GEACHTE REDACTIE

Ik heb een opdracht voor het Requiem der Versöhnung nooit 'teruggegeven', zoals de Volkskrant van 16 augustus meldt, maar nooit aanvaard - een belangrijk verschil....

Requiem

Sinds 1993 werk ik aan Een Indisch Requiem, in opdracht van het Residentieorkest, dat het werk volgend jaar in première zal brengen. Eén requiem per componist is vanouds wel genoeg.

AMSTERDAM Peter Schat

Burgemeester III

Op het artikel over de sociaal-democraat K. ter Laan in de Volkskrant van 22 juli, naar aanleiding van de uitgave van diens Multatuli-woordenboek, volgden twee ingezonden brieven (de Volkskrant, 28 juli en 7 augustus). Daarin spitste de discussie zich toe op de vraag of Ter Laan, in 1914 benoemd tot burgemeester van Zaandam, wel met recht het epitheton 'eerste rode burgemeester van Nederland' mag dragen.

Er lijkt sprake van een hardnekkig historisch misverstand dat vermoedelijk door SDAP-bestuurder en kamerlid Willem Vliegen in het leven is geroepen. Vliegen is de auteur van het monumentale, driedelige Die onze kracht ontwaken deed. Daarin heeft hij ook korte biografische portretten opgenomen van sociaal-democratische voormannen als D.A. van Eck en Ter Laan.

Wie met Vliegen de opvatting huldigt dat de geschiedenis van het socialisme en de arbeidersbeweging in Nederland samenvalt met die van de Nederlandse sociaal-democratie, vindt het gelijk aan zijn kant: Ter Laan is de eerste SDAP-burgemeester. Maar sinds wanneer is 'rood' synoniem met 'sociaal-democraat'? Dat getuigt van een enghartige en ook partijgebonden visie op de geschiedenis van het socialisme en de arbeidersbeweging in ons land.

Zoals zo vaak is de historische werkelijkheid veel ingewikkelder en kende het socialisme heel wat meer kleurschakeringen dan enkel het sociaal-democratische rood. Alleen al de levensloop van Van Eck (1867-1948) illustreert die complexiteit. Hij werd de eerste rode burgemeester in Nederland met zijn benoeming op een vacante burgemeesterspost in 1899 in de Hoekse waard.

Dat aan zijn veelbelovende bestuurlijke carrière in het toen nog stijf christelijke en weldra vijandige Boskoop plotseling een einde kwam in de lange hete zomer van 1901, of dat hij toch nog grote bedenkingen koesterde tegen een lidmaatschap van de SDAP, doet hier niets aan af.

LEIDEN Jaak Slangen

Keuringsprotocol

Leo Elders (Forum, 11 augustus) heeft gelijk als hij stelt dat er nog geen wettelijke maatregelen zijn die de sollicitant beschermen tegen ongebreidelde risicoselectie bij aanstellingskeuringen. Maar er is een wet in voorbereiding.

Het initiatief-wetsvoorstel beoogt de rechtspositie van de sollicitant te beschermen en schaft in feite alle aanstellingskeuringen af. Er mag nog slechts gekeurd worden indien aan de functie medische eisen verbonden zijn - het bekende voorbeeld van de piloot. Tevens regelt de wet een verbod op het verrichten van onderzoek naar ernstige ziekten waarvoor geen behandelwijze is.

Zolang het initiatief-wetsvoorstel geen wet is, zijn we afhankelijk van de good practice van de keuringsartsen. Onlangs ondertekenden werkgevers, werknemers en artsenorganisaties een keuringsprotocol waarin staat dat aanstellingskeuringen alleen mogen worden verricht om te toetsen of de sollicitant voldoet aan de medische eisen die aan de functie-uitoefening zijn verbonden.

Rechtsbescherming is echter pas optimaal bij wettelijke regeling. Merkwaardig is de suggestie van Elders dat de wetgever op dit terrein geen verantwoordelijkheid neemt. Het tegendeel is het geval.

Wat ik, als medewetgever, helaas niet in de hand heb, is de zekerheid dat een brede meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer het definitieve wetsvoorstel zal gaan steunen.

DEN HAAG Roger van Boxtel

D66-fractie Tweede Kamer

Vogelschijt

Dat Battus in zijn bespreking van het feuilleton Een heel sterrenstelsel (de Volkskrant, 15 augustus), valt over de vervoeging van het werkwoord 'schijten' zij hem vergeven.

Maar niet als hij ons vertelt dat in een bepaald bijbelboek een blinde zou zijn genezen door vogelschijt. De man in kwestie werd er juist blind van.

DEVENTER G. Harkes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden