Geachte redactie

Ingrijpen

Als militair voel ik mij gesteund door de column van Sheila Sitalsing over het ingrijpen in Syrië (Ten eerste, 28 augustus). 70 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat de wereld militair moet ingrijpen, slechts 38 procent vindt dat Nederland daaraan moet meedoen. Typisch het Nederlandse vingertje opsteken en daarna wijzen naar een ander.

Ik neem aan dat dit ook in ieder geval de 38 procent is die tegen de bezuinigen bij defensie stemt. Alle politici in de media vinden er ook wat van. Als het aan deze politici ligt, zowel links, midden, als rechts heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt met de Nederlandse defensie.

Want een te grote broek aantrekken met een te strakke riem knelt enorm, krijg je last van en staat nog eens slecht ook.

Reinier van der Sluis, Amsterdam

Vragen

En weer komt Pechtold met het voorstel de WW-periode te verkorten. Zo zouden banen worden gecreëerd. Ik begrijp niet hoe dat werkt, en niemand die het vraagt. Dus:

1. Hoe werkt dat?

2. Als het werkt, waarom de WW-periode niet terugbrengen tot nul?

Rob Besselink, DOarchitects, Rotterdam

Douceurtje

De COR van ABN Amro wil de werknemers van deze bank laten meeprofiteren van de beursgang (Economie, 28 augustus). Het is de werknemers van harte gegund. Misschien is het een idee om ook de spaarders en beleggers bij ABN, die tenslotte voor het geld zorgen, ook iets te gunnen?

ABN-spaarders krijgen al tijden alleen maar e-mails die een 'wijziging' van de spaarrente aankondigen. U weet dat bij een bank een 'wijziging' altijd een verlaging betekent, neem ik aan.

Het zou aardig zijn om nu eens een e-mail te ontvangen waarin een douceurtje voor de spaarders wordt aangekondigd.

T.Janssen, Voorburg

Veilig

De pensioenfondsen zijn er in de eerste plaats om de pensioenen veilig te stellen voor hun deelnemers en de pensioenen op zijn minst waardevast te houden. Dat is hun taak. Laat de pensioenfondsen met hun achterban en overlegorganen zelf beslissen waar zij het beste rendement kunnen halen en welke strategie hiervoor nodig is, niet de politiek of het bedrijfsleven gaat hierover. We hebben gezien wat het betekent wanneer derden zich hiermee gaan bemoeien, denk aan de greep die Onno Ruding in de jaren tachtig deed in de pot met geld van het ABP, zo'n 30 miljard gulden.

Fred Lucas, Wateringen

Schade

In de reacties van de Tweede Kamer-leden op het artikel rond nepopleidingen (Binnenland, 26 augustus) wordt alleen gereageerd op het door werkgevers mogelijk onterecht aanspreken van de subsidie voor het scholen van werkenden.

'Twee groepen zijn de dupe', stelt Michel Rog (CDA), 'de werknemers en de belastingbetaler'. Wat hij over het hoofd ziet, is de derde gedupeerde groep.

Het gaat om de schade die ontstaat voor onze echte mbo-leerlingen. De subsidiëring voor het uitvoeren van mbo-onderwijs ('lumpsum'-financiering) is namelijk een jaarlijks vastgesteld bedrag dat gedeeld moet worden door het jaarlijks vastgesteld aantal leerlingen in het mbo. Het bedrag per leerling daalt als er meer leerlingen zijn.

Dt is zeer onterecht als er grote aantallen bijkomen die geen werkelijke leerlingen zijn maar wel de spoeling dun maken. De derde gedupeerde groep is daarom de leerling in het beroepsonderwijs die een beroepsopleiding volgt en mag verwachten dat de financiering daarvoor ook werkelijk aan zijn opleiding uitgegeven wordt. Onze medewerkers van de toekomst.

Nelie Groen, directeur Technisch en Maritiem College Velsen

Goldstein

Inderdaad, het klikte niet tussen Ann Goldstein en het Stedelijk Museum. Een grootse erfenis laat ze niet achter. Menigeen slaakt een zucht van verlichting, in huis en daarbuiten. Begin augustus deed Rutger Pontzen in V een 'educated guess'. Nu gaat ze inderdaad.

Naar mijn smaak bekommert hij zich (Volkskrant.nl, 28 augustus) vooral over Ann en haar USA Westkust. Belangwekkender is de vraag hoe het Stedelijk nu verder moet. Wéér een moeizame procedure voor de opvolging, goede kandidaten lijken zeldzaam. Een verzoek: niet opnieuw iemand met een hart dat alleen elders verkeert.

Ben Bos, Heemstede

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden