Geachte redactie

Nederland steeds dommer (1)

Mathieu Weggeman, u bent een man naar mijn hart! Uw verhaal (O&D, 18 augustus) is precies de reden dat ik al jaren de voorkeur geef aan de BBC. Helaas wordt deze gewoon van het analoge net gehaald, zodat je verplicht bent om digitaal te gaan kijken, waarbij je wordt overladen met nog meer domme baggerkanalen.


Ik geef les op het gymnasium en zelfs daar moet alles vooral 'leuk' zijn, zonder al te veel diepte of inhoud. Het kost me steeds meer moeite ook dit type leerlingen cultuur bij te brengen. En wat vinden we cultuur? Journalisten spannen mijns inziens de kroon in dommigheid door tijdens interviews niet te luisteren, maar alleen maar uit te zijn op hun eigen scoren, om 'leuk' te zijn.


Ik ben bang dat de stompzinnigheid overal al is doorgedrongen. Te beginnen bij onze Halbe, die ook niet weet van wie het schilderij is dat achter zijn bureau hangt.


Karolien Havermans, Bergen op Zoom


Nederland steeds dommer (2)

De media en 'professionele grappenmakers' zijn zelf wel in staat om Mathieu Weggeman (O&D, 18 augustus) van repliek te dienen. Mij gaat het vooral om het volgende: 'Ruimte voor die investeringen in kunst en cultuur kan op school worden gevonden door de tijd en middelen die nu voor sportonderwijs beschikbaar zijn, aanzienlijk te reduceren.'


Hoe beperkt en eenzijdig kun je zijn! De middelen voor sport en bewegen in het onderwijs zijn al minimaal, met name het basisonderwijs. Weggeman begrijpt blijkbaar niet dat de ontwikkeling van de menselijke motoriek van jongs af aan van cruciaal belang is en aan de basis staat van de ontplooiing van de mens. Dat bewegingsonderwijs en taalonderwijs (beide kunnen niet zonder elkaar) de fundamenten van het onderwijs zouden moeten zijn.


Misschien zou Weggeman gebaat zijn bij een bijscholing op het gebied van pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. Cultuureducatie en bewegingsonderwijs moeten elkaar niet in de wielen rijden, maar juist met elkaar optrekken om te voorkomen dat ons onderwijs afglijdt naar een leerfabriek waar alleen de cijfertjes van belang zijn. Want dat is toch het doel, een hoger beschavingsniveau?


En ten slotte: sport en bewegen dragen bij aan de vorming van belangrijke vaardigheden zoals analyseren, creëren en reflecteren. Epke Zonderland, Marianne Vos en Ranomi Kromowidjojo zitten immers ook niet in de gevangenis.


Frans Kramer, Amsterdam


gepensioneerd gymnastiekleraar en voormalig consulent bewegingsonderwijs katholiek basisonderwijs


Nederland steeds dommer (3)

Mathieu Weggeman betoogt terecht dat meer cultuureducatie de basis is van waaruit domheid en onfatsoen moeten worden tegengegaan (O&D, 18 augustus). Maar zijn slotstelling dat er weinig violisten, dichters en beeldhouwers in de cel zitten, klopt niet met de realiteit. Het zal immers niet lang meer duren tot zij daar wél zitten. En wel vanwege een onbetaalbare schuldenlast, wegbezuinigd als zij zullen zijn door de populisten.


Peter van Rijn, Rheden


Duurzaam Lowlands

In een artikel over popwalhalla Lowlands (Binnenland, 18 augustus) wordt gesproken van de noodzaak het gedrag van de festivalgangers te veranderen om zo een duurzaam paradijs te kunnen bereiken. Het watergevecht, met zo'n tweeduizend deelnemers, dat zaterdagmiddag op ditzelfde festival plaatsvond, toont op wrange wijze dat hiermee niets te veel is gezegd .


Koen Smilde, Gouda


Hulp bij zelfdoding

De ingezonden brief van Ton Vink (O&D, 20 augustus) behoeft enige correctie. Het is niet op grond van een aantal gerechtelijke vonnissen dat wij in Nederland niet-strafbare hulp bij zelfdoding kennen. Die zin klopte tot 2002.


In dat jaar trad de euthanasiewet in werking, correcter geformuleerd als de 'Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding'. Euthanasie (in de wet: dood op verzoek) en hulp bij zelfdoding zijn in 1886 strafbaar gesteld en zijn dat nog steeds (zie artikelen 293 en 294 in het Wetboek van Strafrecht). Wij noemen dit een 'Nee, tenzij...'-systeem. Nee, het mag niet, tenzij de euthanasie of hulp bij zelfdoding wordt uitgevoerd conform de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet. Het is wel bizar dat een consulent van de stichting de Einder die wet van 2002 gemist zou hebben. En ik word moe van al die spraakverwarring rond euthanasie. Het onderwerp is te belangrijk om de lezer slordig te informeren.


Monique Biesaart, Utrecht


gezondheidsjurist


Chique pier

De problemen met de Scheveningse pier (Intermezzo, 18 augustus) zijn eenvoudig op te lossen. Neem het Kurhaus. Niet veel Nederlanders weten dat het huidige Kurhaus een replica is van het eerste Kurhaus, dat kort na de oplevering afbrandde. Ook de eerste pier brandde af: de Duitsers zagen het ontwerp aan voor een steiger, klaar voor een invasie. Dus wat is voor de hand liggender dan 'Het Wandelhoofd Wilhemina', zoals de oude pier heette, in ere te herstellen? De pier van Eastbourne lijkt er enigszins op. Victoriaans kantwerk, een verademing zonder kermis, kinderparadijs, of bungyjumptower. Gewoon zichzelf, chic en aantrekkelijk genoeg. Zonder detonerende belendende bebouwing en op de oude plek, in het verlengde van het Kurhaus.


Joost Veerkamp, Heemstede


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden