GEACHTE REDACTIE

Hierbij een kleine aanvulling op het artikel over John Denver, waarin hij vooral wordt gezien als vertegenwoordiger en vertolker van de traditionele waarden en normen in de Amerikaanse samenleving (de Volkskrant, 14 oktober)....

Zanggroepje

In 1965 volgde John Denver de zanger Chad Mitchell op, die het door hem opgerichte (in 1959) zanggroepje The Mitchell Trio verliet. John Denver werd verkozen uit meer dan tweehonderd audities. Het Mitchell Trio bracht een plaat uit: This mad world of ours. Zangers waren: John Denver, Mike Kobluk en Joe Frazier. De plaat bevat een aantal songs met satirisch-kritische teksten over de Amerikaanse samenleving. Wat ook vooral opvalt is de zeer hoge kwaliteit van de zangers.

NIEUW VENNEPJikke Visser

Portretrecht

Op de Forumpagina van 14 oktober stond een stuk van mijn hand over portretrecht en reclame met een fotomontage van vier ministers in een polonaise op Prinsjesdag. In dat stuk kwam een arrest van mei 1997 ter sprake, waarin de Hoge Raad zegt dat de geportretteerde in beginsel steeds een redelijk belang heeft bij verzet tegen gebruik van zijn portret in reclame. In het stuk staat dan 'In beginsel betekent: als regel, maar niet altijd'. De drie daaropvolgende zinnen zijn weggevallen. Die luiden:

'Dat lijkt moeilijk te rijmen met dat ''steeds'', maar de Hoge Raad verklaart zijn beginsel nader: door zulk gebruik zal het publiek misleid worden, immers aannemen dat de geportretteerde daarmee heeft ingestemd en de geadverteerde waar of dienst ondersteunt. Dat gold al voor mei 1997. Het geldt, zoals gezegd, echter niet voor de polonaise van september 1997.'

AMSTERDAM

Willem van Manen

Nero

In de krant van maandag 13 oktober las ik dat keizer Nero in het jaar 54 voor Christus uitgeroepen werd tot keizer.

Maar vers terug van een klassieke werkweek in Rome, en dus goed op de hoogte van de geschiedenis, wil ik u er op wijzen dat keizer Nero niet in 54 voor Christus tot keizer uitgeroepen werd, maar in 54 na Christus (hij was immers een groot christenvervolger).

VASSEJoep Hövels

leerling 4 gymnasium

Nobelprijs

Dario Fo is niet de eerste Italiaanse toneelschrijver die de Nobelprijs voor literatuur is toegekend (de Volkskrant, 10 oktober).

Luigi Pirandello kreeg die prijs in 1934, nota bene 'voor de vrijmoedige en vindingrijke wijze waarop hij de toneelkunst heeft doen herleven'.

Pirandello schreef tientallen toneelwerken, waaronder 'zes personages op zoek naar een auteur' en 'de naakten kleden', en voorts romans, novellen, poëzie, essays.

AMSTERDAMG.L. Aussems

Plicht

Volgens kardinaal A. Simonis, (Forum, 11 oktober) heeft in de visie van de rooms-katholieke kerk ieder mens een onvervreemdbaar recht op leven.

Mijn vraag is of ieder mens ook een onontkoombare plicht tot (ongevraagd en soms ondraaglijk) leven heeft?

AMSTERDAMF.J. Ipenburg

Beslissing

Simonis vergelijkt mensen die abortus en euthanasie accepteren, met mensen die vinden dat ze anderen mogen doodtrappen. Die uitspraak getuigt van grote liefdeloosheid.

Simonis zou als pastor toch mensen moeten kennen die op dat terrein zeer gewetensvol en moeilijke beslissingen nemen. Hoe kan hij dat 'in godsnaam' vergelijken met doodtrappen.

Simonis doet een smadelijke en discriminerende uitspraak die niet alleen afkeuring maar ook afstraffing verdient.

SINT OEDENRODEJacob Haan

Oranje

Nederland-Turkije gezien? 74 Procent balbezit, waarvan slechts 9 procent in de voorhoede.

Mooie combinaties tussen achterhoede en middenlinie met bij tijd en wijle de keeper. Beheersing van 't middenveld is mooi en goed, maar géén doel!

Als de wedstrijd bijna afgelopen is gaat men wat rechtstreekser de voorhoede bedienen. 't Blijft hetzelfde liedje met Oranje.

RUURLOF.H. Ivens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden