GEACHTE REDACTIE

Om tegemoet te komen aan de klachten over het basisonderwijs trekt staatssecretaris Netelenbos 120 miljoen uit. Geld dat een sigaar uit eigen doos is: het komt vrij bij de fusie van kleine scholen....

Basisonderwijs

De staatssecretaris zou moeten weten dat dergelijke maatregelen niet werken. Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat een iets kleinere klas niet direct van invloed is op prestaties van leerlingen of hun sociale ontwikkeling. Geld besteden aan nieuw lesmateriaal is eveneens zinloos. Er is al heel veel materiaal, dat echter nauwelijks gebruikt wordt. Alvorens een zak met geld over het onderwijs uit te storten, is het verstandig na te gaan waar de knelpunten liggen in het kleuteronderwijs.

Het eerste knelpunt vormt het onderwijsaanbod, dat in groep 1 en 2 grotendeels afwezig is. Spelen neemt een belangrijke plaats in, maar systematisch spelend leren komt nauwelijks voor. Voor het gemiddelde kind is dat niet zo'n probleem, die krijgt van huis uit zoveel culturele en intellectuele bagage mee dat de overstap naar groep 3 tamelijk probleemloos verloopt. Anders ligt dit met de leerling die de Nederlandse taal onvoldoende beheerst of thuis weinig stimulans krijgt.

Het kleuteronderwijs dient die achterstanden zo klein mogelijk te houden. Daarvoor is een andere houding van de leerkrachten nodig en vooral een opleiding voor kleuterleerkrachten op de pabo.

Het tweede knelpunt vormt het personeelsbeleid. Dat door deeltijdbanen meer mensen aan het werk kunnen, is een uitstekende zaak, als maar goede afspraken worden gemaakt over verantwoordelijkheden en taken in de klas. Het is daarentegen van de zotte dat iedere deeltijdleerkracht apart arbeidsduurverkorting krijgt, waarvoor weer een vervanger moet komen. Dat leidt soms tot zes juffen in één jaar.

Door een effectief personeelsbeleid te voeren, moet het mogelijk zijn met twee deeltijdleerkrachten een klas te runnen. Dit vergt wel een duidelijk schoolbeleid van de overheid en geen terugtredende overheid die af en toe met geld strooit.

GRONINGEN Jan Folkert Deinum

Kopje koffie

Hoewel ik het in grote lijnen eens ben met Boris Dittrichs artikel 'Laten we elk een nieuwkomer adopteren' (Forum, 9 mei), is het erg jammer dat hij er niet van op de hoogte schijnt te zijn dat in ons land zeer veel vrijwilligers zich dagelijks bezighouden met de wezenlijke integratie van nieuwkomers.

Alleen al in mijn woonplaats zijn 25 mensen actief bij vluchtelingenhulp om een brug te slaan tussen bureaucratie en samenleving en de mensen te helpen zich thuis te voelen. Ik kan dan ook iedereen van harte aanbevelen zich hierin te verdiepen. Het verbreedt je gezichtsveld en het is verrassend wat de ander ons te vertellen heeft.

Zet een lekker kopje koffie en je deur open. Onbekend wordt dan bemind. Laat de gemeentebestuurders te rade gaan bij die mensen die dit werk meestal al jaren onbezoldigd doen. Zij zijn vaak zeer deskundig en op de hoogte van de èchte problemen die de nieuwkomer heeft.

VALKENSWAARD

Els Liefrink-Koot

Vadertje Drees

De AOW is beslist niet 'de erfenis van vadertje Drees', zoals vaak beweerd wordt. Integendeel zelfs, want ze is indertijd door het NVV aan Drees opgedrongen.

Drees wilde een oudedagsvoorziening voor wie het volgens bepaalde normen nodig had. Het NVV wilde een algemene voorziening voor iedereen. Het dwong de PvdA één van de NVV-prominenten, Ko Suurhoff, als minister van Sociale Zaken te aanvaarden. Suurhoff zorgde toen voor de AOW zoals we die nog steeds kennen.

UTRECHT Joh. S. Wijne

Gemiste kans

Hele mooie plaatjes op televisie met vuurwerk, tanks, water en natuurlijk René Froger en Candy Dulfer. Toch bekroop mij het gevoel dat iets niet klopte.

Een World Liberty-festival zonder funk, soul, hiphop, ragga, highlife, salsa of jazz . . .? Bij het woord 'world' denk ik aan de wereld met alle problemen en oorlogen die nú nog steeds plaatsvinden en landen die helaas niet vijftig jaar geleden bevrijd zijn. De uitgenodigde musici representeerden slechts een beperkt deel van de 'bevrijde' wereld, de westerse.

Een gemiste kans en ook een ondoordachte keuze om alleen deze (muzikale) kant te belichten tijdens het festival.

AMSTERDAM Ben Mendes

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden