GEACHTE REDACTIE

Na het lezen van het boekje van Achterhuis c.s. Als de dood voor het leven en de column van Dorien Pessers (de Volkskrant, 7 maart) bekruipt mij het onaangename gevoel dat hun bijdragen aan het euthanasiedebat weinig of niets van doen hebben met de ervaringen van velen....

Euthanasie

Een zekere mate van arrogantie en harteloosheid is de schrijvers bepaald niet vreemd, maar wellicht is dat te wijten aan hun (vrij) jonge leeftijd en hun overtuiging dat ze het zelf te zijner tijd wel zullen redden.

Volgens hen kan een betere bejaarden- en gezondheidszorg, plus de toewijding van de familie, het lijden en sterven draaglijker maken. Dat mag tot op zekere hoogte zo zijn, maar bepalend is dat de persoon zelf moet kunnen uitmaken wat nog draaglijk is, zoals in de zaak-Chabot het geval was. Wat enkele schrijvers van het boekje hierover durven te beweren is ronduit stuitend. Inlevingsvermogen is er niet bij; met name van de schrijver Willem Jan Otten verbaast mij dat.

Wat vinden Dorien Pessers en de vijf auteurs van het boekje eigenlijk van het pleidooi van Drion: oude mensen moeten over middelen kunnen beschikken om hun leven te beëindigen op het zelfgekozen moment?

Ouderen hebben een lang leven achter de rug waarin zij op diverse terreinen verantwoordelijkheid hebben gedragen. Die allerlaatste verantwoordelijkheid, die bovendien alleen henzelf betreft, zullen zij dan toch zeker ook mogen dragen.

Het is aan hen om uit te maken wanneer de lichamelijke en/of geestelijke aftakeling en de daarmee gepaard gaande afhankelijkheid te ver gaat en de waardigheid van het leven ophoudt. Hun dierbaren kunnen zij daarmee de totale ontluistering besparen en ze behoeden voor machteloos verdriet. Als geëmancipeerde ouderen moeten wij zelf voor dit recht opkomen.

HILVERSUM Emmy Lopes Dias

Lijden

'De kracht van een cultuur ligt in het overwinnen of doorbreken van het menselijk lijden, niet in het ontwijken ervan', aldus Dorien Pessers in de Volkskrant van 7 maart.

Waarschuwt Pessers even als onze cultuur bovenstaande glorieuze overwinning of doorbraak heeft binnengehaald? Potentiële euthanasiastelingen zetten ondertussen de tanden nog wel op elkaar.

Dorien Pessers, een zwaluw die mij komt vertellen hoe ik me moet kleden in een Hollandse winter.

SCHOUWERZIJL Y. Ording

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden