Geachte redactie

‘Dit spandoek word je opgedrongen’, (Binnenland, 5 april). Fout! Moet zijn ‘wordt’. Je is hier namelijk geen onderwerp, maar meewerkend voorwerp....

Weigerambtenaren
‘Ik zweer dat ik de betrekking van ambtenaar van de burgerlijke stand met eerlijkheid en nauwkeurigheid zal vervullen en dat ik de wettelijke voorschriften, de burgerlijke stand betreffende, met de meeste nauwgezetheid zal opvolgen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig’.

Weigerambtenaren
Eerst de eed afleggen en vervolgens de wet niet uitvoeren, het is Godgeklaagd.

Betrokkenheid
Wij burgers zijn te weinig betrokken, vindt de helft van de politici. Tja. En dan lees ik dat openheid over de motieven ten aanzien van de medeplichtigheid aan de oorlog in Irak niet nodig is (Binnenland, 5 april).

Betrokkenheid
Volgens Balkenende was het motief een oorlog zonder VN-mandaat te beginnen dat Saddam Hoessein die mandaten negeerde.

Betrokkenheid
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is in gesprek met de VS over nog meer oorlog. Over de Nederlandse bijdrage in Afghanistan wordt deze zomer besloten. Dan kun je het besluit er namelijk makkelijk doorheen jassen. Of ik me wat meer betrokken wil tonen? Bij dezen.

Betrokkenheid
Dit is naar mijn mening ongehoord destructief en onverantwoordelijk wanbeleid.

Slachtofferhulp
Er stort een vliegtuigje neer in een woonwijk en de piloot komt om het leven (Binnenland, 3 april). Een ramp voor zijn nabestaanden. Voor de bewoners reden tot schrik en vervolgens grote opluchting.

Slachtofferhulp
Maar nee. Omdat veel mensen het ongeluk hebben zien gebeuren, wordt slachtofferhulp ingeschakeld. De ultieme erkenning. Na: ‘ik denk, dus ik besta’ tot: ‘ik ben op tv geweest, dus ik besta’, is het nu: ‘ik ontvang slachtofferhulp, dus ik besta’.

Slachtofferhulp
Zijn we zo langzamerhand niet een beetje doorgeschoten? Kunnen we terug naar de gedachte dat je getuige kunt zijn, maar niet per se slachtoffer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden