Geachte redactie

Rechtsbijstand

Fred Teeven wil bezuinigen op rechtsbijstand. Hij vindt het bijzonder om te zien dat mensen uit de laagste inkomenscategorieën het meest procederen (Ten eerste, 13 juli). Ik vind deze opmerking uit de mond van een staatssecretaris wonderlijk. Deze groep mensen in de Nederlandse samenleving is in het algemeen minder zelfredzaam en heeft veel moeite met de verregaande juridisering van onze maatschappij. Daardoor ondervindt deze groep relatief veel juridische problemen en komt het vaak tot procedures.


Dat heeft niets te maken met de suggestie van Teeven dat deze groep procedeert omdat het door rechtsbijstand heel goedkoop zou zijn. Het interview geeft geen blijk van veel maatschappelijk inzicht bij deze staatssecretaris en ik vrees daardoor voor een verdere uitholling van onze rechtsstaat.


Anne-Marike van Arkel, oud-advocaat, Koudekerk aan den Rijn


Rechtsbijstand (2)

Wat een stuitende en aanmatigende uitspraken van staatssecretaris Teeven over de rechtsbijstand. Alsof mensen met een laag inkomen zonder na te denken zomaar gaan procederen. En alsof mensen met witte boorden dat nooit zonder goede reden doen. Wat een miskenning van het Juridisch Loket dat deze mensen adviseert en wat een onderschatting van de advocatuur, die zich daarvoor dan wel moet 'lenen'.


Ik begeleid als vrijwilliger van Humanitas mensen bij hun thuisadministratie. Bijvoorbeeld mensen die hun bijstandsuitkering zijn kwijtgeraakt en die graag willen terugkrijgen. Tijdens de aanvraagprocedure kregen ze dan de mededeling van de Raad voor Rechtsbijstand dat hun toevoeging is ingetrokken, zonder opgaaf van reden.


Daar hebben wij uiteraard naar gevraagd, want deze mensen hebben een advocaat hard nodig. Die gaan echt geen proces voeren zonder daar eerst met anderen goed over na te denken. Bovendien is voor velen de eigen bijdrage al een hele uitgave.


Ik hoop dat de Tweede Kamer deze houding van de staatssecretaris afstraft.


Dolf Taekema, Gouda


Inenten

Nu zelfs onze premier Mark Rutte publiekelijk vraagt om inenten tegen mazelen, voel ik mij geroepen een beetje tegengas te geven. In 1988 was de vorige mazelenepidemie en wij hadden toen twee jonge kinderen (geboren in 1975 en 1978). Vanwege onze antroposofische achtergrond kozen we ervoor ze niet in te enten en inderdaad, ze kregen de mazelen. Maar met een behandeling van een antroposofische huisarts hoef je daar niet bang voor te zijn: zij grijpen niet in tegen de koorts, want die zorgt er juist voor dat er geen vervelende complicaties ontstaan.


En met goede, werkelijke geneesmiddelen blijven de mazelen een zinvolle kinderziekte. Verplicht inenten kan daarom een grote groep ouders en kinderen duperen.


Charlotte Luijerink, Meppel


Wegmoffelen

Het probleem is dat deze stad niet bestaat, stond er boven een artikel over de teloorgang van Brussel (Ten eerste, 13 juli). Brussel is het weeskind van het wegkwijnende België. Slecht bestuur is de norm.


Ga naar die prachtige Grote Markt. De stad tolereert daar enkel parasols en luifels in de Brusselse kleuren rood en groen. Die waakzaamheid over stedelijk erfgoed verdampt als je de zeven straatjes inloopt die van het plein wegleiden. Een rotzooi van dubieuze pizza, paella en shoarma eethuisjes, badend in schril neon.


De culinaire hel van de De Korte Beenhouwersstraat spant de kroon. Met zijn samengepakte restaurants en louche types die klanten naar binnen praten, is die steeg al jaren een probleem waar Brussel in alle talen over zwijgt in haar toeristische lectuur. Dat is Brussel: een probleem nooit echt aanpakken, maar wegmoffelen.


Robert Wielaard, Heverlee, België


Twijfelgeval

Als je vroeger een twijfelgeval was voor de bevordering naar de volgende klas, kreeg je een 'taak' mee naar huis. Dit werd gedaan met de bedoeling om je voor het betreffende vak tijdens de vakantie beter voor te bereiden op het komende jaar. Je moeder was thuis en had als stok achter de deur: eerst aan je taak werken en dan pas afspreken met je vrienden. Deze taak wordt nu door de 'zomerschool' overgenomen, want moeder is niet thuis.


Lijnie van Wijk, Meerssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden