GEACHTE REDACTIE

Wel eens in een auto met een Duits kenteken in Nederland rond gereden? Moet u eens doen, wordt u een nare ervaring rijker....

Duits kenteken

Sinds 1992 rijd ik met een Duitse auto regelmatig in Nederland. Het aantal keren dat door kinderen de middelvinger omhoog gestoken wordt, of andere obscene gebaren gemaakt worden is niet meer te tellen. Het is zelfs voorgekomen dat kinderen vanuit een voorbijrijdende auto een Hitler-tekening omhoog hielden. Dat is mij in andere landen nog nooit gebeurd.

Ik ben Nederlander en dat zal ik blijven. Maar ik kan er niet altijd trots op zijn.

HAHAUSENJ.W. Schut

Kaviaar

Ik ben het volledig eens met milieu-deskundige Bas Pinxteren (Forum, 8 mei): de armen hebben net zoveel recht om te vliegen als de rijken.

Zo hebben de armen ook net zoveel recht om in een brandstofverslindende Amerikaan rond te rijden en net zoveel recht om kaviaar te verorberen als de rijken.

Eigenlijk hebben de armen net zoveel recht om rijk te zijn als de rijken. Ach, dat arme milieu.

EINDHOVENJos Sillekens

Gebeuren

Het woord 'gebeuren' lijkt vrijwel iedereen te pas en te onpas te gebruiken. Onze taal kent het zelfstandig naamwoord 'gebeuren' wel degelijk in de betekenis van een gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen. Recent mag het woord zich echter in een enorme populariteit verheugen.

Dit lijkt eenvoudig verklaard: je kunt het overal zo lekker achter plakken. Iemand die even niet uit zijn woorden komt, lost dat op door het woord 'gebeuren' uit te stoten. Het past altijd, maar maakt niet echt duidelijk waar hij of zij over praat.

Voorbeelden die in de media opduiken zijn het 'Ajax-gebeuren', 'World Liberty-gebeuren' en 'Mahlergebeuren'. Lekker vaag!

Het vele gebruik komt voort uit gemakzucht en moet gezien worden als een uitvlucht om een gebrek aan taalvaardigheid te verdoezelen. Het moet eens rap afgelopen zijn met het 'gebeuren'-gebeuren.

NIJMEGEN Bart van den Berg

Filipijnen

Ik lees de Volkskrant graag, maar ik stoor mij iedere keer weer aan uw spelling: Filipijnen met slechts één p. Dit moet toch echt Filippijnen met twee p's zijn.

HUIZEN L.W. Scheffer-Krijnen

(Naschrift: Bij de spelling van namen van landen hanteert de redactie de richtlijnen van de Taalunie. Deze schrijven Filipijnen met slechts één p voor.)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden