Geachte redactie

Diederik Samsom

Diederik Samsom heeft zich - en niet alleen omdat hij zoveel charme en zelfverzekerdheid uitstraalt - na het ontslag van het kabinet als een echte man gedragen, zijn rug recht gehouden en is nergens voor gezwicht. Toch nemen sommige PvdA-leden hem kwalijk dat hij niet is 'ingehaakt' bij het tot stand komen van de begroting voor Brussel.

Maar goed ook dat hij dat niet gedaan heeft! Als leek besef je toch ook wel dat de uitkomst nooit helemaal 'kosjer' kan zijn als de regeringspartijen (tegenwoordig demissionair) het binnen 2 dagen met GroenLinks, D66 en ChristenUnie eens zijn over een gigantisch bezuinigingsplan? Ik denk juist dat deze partijen zich hadden moeten scharen achter Diederik Samsom.

Sterker nog, men had bij Brussel moeten aandringen op uitstel van de deadline vanwege de ontstane (kabinet)crisissituatie.

Als vrouw zijnde ben ik juist heel trots op het aantreden én optreden van Diederik Samsom. Gelukkig weet ik ook van veel PvdA-vrouwen om mij heen die hem door dik en dun zullen blijven steunen; let maar op, op 12 september!

Cindy Meisl-Bulo, Amstelveen

Kom op Jolande

Als je het artikel 'Senaat gaat voorstellen gewoon behandelen' (Ten eerste, 9 mei) leest, dan kom je weer die namen tegen van de eersteklas commissariaten-stapelaars en heren die in allerlei precaire advies- en toezichtcommissies zitten, Elco Brinkman en, ja natuurlijk, Loek Hermans. En dan weet je toch al meteen: daar gaan we weer.

Kom op Jolande Sap, met zulke heren ga jij toch niet aan tafel zitten? Dan hou je straks geen enkele zetel meer over.

Ik kom nog regelmatig op de werkvloer. Daar is de eerste reactie: Den Haag, zakkenvullers!

Tja, waar moet je dan naartoe? Juist, naar de flanken! Maar welke kant? Niet naar de PVV, want die doet hier nog steeds aan mee, zo blijkt.

Jaap Verkaik, Annen

Allochtoon

Volgens de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) moet de overheid de registratie van de afkomst van de ouders van allochtonen verbieden. De etnische categorisering is bedoeld om achterstanden onder minderheden aan te pakken, maar wordt nu ook gebruikt in het kader van het veiligheidsbeleid. Dit laatste stuit de RMO tegen de borst.

Dat deze associatie met crimineel gedrag van allochtonen niet fijn is, begrijp ik. Maar als dat helpt om de criminaliteit in te perken, is het logisch dat het gebeurt. Bovendien als je streeft naar gelijke behandeling van allochtonen en autochtonen is het juist heel belangrijk om gegevens omtrent etnische achtergrond te registreren. Hoe kun je anders weten of beide groepen gelijk behandeld worden? Zonder deze kennis is het onmogelijk gelijke behandeling te waarborgen!

Jaap Giebels, Tilburg

Paul Smits

Dat het in de politiek dramatisch is gesteld met het zelfreinigend vermogen wisten we al lang. Dat het virus van de arrogantie en de onwil om excuses te maken en publiek verantwoording af te leggen voor misstappen, ook in de zorgsector rondwaart, weten we eigenlijk ook al een tijd.

De altijd alerte VK-redactie (Binnenland, 9 mei) markeert de derde (en niet de tweede zoals Wander Blaauw laat optekenen) kans die Paul Smits krijgt bij Zorgpartners Friesland.

Paul Smits die na de vrijspraak voor Lucia de Berk (onder meer door zijn toedoen aan de schandpaal genageld) doodleuk in Skipr (16/3/2010) laat optekenen: 'Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ik zou het zo weer doen.'

Korte tijd later moet hij opstappen bij het Maasstadziekenhuis, waar hij met bijna drieënhalve ton de status van topverdiener had. Daar vertrekt hij met een afscheidspremie van 236.000 euro, uit handen van de voorzitter van de raad van toezicht, KPN-grootverdiener Ad Scheepbouwer.

En nu dus weer vrolijk aan de slag bij de mega gefuseerde Zorgpartners Friesland. Het kan verkeren. Zelfreinigend vermogen: nul. Zelfs de ondernemingsraad - het orgaan bij uitstek om zorg te dragen voor het zo nodige evenwicht, staat achter de benoeming van Smits. Bravo.

Peter Bakens, Den Haag

Paul Smits 2

Marktwerking in de gezondheidszorg werd met veel bombarie gepresenteerd: keuzevrijheid & kwaliteit zouden toenemen en tegelijk zouden de kosten afnemen. Dat klinkt als een sprookje en dat is het ook.

Voorbeeld? De almaar groeiende zorggroep Noorderbreedte, die sinds kort onder de megalomane naam 'Zorgpartners Friesland' door het leven gaat (en daarmee lijkt te ontkennen, dat er in Friesland méér ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen alsmede thuiszorgorganisaties zijn), beperkt ten eerste de keuzevrijheid.

Ten tweede heeft diezelfde zorggroep met de 'tweede- kans-aanstelling' van Paul Smits, die ernstig heeft gefaald bij de uitbraak van de Klebsiella-bacterie en een onterechte aanklacht tegen Lucia de Berk op zijn naam heeft staan, nu ook met de kwaliteitsbelofte gebroken.

Het wachten is nu op hun eigen ziektekostenverzekering en hun eigen cao. Daarmee zou de derde afspraak ook teniet worden gedaan.

Marktwerking houdt niet méér in dan 'met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk verdienen'.

Mariska Jansen, Franeker verpleegkundige

Langer doorwerken?

Wie kan mij uitleggen dat we langer door moeten werken terwijl 1 op de 20 Nederlanders werkloos is?

Hans Bijl, Driehuis

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden