Geachte redactie

Rutte

Die Rutte toch. 'Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert. Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet alles wat liberaal is in mij zich daartegen.' Echt wat je noemt een liberale visie!


Thomas de Boer, Groningen


Arabische Liga

In de vele, vele berichten over Syrië valt een in het bijzonder op. De Arabische Liga heeft vergaderd, gaat wel hulp vragen, kwam niet tot een plan maar gaat zelf niks, maar dan ook helemaal niks doen (Ten Eerste, 2 september). Van zulke buren moet je het maar hebben.


Len Koetsier, Groningen


Voorproefje

Vorige week was er ophef over gemeenteambtenaren die na een zesdaagse cursus het werk van de kinderpsychiater zouden gaan overnemen. Een voorproefje van wat er kan gebeuren nu de Tweede Kamer morgen de nieuwe jeugdwet behandelt, waardoor geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen (jeugd-ggz) naar de gemeente wordt overgeheveld.


Wat betekent dat? Het verzekerde recht op gezondheidszorg wordt vervangen door een jeugdhulpplicht van de gemeente. Alle gezondheidszorg voor kinderen met psychische problemen gaat uit de zorgverzekering. Zorg voor kinderen die psychotisch zijn, geen vriendjes hebben, autistisch zijn, anorexia hebben, niet naar school durven, dwangmatig vaak hun handen wassen tot bloedens toe, somber zijn, zichzelf beschadigen of zelfmoordplannen hebben; het gaat van de gemeente afhangen of en welke zorg uw kind krijgt.


Zoiets is ondenkbaar met de kindergeneeskunde. Daar komt bij dat de wet veel te veel uitgaat van de invloed van opvoeding bij het ontstaan en behandelen van psychische aandoeningen. Dat kan leiden tot slechte diagnostiek, onjuiste behandeling en ten onrechte ouders verantwoordelijk stellen. Weinig mensen weten dit. Er is hard geprobeerd de politiek op andere gedachten te brengen. Alle grote koepelorganisaties, waaronder Zorgverzekeraars Nederland, vinden dat jeugd-ggz in de zorgverzekering hoort. Den Haag lijkt van mening dat nadenken voorbehouden is aan een parlementaire enquête. Dan zijn we heel wat ellende voor ouders en kinderen met psychische klachten verder.


Menno Oosterhoff, kinder- en jeugdpsychiater, Groningen


Talent


Sander Dekker doet alsof scholen en vooral docenten te veel bezig zijn met al die arme kinderen die zo moeizaam meekomen. Daardoor worden al die knappe, getalenteerde leerlingen verwaarloosd.


De werkelijkheid is weerbarstiger en zeker genuanceerder. Een docent kan zijn tijd maar één keer gebruiken. Met de grote klassen (34 leerlingen per klas is geen uitzondering), de kinderen die passend onderwijs vragen (zowel kinderen die met moeite leren als de getalenteerden), de inspectie die de kwaliteit van het onderwijs omhoog wil hebben, heeft de gemiddelde docent zijn/haar handen meer dan vol.


Hij wil meer maatwerk. Mee eens. Graag zelfs. Flexibiliteit levert meer op. Maar dan moeten we daar wel de kans voor krijgen. Nu wordt de nadruk gelegd op kwaliteit door meer eerstegraads- dan wel academisch gevormde leraren te willen, maar daar stijgt de kwaliteit niet per definitie mee.


Begin eens met kleinere klassen: daar profiteert iedereen van.


Martenjan Poortinga,


zorgcoördinator in het voortgezet onderwijs


Talent (2)

Volgens staatssecretaris Dekker moeten getalenteerde leerlingen meer worden uitgedaagd. Per 1 augustus ben ik ontslagen omdat mijn schoolvereniging geen geld meer heeft voor extra begeleiding van getalenteerde leerlingen. Mijn collega's hebben van alles geprobeerd om het tij te keren, want zij hebben geen tijd meer voor het talent in hun klassen.


De expertise die ik heb opgebouwd, verdwijnt over een half jaar in het rioolputje als ik word gedwongen straks tomaten te gaan plukken. En het dan maar vreemd vinden dat die leerlingen ongemotiveerd gedrag gaan vertonen. Dat kost de maatschappij nog meer.


Maureen Gorlitz, Spijkenisse

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden