geachte redactie

Prima wat Anjo Clement, vicevoorzitter van het Nieuw Republikeins Genootschap, schrijft over de rol van de koningin bij de huidige kabinetsformatie: véél te zelfstandig en zonder democratische basis (U-pagina, 31 juli)....

Republiek
Het artikeltje onder de kop ‘Republikeinse (post)zegels glippen door de controle’ (Ten eerste, 30 juli) wijst op een goede grap, hoewel de grap voor republikeinen ook ernst is. De indruk kan ontstaan dat er iets mis is met die republikeinen. Daar is niets mis mee. Als er mensen door de controle zijn geglipt, dan zijn het de Oranjes, zo’n tweehonderd jaar geleden. Binnenkort vieren we het ‘feest’ dat Nederland toen het koninkrijk is ingerommeld door prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, met medewerking van de vazallen Van Hogendorp c.s. Dat gebeurde met veronachtzaming van democratische regels, ook die van toen. Inderdaad, zoals op de postzegels staat: ‘hier moet een president komen’. Leve de Republiek.

Misleidend
Een prachtige beschrijving in de brief van Arie Kuiper (U-pagina, 31 juli) van een dominee in Washington die in een volle kerk meermaals uitroept dat de paus gelijk heeft met de stelling dat Jezus geen vrouwen als apostelen had. En daar op laat volgen ‘and blacks neither’, onder grote hilariteit van de gelovigen. Meeslepend gebracht, maar is het ook reëel? Een fictief vervolg zou er als volgt uit kunnen zien.

Vraag: ‘Dominee, was Jezus dan een racist?’

Antwoord: ‘Nee, zeker niet. Er waren gewoon geen zwarten in het toenmalige Judea en Galilea.’

V: ‘Waren er dan ook geen vrouwen?’

A: ‘Natuurlijk wel, de helft van de bevolking.’

V: ‘Waar slaat uw vergelijking dan eigenlijk op?’

A: ‘Uhmhum’

V: ‘De katholieke kerk heeft toch wel priesters en bisschoppen met alle huidskleuren?’

A: ‘Mmhmm.’

Moraal: laat je niet meeslepen door geweldige redenaars met misleidende praatjes. Als je het niet met de kerk eens bent, doe dat dan op basis van echte argumenten, in plaats van demagogie.

Vrouw als priester
Omdat Christus alleen mannen als apostelen koos, kunnen vrouwen geen priester worden (Opinie & Debat, 31 juli). Dit is relatief. Toen Jezus met zijn apostelen te gast was bij twee zussen, Martha en Maria, bediende Martha de gasten en luisterde Maria met de apostelen naar Jezus, waarop Jezus zei dat Maria de beste keus had gemaakt (Lucas 10:38-42). Daarmee behandelde Hij haar gelijkwaardig aan de apostelen.

Ook onder de bredere groep van zijn volgelingen bevonden zich vrouwen. En in de katholieke kerk zijn vrouwen massaal in hogere posities gekomen en kregen zij ook meer functies in de misviering.

Als die ontwikkeling doorzet, zullen ze ooit priester worden. Oorzaak van de achterstelling is de mannenmaatschappij waarin de Bijbel ontstond en 2000 jaar lang geïnterpreteerd werd.

Bangmakerij
Hoe kan het toch dat schijnbaar intelligente mensen zich verlagen tot bangmakerij als het gaat over de PVV. De brievenpagina van 3 augustus staat er weer vol mee. Neem de rechtsstaat. Die is verankerd in de Grondwet. Om die te veranderen, is een tweederde meerderheid nodig. De PVV komt niet verder dan eenzesde. Waarom is men dan toch zo bang voor de rechtsstaat bij dit minderheidskabinet?

De PVV zou ons internationaal schade berokkenen. Welke schade heeft Denemarken dan opgelopen? Of Frankrijk na het boerkaverbod? Of Zwitserland na het minaretten-referendum?

De PVV beledigt de islam stelselmatig. Dat klopt. Maar behoort het niet tot de godsdienstvrijheid, dat juist het afvallige of anti-islamitische geluid ook gehoord mag worden?

Het is de hoogste tijd dat de ‘progressieven’ inzien dat de PVV onderdeel is van een veel bredere nieuwe West-Europese democratische politieke stroming. Een natuurlijk gevolg van vastgeroeste, falende denkbeelden bij de zittende macht. Vroedvrouw was het decennialang star vasthouden aan een naïef immigratie- en integratiebeleid dat in de grote West-Europese steden de sociale cohesie grotendeels heeft verwoest.

Moe
‘Voor Oss is het heel erg, maar sluiting is begrijpelijk’, aldus innovatiehoogleraar Dany Jacobs (Economie, 3 augustus). Volgens de hoogleraar moeten we niet treuren en ons toeleggen op datgene waar we sterk in zijn. Waarschijnlijk zal de hoogleraar bij de volgende liquidatie van een bedrijfstak hetzelfde verhaal ophangen.

Moe word je van al die hoogleraren en economen, zelf geen last hebbend van een globaliserende wereld en riant etend uit de staatsruif, mede gevuld door de werknemers van MSD, die ons vertellen dat het allemaal niet zo erg is met die globalisering en dat die juist nieuwe kansen biedt. Welke kansen wordt nooit goed duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden