GEACHTE REDactie

Schaatsers solidair

De Elfstedentocht is verworden tot een 'oude knarrenrit' (Ten eerste, 8 februari). In 1997 was ik een van de gelukkigen die na loting voor het eerst deze fantastische tocht mocht rijden. De week erna heb ik gelijk mijn lidmaatschap van de Elfstedenvereniging opgezegd. Uit solidariteit met die tienduizenden jongere schaatsliefhebbers die ook ooit tegen hun kleinkinderen willen zeggen: 'Opa heeft hem gereden!' Ik heb nog geen dag spijt gehad van deze beslissing.


Het zou mooi zijn als na deze ijsperiode de duizenden leden die de tocht al eens hebben gereden dit voorbeeld volgen. Zo kunnen we het Elfstedengevoel ook onder volgende generaties levend houden!


Bart de Zwart, Ouderkerk aan de Amstel


Het hele koor gilt mee!

Ze blijven ons belazeren! Hel en hemel zouden in elkaar storten als we Griekenland niet voor de euro konden behouden. De meest vreselijke economische rampen zouden ons deel zijn. Rutte, Cohen, Sap en Pechtold lieten er geen misverstand over bestaan dat Griekenland niet uit de Europese Unie kon.


En ziet: orakel Kroes zegt dat Griekenland best uit de boot kan vallen. Niets aan de hand.


En het hele koor gilt mee!!!!


We worden door die hele kliek politici zwaar belazerd. Waar kan een gewone burger zijn gram nog halen. Blij dat de SP het al jaren bij het rechte eind heeft.


Jo van Veldhuizen, Houten


Noem Ajax FC Amsterdam

Het gerechtshof heeft Johan Cruijff gelijk gegeven in zijn zaak tegen de overige vier leden van de Raad van Commissarissen van Ajax. Dit betekent dat de benoeming van Van Gaal, Sturkenburg en Blind is vervallen. Waarschijnlijk leidt dit tot het vertrek van de hele raad van commissarissen. Ajax is hiermee bestuurlijk stuurloos geworden. Op het voetballen heeft dit een slechte uitwerking.


Het is de zoveelste akte in een klucht waar John Lanting zijn vingers bij zou aflikken.


Dit begint verdacht veel te lijken op wat er bij veel clubs in de Jupiler League vaak voorkomt. Veel navel-staarderij, veel intern gerommel, zowel bij het bestuur als in de technische staf. Sponsors die op hun strepen gaan staan. En vooral veel mannetjesmakerij.


Mijn voorstel is om na FC Dordrecht, FC Emmen, FC Den Bosch enzovoort, Ajax maar FC Amsterdam te gaan noemen. Dan is deze klucht tot Amsterdamse proporties teruggebracht en hoeft de rest van Nederland er geen last meer van te hebben.


Hans de Gruil, Hengelo (O)


Progressieven, verenigt u

Misdadig is het verweer van de SP tegen de verhoging van de pensioenleeftijd zeker niet te noemen. Dat nemen we van Alexander Pechtold niet over. Maar in zijn verder heldere artikel (O&D, 8 februari) schiet SP-Kamerlid Ronald van Raak juist hier mis. Hij komt niet verder dan de versleten waarheid dat men maatregelen moet nemen om mensen tot hun 65ste aan het werk te houden. Met dit onverbiddelijke gelijk plaatst hij zich buiten de discussie.


Inmiddels is duidelijk dat een meerderheid van de Nederlanders bereid is de verhoging veel sneller te laten doorvoeren dan men nu voornemens is. Vanaf vandaag de pensioengrens verhogen met een maand per jaar, net zolang als nodig of gewenst. Ja, dat is de D66-optie. Jazeker, ook met inachtneming van uitzonderingen voor slijtend werk zoals onder meer de SP wenst. Progressief polderen met resultaat dus.


Het wordt tijd dat progressieve politici ophouden met hun machteloze gekrakeel en de handen ineen slaan.


Ton Kohlbeck, Oegstgeest


Merkel gekozen, Rutte niet

In een ingezonden brief (O&D, 7 februari) probeert Erik Jurgens Maurice de Hond te dissen. De Hond zou 'uit de bocht vliegen' en zich meer bij zijn vak, peilingen doen, moeten houden. Voor het vergelijkend constitutioneel recht moet je dus bij Jurgens zijn, want Jurgens is hoogleraar staatsrecht. Vooruit dan maar.


De stelling van Jurgens is: nergens in de ons omringende landen worden premiers door de kiezer gekozen. Overal worden zij 'net zoals bij ons' door het parlement aangewezen.


Maar wanneer heeft de Tweede Kamer over Rutte gestemd? Was het een open stemming of een geheime? Wat was precies de uitslag? Wist Rutte alle stemmen van VVD, CDA en PVV te vergaren of was er ook afwijkend stemgedrag? En hoe zat dat bij Balkenende, Kok en Lubbers? Wie heeft deze mannen aangewezen? Was dat niet de koningin?


Zijn er volgens Jurgens echt geen staatsrechtelijke en politieke verschillen tussen de wijze waarop Merkel kanselier is geworden en de Nederlandse kroonbenoeming van Rutte? Kanselier word je in Duitsland via een getrapte verkiezing: de gekozen volksvertegenwoordigers kiezen per geheime stemming de kanselier. Of is dat volgens Jurgens allemaal één pot nat?


Uwe Arnhold, Houten


Truttenschudder

Mondelinge overlevering blijkt vaak de oorzaak van een verkeerde benaming. Uw redacteur Peter de Waard spreekt in het stukje over de sluiting van Nedcar (Ten eerste, 7 februari) steeds over de Truttenscheurder. In mijn herinnering was de bijnaam anders, namelijk Truttenschudder, met jarretelaandrijving. Een subtiel verschil, want de Daf kon van alles, maar niet scheuren...


Leo Janssens, Almelo


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden