GEACHTE REDACTIE

Voor de tweede maal in korte tijd heeft de Nederlandse regering zich respectloos getoond tegenover de in Nederland wonende Molukkers....

Respectloos

Het afvaardigen van staatssecretaris Terpstra voelt als een klap in het gezicht. Deze 'lichte' afvaardiging naar de crematie van een oud-president van een volk dat door Nederland is ingezet voor haar eigen doeleinden en vervolgens aan de kant is gezet, is stuitend.

Nederland blijkt na 46 jaar nog niet bereid zijn dubieuze handelen ten opzichte van de Molukkers toe te geven en een beetje respect te tonen. Omzichtigheid en diplomatie, om de Indonesische regering maar niet voor het hoofd te stoten, lijkt de drijfveer. Ook vorig jaar was dit het geval, toen koningin Beatrix Indonesië bezocht. Het protest van de Molukkers, die dit als verraad aan de RMS beschouwden, werd volkomen genegeerd.

De Molukse gemeenschap in Nederland heeft op de crematie laten weten haar strijd voor de RMS naar Indonesië te zullen verleggen. Blijkbaar kon de regering deze boodschap wel waarderen.

DEN HAAG Claudia Tuhehay Frans Oremus

Extreem-rechts

Thom de Graaf en Simone Vincken stellen op de Forum-pagina van 3 januari dat het wenselijk is hardnekkige racisten het passief kiesrecht te ontnemen. Er wordt dan voorkomen dat de parlementaire onschendbaarheid een vrijplaats biedt aan racistisch verbaal-geweld.

De gedachte is nobel, maar zou het echt doeltreffend zijn? Wanneer iemand uitgesloten wordt van het passief kiesrecht, betekent dat niet dat hij/zij geen deel mag uitmaken van een kandidatenlijst. Zo stelde de PvdA-er Rozenblad zich bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen verkiesbaar terwijl hij het Nederlands staatsburgersschap niet eens had en is het bij gemeenteraadsverkiezingen voorgekomen dat een minderjarige op de kandidatenlijst stond.

Indien het idee van de auteurs doorgang vindt, kan de 'racist' ongestoord stemmen vergaren. Als hij/zij zich tenslotte aan de poorten van het parlement meldt en daar geweigerd wordt, speelt dat extreem-rechts alleen maar in de kaart. Een beetje demagoog zwemt maar wat graag in zo'n fuik: Naar hartelust zal-ie er in spartelen, terwijl de omstanders kermen van democratische verontwaardiging.

Extreem-rechts heeft er electoraal belang bij de schijn van 'fatsoen' op te houden. Terwijl het staatsrecht de meeste mensen niet zoveel zegt, is de associatie met het strafrecht wèl pijnlijk voor deze partijen.

Natuurlijk kan de kieswet zo ingericht worden dat racistische politici volkomen monddood gemaakt worden, maar het nòg actiever werken aan het wegnemen van de voedingsbodem van extreem-rechts lijkt mij heilzamer dan de nogal papieren oplossing van De Graaf en Vincken.

MAASTRICHT B. v. d. Ham

Egoïstischer

Er wordt vaak geroepen dat de 'maakbare samenleving' niet meer bestaat, maar het valt me wel op dat we er met z'n allen heel goed in slagen onze samenleving steeds egoïstischer te maken.

AMSTERDAM Luuk Woltring

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden