Geachte redactie

Fred de Graaf is een lakei

Senaatsvoorzitter Fred de Graaf heeft zich als organisator alle moeite getroost om Kamerlid Wilders 'vanwege diens problematische relatie met het Koninklijk Huis' buiten het clubje volksvertegenwoordigers te houden dat het staatshoofd in de Nieuwe Kerk zou begeleiden. Dezelfde De Graaf die al eerder stelde dat Eerste- of Tweede Kamerleden die op 30 april zouden weigeren de - staatsrechtelijk onnodige! - eed of belofte af te leggen beter thuis konden blijven bij de inhuldiging.


Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf is een lakei. Dat weten we al jaren. Want burgemeester van Apeldoorn - met de uitgebreide kroondomeinen en het Loo binnen de grenzen - wordt men nu eenmaal niet zonder 'koninklijke goedkeuring'. Toen duidelijk begon te worden wat voor verschrikkelijk ongeval Karst T. op 30 april 2009 had aangericht, gaf De Graaf als burgemeester een eerste reactie op de radio. Let wel, ik heb het niet over zijn eerste persconferentie, die pas later op de middag zou plaatsvinden. Die begon keurig volgens het boekje: 'Een dag die zo feestelijk begon, is geëindigd in een drama' en vervolgens repte De Graaf van gewonden en overledenen.


Zijn eerste reactie begon met de leden van het koningshuis, die deze gruwelijke gebeurtenis hadden moeten meemaken. Op dat moment wist hij al dat er in het publiek doden en gewonden waren gevallen. Dat er kinderen getuige waren geweest van de gruwelen. Maar de instinctieve reactie van een lakei gaat uit naar zijn koningshuis.


August Hans den Boef, Amsterdam


Bussemaker vergist zich

Het interview met minister Bussemaker (V, 11 juni) naar aanleiding van haar visiebrief Cultuur beweegt bevat een paar feitelijke onjuistheden over cultuuronderwijs. Ze zegt dat cultuur in het onderwijs geen franje is en serieuzer moet, en wordt dan als volgt geciteerd: 'Dat doe je het best door het vak structureel te maken in het curriculum en er eindtermen aan te verbinden'.


De kwestie is dat kunstzinnige oriëntatie als wettelijk verplicht vak in het basisonderwijs al structureel onderdeel van het curriculum is! Bovendien zijn er ook kerndoelen voor. Het is dan wat eigenaardig dat de minister op de vraag wie gaat controleren of de eindtermen worden gehaald, antwoordt: 'Wat we niet moeten doen is kerndoelen vaststellen. Want daar komen weer allemaal verplichtingen uit voort.'


Volgens de Wet op het Primair Onderwijs geldt voor elke school de eis dat zij kerndoelen - als aan het eind van het basisonderwijs te bereiken doelstellingen - hanteert. Die verplichting geldt ook voor kunstzinnige oriëntatie. Kerndoelen geven een beschrijving van kennis, inzicht en vaardigheden die leerlingen opdoen en de beoordeling daarvan.


Piet Hagenaars, directeur a.i. LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst)


Bussemaker vergist zich (2)

In het interview met Jet Bussemaker komt het met voortbestaan bedreigde Amsterdamse Tropenmuseum ter sprake. Terloops, omdat dit nu veelbesproken museum niet onder Bussemakers supervisie valt. Maar ze heeft er wel een duidelijke mening over: het Tropenmuseum had veel eerder kunnen en moeten samenwerken met andere musea. Hoezo veel eerder?


Het Tropenmuseum werkt sinds jaar en dag samen met de andere Nederlandse volkenkundige musea wat betreft bruikleenverkeer van objecten en foto's voor elkaars grote en kleine tentoonstellingen.


Het Tropenmuseum is met de andere volkenkundige musea in Nederland verenigd in de SVCN, Stichting Volkenkundige Collectie Nederland. De aangesloten musea storten een belangrijk deel van hun jaarlijkse aankoopbudget in een gezamelijke pot om belangrijke aankopen te kunnen doen waarvan de aanschafprijs de afzonderlijke budgetten te boven gaat.


Dit altruïstische samenwerkingsverband tussen soortgelijke musea is uniek in wereld. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Of heeft ze het niet over collecties, geschiedenis, expertise, maar over geld en bedrijfsfusies?


David van Duuren, oud-conservator Tropenmuseum, De Bilt


Karaktermoord

Wat een smerig artikel was dat van David Brooks over de NSA-klokkenluider Edward Snowden (O&D, 12 juni). Alvorens zijn opinie te geven over 'het klokkenluiden', brandt Brooks eerst Edward Snowden af. Hij heeft de middelbare school niet afgemaakt..., hij raakte de weg kwijt in het beroepsonderwijs..., hij is al jaren niet bij zijn moeder op bezoek geweest..., hij is niet geïnteresseerd in relaties met zijn buren, etcetera, etcetera.


Brooks mag zijn opinie spuien over het klokkenluiden, maar de omschrijvingen van de klokkenluider doen hier niet ter zake. Karaktermoord, dat is het.


Jac Spaans, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden