Geachte redactie

Klok

De Volkskrant zorgt er altijd voor dat ik op de hoogte ben van het verzetten van de klok. Groots neergezet op de voorkant weet ik wanneer de tijd weer daar is. Afgelopen zaterdag ontbrak de informatie en zondag ben ik te laat op mijn werk gekomen.

Graag in het vervolg dus weer de klok op de voorkant!

YVONNE WAELEN, UTRECHT

Bijbelkennis

Bouterses bijbelkennis (Ten eerste, 24 maart) is betreurenswaardig: Judas deed het voor dertig zilverlingen en Ezau voor een bord linzensoep - en niet andersom.

ATE VEGTER, MONNICKENDAM

Draconisch

Ik ben het geheel eens met de heer Wientjes: er moet iets gebeuren, desnoods als dat draconisch overkomt (Voorpagina, 26 maart). Maar dan niet over de ruggen van de zwakkeren, maar van de sterksten. Laten we met terugwerkende kracht de miljoenen aan bonussen verbieden van al die graaigrage bankiers en wanpresterende bestuurders. Laten we beginnen een eind te maken aan de exhibitionistische zelfverrijking, om te beginnen van de oud-ministers en oud-premiers die na hun publieke ambt de bankwereld zijn ingerold. Laten we het verstrekken van woekerpolissen strafbaar maken en volgens het 'pluk ze'-principe de bezittingen van deze witteboordencriminelen verbeurd verklaren.

Wat zegt u? Kan dat niet? Maar wie is er dan de baas in dit land, de bankiers of het parlement?

ROELAND VOORHOEVE, SOEST

Selectie

In de krant van 24 maart (Ten Eerste) stond een zeer interessant en lezenswaardig artikel over fraude bij de Stichting BOOR, de verzelfstandigde Dienst Openbaar Onderwijs in Rotterdam. Deze organisatie telt volgens het artikel 4.000 medewerkers.

Eén passage heb ik meerdere keren moeten lezen om de inhoud goed tot mij te laten doordringen. Schoolhoofd Hanneke Drost zegt: 'Zoiets doe je niet, dachten wij. Weet je, ik stem Partij van de Arbeid, en bij BOOR zijn wij bijna allemaal van de Partij van de Arbeid.'

Zelfs als ik dit corrigeer voor de van oudsher grote PvdA-aanhang in Rotterdam, en voor de van oudsher progressieve signatuur van de sector onderwijs, dan nog moet er een soort van selectie aan ten grondslag hebben gelegen om 4.000 medewerkers bijna allemaal van de Partij van de Arbeid te laten zijn. Misschien dat iets meer diversiteit had bijgedragen aan een iets kritischer blik.

MIKE SCHRIJVER, ROTTERDAM

Portugees

China geldt als dé opkomende macht. Vandaar dat velen dwepen met het Chinees als de taal van de toekomst. Maar nu stelt Paul Brill vast dat opkomende macht Brazilië het veel beter doet dan China, India en Rusland (Buitenland, 24 maart). Braziliës taal, het Portugees (wereldwijd 200 miljoen sprekers), kun je in Nederland als hoofdvak alleen aan de universiteit van Utrecht studeren. Maar laat die nou net dat hoofdvak willen opheffen. Tot zover de vooruitziende blik van onze o zo internationaal georiënteerde universiteiten.

F. BAKKER, NIJMEGEN

Bill Gates

Dat Bill Gates met zijn Foundation nobel werk verricht behoeft geen betoog, maar iets meer nuance lijkt mij wel op zijn plaats. De fout die telkenmale gemaakt wordt is dat hulpverleners voornamelijk aan de verkeerde kant van het hulpspectrum actief zijn. Om effectief hulp te bieden, zeker voor de lange termijn, is het absoluut noodzakelijk om, hoe ellendig dit wellicht ook mag klinken, niet de nadruk te leggen op de kindersterfte maar op de kinderaanwas.

Onbekendheid met anticonceptie, traditie of allerlei religieuze redenen zijn oorzaak van de enorme geboorteaantallen in Afrika. Zonder de kindersterfte was dit continent, qua inwoneraantal allang volledig uit zijn voegen gebarsten. Als men, zoals onder meer Bill Gates, beoogt de sterfte van acht miljoen kinderen te reduceren naar westerse proporties dan kunnen we daar op niet al te lange termijn de grootste hongersnood aller tijden tegemoetzien. Gevoelsmatig hebben de hulpverleners het dus bij het rechte eind, maar verstandig is het zeker niet.

WIM EVERWIJN, CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Selexyz

Natuurlijk is de concurrentie van het online winkelen moordend. Ik ben zelf boekverkoper, en maak vaak genoeg mee, dat klanten allerlei boeken komen bekijken en dan hoor ik ze bij het weggaan zeggen: 'vanavond beslis ik welk boek het wordt en bestel ik het even' (op het net, uiteraard). De winkel en het vaak hoogopgeleide personeel verstrekken de kennis en het aanbod, en de internetwinkels gaan vaak met de omzet strijken.

Misschien wordt het eens tijd dat boekenkopers beseffen dat nieuwe, Nederlandstalige boeken de eerste twee jaar na verschijnen overal even duur zijn. Op internet moet je ook nog verzendkosten betalen.

Als dit zo doorgaat zijn al die mooie boekhandels er straks niet meer. En wat is er nu fijner dan een paar uurtjes snuffelen bij: Selexyz Dominicanen, Selexyz Scheltema, of een van die andere heerlijke winkels?

Dus, boekenliefhebbers van Nederland, kom in actie en steun uw favoriete boekhandel!

J. STAAL-VAN DE KROON, LEUSDEN

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden