Geachte redactie

Syriëgangers

Wat miste ik de nuance in de berichtgeving over de Nederlanders die er goed aan menen te doen in Syrië tegen het regime van de familie Assad te gaan strijden. Wellicht een onduidelijke burgeroorlog, met een wirwar van verschillend gemotiveerde partijen, maar Nederlandse moslims tonen de moed om voor hun idealen te strijden, aldus generaal b.d. Peter van Uhm (Ten eerste, 5 mei) .


Of dat al dan niet verstandig is, staat ter discussie, maar de nuance behoort ons ervan te weerhouden een definitieve conclusie te trekken. Dat nou juist Van Uhm die nuance wel durft aan te brengen, is inderdaad (zoals het artikel vaststelt) opmerkelijk. Er is moed voor nodig om genuanceerd te oordelen en de waarheid ergens tussen de uitersten te blijven zoeken. Mijnheer Van Uhm, ik heb bewondering voor u.


Frits Emmerik, Den Haag

Rommel

In zijn brief van 2 mei betoogt J.P.W. de Vries dat treinreizigers hun 'rommel' mee moeten nemen. Enige tijd geleden suggereerde een NS-medewerkster mij dit ook dringend, toen ik tijdens etenstijd een consumptie nuttigde in de trein. Dat voelde niet goed. Waarom niet? De NS bouwt veel nieuwe stations. Er wordt rekening gehouden met reizigers die steeds meer op alle momenten van het etmaal van het openbaar vervoer gebruikmaken. Neem de eetshops in het prachtige nieuwe station Rotterdam Centraal. Alles verpakt en gericht op nuttigen in de trein.


De NS verdient aan alle handel in zijn stations. Maar dan de treinen. Kleine afvalbakken die al vol zijn bij twee koffiebekers. Moet je dan van reizigers verwachten dat zij kleverige of vochtige verpakkingen meenemen in hun werktassen? Ik ben opgevoed met de boodschap dat je je afval in de daartoe bedoelde afvalbakken moet deponeren, dus ook in de trein. Verreweg de meeste mensen doen dat. Deze bakken zijn snel vol en worden niet tijdig geleegd. Dát is het probleem. Het gaat daarom niet aan reizigers aan te spreken op slordigheid. Afvalbakken moeten groter, moeten vaker worden geleegd, of eetshops in grote stations moeten worden gesloten (terug naar het plastic zakje met sandwiches of het broodtrommeltje in de aktentas). Een moreel appèl op de reiziger om zijn rommel mee naar huis te nemen is beledigend, irritant en schiet zijn doel volledig voorbij.


Jan van Dijk, Capelle aan den IJssel

Knieval

Goed artikel van Aleid Truijens ('Omhoog die lat, niet dieper hurken', Binnenland, 3 mei) over wat te doen aan het grote aantal ongemotiveerde leerlingen.


Vijf jaar geleden: docentenvergadering Duits. De verwachte kennis van de leerlingen wordt omlaag geschroefd. Ik, nieuweling, ben verbaasd, een oudere collega verbolgen. Zijn zoveelste knieval, wat blijft er over van het vak? Vaarwel Nederland kennisland.


Veertig jaar geleden: onze docent Duits geeft het huiswerk op, waaronder een rijtje voorzetsels van buiten leren. Gezucht en gesteun in de klas. De leraar weet raad: 'Je krijgt nu vijf minuten en je zult zien: na vijf minuten ken je het.' En verdomd, hij had gelijk. Zó verander je 'moeilijk' in 'eenvoudig'.


Frens Bakker, Nijmegen

Verstoten grootouders

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor verstoten vaders en moeders.


Het artikel van Marijke Groot over haar verstoten moeder (U, 3 mei) heeft mij zeer aangegrepen.


Hoe zal die vader zich nu voelen, nadat zijn zoon niet meer verder wilde en zelfmoord pleegde? Voor de grote groep verstoten grootouders is veel minder aandacht. Zij laten zich niet zo gemakkelijk horen. Heel veel verborgen verdriet is er onder hen. Ze durven er vaak niet over te praten.


Ik ben zo'n oma die haar kleinkinderen niet meer mag zien. Geef ons verstoten grootouders ook een stem.


Anneke van der Spek (71), St. Michielsgestel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden