressie in het advies van Nico Vonk, directeur Kenniscentrum Dierplagen, om vliegen uit huis te krijgen: van vliegenmepper tot elektrocutie en chemische bestrijding (Katern 2, 21 juli)....

Kan dat niet anders? Vliegen hebben niet zo’n positief imago zoals lieveheersbeestjes of vlinders, maar het zijn toch nuttige opruimers. Ze vliegen meestal naar het licht. Wanneer het binnen wat donkerder is dan buiten, vliegen ze naar buiten, als je even de deur of het raam openzet. Wanneer het raam niet open kan, blijven ze daar vaak tegenaan zitten. Met een zachte doek kun je ze dan voorzichtig oppakken en vervolgens buiten weer loslaten. Er is wel eens een lastige zeurvlieg die niet meewerkt. In dat geval treed ik harder op, maar meestal is dat niet nodig.

Annelies de Vries, Wageningen

Pokémon
Geachte mevrouw Truijens, ik wil graag reageren over wat u schreef in de Volkskrant van 20 juli: de meeste Pokémonkaarten zijn mooier dan alle strips in de Volkskrant.

Pokémon is niet gewelddadig, u heeft het alleen over de oudste Pokémon, er zijn er al 342 Pokémon bijgekomen. Het is Brock, geen Bruno en het is twee Pokémon, geen Pokémons. Hierbij beëindig ik deze brief, ik ga verder met mijn Pokémonspel.

Bram Wissink, 10 jaar ps: U bent degene die het zakgeld geeft

Brede coalitie
Paars-plus is van de baan, hoe nu verder (Voorpagina, 22 juli)? Een brede coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks met een akkoord op hoofdlijnen moet de volgende stap zijn. Een brede coalitie doet meer recht aan de verkiezingsuitslag. Meer ruimte tussen kabinet en de Tweede Kamer is hierbij gewenst.

Bij moeilijke dossiers kunnen los van een dichtgetimmerd coalitieakkoord, zowel over links als over rechts meerderheden worden gezocht. Het dualisme tussen regering en parlement komt dan echt van de grond en de keuzes die dan worden gemaakt, doen meer recht aan de wens van de kiezer. De VVD moet dan wel zijn piketpalen uit de grond trekken en alle partijen moeten open staan voor betere ideeën. Ik wens de dames en heren veel wijsheid toe.

Aad Nijmeijer, Castricum

Peilen
Moeten we ons niet eens gaan realiseren hoe onaanvaardbaar groot de druk is die Maurice de Hond op de verkiezingen en nu weer op de formatie kan uitoefenen?

Wilfried Dierick, Nijmegen

Dom
Heeft Rutte de verkiezingen nou gewonnen of verloren (Ten Eerste, 22 juli)? In de campagnetijd ging het al mis. Er werden met breekpunten en beloften gestrooid als waren het pepernoten in Sinterklaastijd. Dat kan in een land met twee of hooguit drie partijen. In Nederland niet en dat moeten de partijleiders toch weten.

Rutte beloofde de kiezers uitdrukkelijk niet te rommelen aan de hypotheekrenteaftrek, geen lastenverzwaring en minimaal 18 miljard bezuinigingen in de komende kabinetsperiode. Als je dan ook nog het partijprogramma van de PvdA een zelfmoordbrief noemt, maak je het jezelf later onnodig moeilijk. De PVV behandelde hij heel wat milder, omdat hij daar mogelijk kiezers vandaan wilde lokken. Dat is maar ten dele gelukt. Hij heeft daar wel kiezers weggehaald, en uiteraard bij het CDA, maar veel te weinig. De overwinning bleef uiterst beperkt.

Het CDA heeft terecht geen zin in een regering met de PVV. Blijft dus over: onderhandelen met de PvdA. Als je in verkiezingstijd zo veel afstand neemt van deze partij, komt dat ongeloofwaardig over. Rutte heeft er niets van geleerd. Toen journalisten vroegen of Paars-plus nog kansen had, had hij moeten zeggen op dit moment niet. Maar hij zei: Paars-plus is definitief van de baan. Dom.

H. Smits, Tolbert

Pleefiguur
In Suriname is nu een crimineel figuur tot president verkozen. En met een beetje pech hebben we over een poosje in Nederland een regering waaraan een persoon deelneemt die gerede kans loopt om veroordeeld te worden wegens aanzetten tot haat en discriminatie. Ik hoop toch meer dan vurig dat God, Allah, Boeddha, Brahma en Vishnu in eendrachtige samenwerking, desnoods versterkt met de geest van Lou de Palingboer en het wondere water van Jomanda, het zover niet laten komen.

Want als land sla je dan niet alleen een pleefiguur, je getuigt ook van een gebrek aan innerlijke beschaving waar zelfs dolle honden geen brood van lusten.

John Koreman, Steenwijkerwold

Postbesteller
In het artikel over de rafelrand van de arbeidsmarkt (Economie, 17 juli) staat dat postbestellers van Sandd bij ziekte geen recht hebben op onder meer een ziektewetuitkering omdat er geen arbeidsovereenkomst zou bestaan. Men wordt betaald per bezorgd poststuk.

In artikel 5 van het Besluit Aanwijzing van Gevallen waarin Arbeidsverhouding als Dienstbetrekking wordt beschouwd (het zogenoemde Rariteitenbesluit), staat dat degene die persoonlijk arbeid verricht op doorgaans meer dan twee dagen per week, als werknemer wordt beschouwd volgens de Ziektewet. Er bestaat bij ziekte dus wel recht op een uitkering als gemiddeld twee dagen per week wordt gewerkt. Dit weten de meeste Sandd-werknemers niet.

Maria de Graauw

Pietje
In de rubriek Geachte redactie van 11 juli stond een brief onder de kop Opfrisser, over het Oranjevoetballied uit 1934. Zelf ben ik 89, woonde in Dordrecht, had twee broers en ging wel eens mee naar het toenmalige DFC. Meindert heette Mijnders, Kees(je/ie) – om de zaak helemaal op te frissen!

T. A. Schrijvers-van Riel, Den Haag

Merci
De Zuid-Franse vakantievariant op krantje-croissantje bevat doorgaans een verse Telegraaf en een dagoude Volkskrant. Maar dezer dagen: een Volkskrant van die ochtend, met Katern 2 achterin. De Rivièrazon is er nog zonniger door geworden! Welk een surprise. Merci!

Joop van Zijl, Le Thoronet/Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden