GEACHTE REDACTIE: Wonen in wagen is anders dan in huis

David van Ooijen meent op grond van zijn persoonlijke opvattingen een 'wetenschappelijk' oordeel te kunnen vellen over de cultuur van ons woonwagenbewoners....

Inderdaad nemen wij als woonwagenbewoners al vele jaren lang een aparte plaats in in de samenleving. Maar onze geschiedenis gaat wel wat verder terug dan het begin van deze eeuw, zoals Van Ooijen beweert.

Al zijn wij geen zigeuners, het nomadisch bestaan met alles wat daarbij hoort, is ook ons niet vreemd. Dat wij nu niet meer kunnen rondtrekken, is het gevolg van overheidsbeleid.

Door de aanleg van vele kleine centra, gelegen in woonwijken, zitten wij inmiddels helemaal niet meer aan de rand van de samenleving. Wel beschouwen wij onszelf nog steeds als een aparte bevolkingsgroep met wel degelijk een eigen cultuur.

Het wonen in een wagen is heel anders dan in een huis. Maar zelfs al wonen wij in een huis, dan nog dragen wij onze cultuur met ons mee. Dat zit in je bloed.

Wij lopen gemakkelijk bij elkaar binnen, blijven van elkaars situatie goed op de hoogte, we blijven in familieverband bij elkaar, handhaven ons zogenoemde 'wegloophuwelijk', helpen elkaar waar het kan, en zeker onze bejaarde familieleden houden wij zo lang mogelijk onder onze hoede.

Zelf heb ik, net als veel andere woonwagenbewoners, altijd in de handel gezeten. Ook dat zit ons in het bloed.

Sommige woonwagenbewoners zitten in de sloophandel. Velen ook niet. De door Van Ooijen aangehaalde vervuiling is allang verleden tijd. Heeft Van Ooijen nooit gehoord van de provinciale Autowrakkenplannen, waardoor slopers dure milieuvoorzieningen moesten treffen?

Van Ooijen heeft kennelijk wel meer niet vernomen. Zo weet hij ook niet dat onze kinderen tegenwoordig naar school gaan, ook naar het voortgezet onderwijs.

Wel heeft hij er gelijk in dat nog velen van ons te weinig of de ouderen zelfs helemaal geen scholing hebben genoten. De werkloosheid is landelijk hoog en bij minderheidsgroepen vaak hoger. Daar moet wat aan gebeuren.

Wij zijn er juist bang voor dat daarvoor minder aandacht komt nu Den Haag zich niet meer met onze problemen bemoeit. Nu zijn we helemaal afhankelijk van de gemeenten. En de ene gemeente doet het beter dan de andere.

Maar als wij op alle fronten met de burgers op een hoop worden gegooid, ziet het er voor ons juist niet zo goed uit! Het lijkt er meer op of ons alles wordt afgepakt, onder de vlag van wat Van Ooijen zegt: 'Jullie woonwagenbewoners zijn gewone burgers.'

Misschien moet je wel zeggen: 'Was het maar waar'. Kan Van Ooijen er bijvoorbeeld niet eens voor zorgen dat wij ons nu ook als gewone burgers kunnen verzekeren?

Wanneer hij zegt dat wij geen eigen cultuur hebben, wat is dan wel een eigen cultuur? Moet je daarvoor speciaal in het buitenland geboren zijn? Kom nou, meneer Van Ooijen, verdiep je er eerst eens echt in voordat je zulke dingen gaat zeggen. En houd vooral ook de ontwikkelingen goed bij.

ROTTERDAMA. Lorsé

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden