Geachte redactie, U Pagina

Hoogleraar Gijs van Kuik, de leider van het windenergieonderzoek in Delft, zegt: ‘Mijn punt op de horizon is 2050. Dan is grootschalige wind een realiteit’ (Wetenschap, 1 mei)....

De realiteit is, professor Van Kuik, dat er geen horizon meer is in 2050. De horizon bij Castricum is nu al voor decennia vervuild met uitstekende, bewegende molens, die als insekten boven het water toeven. Daar komt geen horizon meer doorheen.

De zon die in de zee zakt? Geworstel in de klauwen van de molens. Windmolens verpesten het landschap en de horizon. Een snelle verloedering van groen en rust. Windmolens zijn opzichtig en lelijk. Het enige wat ons nog rest, is bordjes plaatsen met daarop: windmolenvrij uitzicht. Dat zullen niet veel bordjes worden.

Het idee dat windmolens de ultieme oplossing zijn voor ons energiegebruik is op zijn minst kortzichtig en ondoordacht, vooral in zo’n piepklein land als Nederland. Er zijn betere alternatieven.

Steenkoolsubsidies
Mark Rutte (lijsttrekker van de VVD) zegt dat windmolens niet op wind, maar op subsidie draaien. Daarom moeten we van die windmolens af en kerncentrales bouwen.

Wat hij niet zegt, is dat energie uit steenkool sinds 1952 subsidies krijgt. Daardoor is dat soort energie goedkoper dan duurzame energie.

De kosten van een windmolen zijn in acht jaar terugverdiend. En windmolens hebben een levensduur van ongeveer 20 jaar. Windmolens zijn voor Nederland dan ook de meest betrouwbare en optimale manier om duurzame energie op te wekken.

Kerncentrales zijn ook goed, omdat zij veel schone energie leveren. Maar als er iets fout gaat met een kerncentrale, en dat kan zo gebeuren, dan heb je echt een probleem. De zorg voor de slachtoffers zou dan veel meer kosten dan de subsidie van de windmolens.

Waarom willen wij wel steenkoolcentrales die op subsidie draaiden en toch erg vervuilend zijn, en ineens geen subsidie meer verlenen aan schone energie? Die vraag moet Mark Rutte eerst beantwoorden om geloofwaardig over te komen met zijn ‘geen subsidies meer voor windmolens’-verhaal.

In het kader van de eerlijkheid zouden wij moeten stoppen met het subsidiëren van de steenkoolcentrales en de vrijgekomen subsidie verlenen aan het opwekken van duurzame energie. Dan zou duurzame energie veel goedkoper zijn dan nu.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden