GEACHTE REDACTIE

AOW..

De AOW gaat omhoog met, schrik niet: 4,46 gulden.

Maar mijn pensioen gaat daardoor 3,74 gulden omlaag door de inbouw van de AOW. Bruto gaan mijn pensioen en AOW 72 cent omhoog, waardoor de loonheffing met 83 cent omhoog gaat, waardoor ik 11 cent moet bijpassen om de staat draaiende te houden.

Goed geregeld jongens, zo zal het financieringstekort nog wel eens verdwijnen.

AMSTERDAM J. P. M. Baaij

Kerktorens

Een bericht in de Volkskrant van 22 juli: 'Concurrenten PTT willen torens kerk benutten.'

Kerktorens geven door hun architectuur, door de plek waarop ze gebouwd zijn, aan: dit is een plek waar met God gecommuniceerd wordt. Door de vorm van kerk en kerktoren richt die communicatie zich hemelwaarts.

Nu wil men ten behoeve van de communicatie tussen mensen onderling antennes op kerktorens plaatsen. Een goedkope oplossing voor de telecommunicatiebedrijven, en het levert ook nog geld op voor de - toch al armlastige - parochies. Prachtig toch?

Er is echter een verschil tussen de oorspronkelijke functie van de kerktoren en de nieuwe. Bij de oorspronkelijke functie straalt een kerktoren religieusiteit uit, bij de nieuwe functie vangt hij zakelijke, huishoudelijke, vriendschappelijke, onbenullige, enzovoort gesprekken op.

Was hij eerst het symbool voor het gesprek wat zich vanuit de mens hemelwaarts naar God richt, nu wordt hij gebruikt om het gesprek van de ene mens met de andere op te vangen.

Het bericht in de Volkskrant maakt duidelijk hoe religieuze en niet-religieuze zaken er in onze tijd voorstaan. Het besef van de spirituele functie van kerk en kerkgebouw is in de Nederlandse bisdommen aan het verdwijnen.

DEN BOSCH Huub Tielen

Zelfdoding

Ik wil graag mijn instemming betuigen met de brief van Johanna van Gorkom in Forum van 23 juli. Ik ben 48 jaar en ook ik prijs mij gelukkig dat ik in de lange, ongelukkige jaren die achter mij liggen nooit een dokter Chabot tegen het lijf ben gelopen. Het is mij onbegrijpelijk dat deze man - tot in de Hoge Raad aan toe - op zo weinig weerstand stuit.

Als je het boekje Zelf beschikt, dat dokter Chabot aan zijn patiënte heeft gewijd, leest, zie je hoe weinig inzicht hij heeft. De slechte verhouding die Nettie Boomsma met haar moeder had, doet hij af met 'dat zij dat zo ervaren heeft'. Volgens hem zegt het weinig over hoe het contact met moeder werkelijk geweest is. Een merkwaardig voorbehoud dat hij niet gemaakt zou hebben als Nettie geen verdriet had gehad over de emotionele verwaarlozing door haar moeder, maar bijvoorbeeld over seksueel misbruik door de vader.

Nog gekker maakt hij het als hij zelfdoding gaat voorstellen als een vereniging met een geliefde dode en dan Romeo en Julia ten tonele voert. Wat zijn dat voor dokters die zich beroepen op scènes uit het theater als het gaat om mensen van vlees en bloed? Moet uitgerekend zo'n dokter het laatste woord hebben?

NORG Tineke Timmer

Terug geven

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen heeft de Partij van de Arbeid zwarte kiezers proberen te lokken door Evan Rozenblad als kandidaat naar voren te schuiven. Dit heeft geresulteerd in stemmenwinst voor de partij. Na installatie van Rozenblad is gebleken dat hij gelogen zou hebben over zijn diploma's, enzovoort. Hij werd vervolgens teruggefloten. Op zichzelf een goede zaak.

Het zou ons echter geruster hebben gestemd als de partij ons de zetel had teruggegeven. Door het niet teruggeven van de zetel heeft de partij onze zwarte vertegenwoordiging in de Kamer weggehaald terwijl wij dit hebben verdiend en verdienen. Ook heeft de partij de verdere verkleuring van de Tweede Kamer een gevoelige klap gegeven.

In deze tijd van toename van vreemdelingenhaat is het gevaarlijk om zulke missers te hebben.

Het zou de partij sieren haar houding jegens ons te corrigeren door de zetel terug te geven aan de zwarte kiezers. Er zijn genoeg eerlijke mensen in ons midden die het goed, zo niet beter zouden kunnen doen. Wij wachten met spanning af.

AMSTERDAM R. Groenberg

Paard

Naar aanleiding van de vraag 'Schokt het leed van mensen ons nog?' wordt heel wat afgediscussieerd. Vreselijke televisiebeelden worden nauwelijks nog opgenomen en als er in de Volkskrant harde foto's van lijken in ontbinding staan, zijn heel wat lezers daar niet van gediend. Soms bekruipt me de angst dat ik me zelf ook voor het leed in de wereld probeer af te sluiten, want wat kan ik er eigenlijk aan doen?

En dan word ik vol geraakt door een klein artikel in de Volkskrant van 25 juli. Een paard ontvoerd en dusdanig mishandeld dat het sterft. Foto's zijn niet nodig, de beelden vormen zich vanzelf op mijn netvlies, ieder regeltje doet de film sneller afrollen. Ik huiver en bedenk vreselijke straffen voor de daders. Hoe ziek zijn die mensen?

De aantallen slachtoffers in Ruanda en directe omgeving doen me nog zo weinig; ik ben alleen maar boos.

ROTTERDAM Jörgen Mous

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden