GEACHTE REDACTIE: Selectief Bijbel citeren is een gruwel

Boris Dittrich citeert graag en met overtuiging de Bijbel, Leviticus 19:18: 'Gij zult uw naaste liefhebben als uzelven.' Hiermee ontkracht hij zijn goede artikel over de uitspraken van RPF-voorman Van Dijke betreffende homoseksualiteit (Forum, 24 maart)....

Dittrich appeleert aan een bijbelboek dat bij uitstek homovijandig is. In Leviticus 18, 22 heet het: 'Bij een manspersoon zult gij niet liggen met vrouwelijke bijligging; dit is een gruwel.' Het citaat van Dittrich passerend, leest men in Leviticus 20:13 dat homoseksuelen de doodstraf verdienen: 'Wanneer ook een man bij een manspersoon zal gelegen hebben, met vrouwelijke bijligging, zij hebben beiden een gruwel gedaan; zij zullen zekerlijk gedood worden; hun bloed is op hen'

Het is goed om christenen op te roepen verdraagzaam te zijn tegenover homo's, maar iemand die zich humanist noemt zou niet de Bijbel moeten gebruiken om zijn betoog kracht bij te zetten. Het selectief citeren is (om in bijbelse termen te blijven) een gruwel. De Bijbel is geen citatenboek en in een rationele discussie overbodig, het boek ontleent z'n autoriteit aan mensen die in de inhoud ervan geloven. Het citeren zonder de inhoud serieus te nemen, is futiel. Ieder is persoonlijk verantwoordelijk voor zijn uitspraken.

DRACHTENFlorus P. de Kreij

Paulus

Met interesse volg ik de artikelen over de gedane uitspraken van de RPF-voorman over dieven en homoseksuelen. Maar wat mij veel meer interesseert ,is het waarom van zijn mening. Met vreugde las ik dus het artikel van Dittrich waarin het desbetreffende stuk uit de bijbel staat geciteerd.

Tot mijn verbazing gaat het om iets wat Paulus heeft geschreven, en wel over degene 'die bij mannen liggen'. Zijn dat dus de homoseksuelen? Volgens mij zijn dat vrouwen die dat veel vaker doen. Maar we weten natuurlijk allang dat Paulus' opinie over vrouwen op zijn minst te wensen overlaat.

AMSTERDAM Torvald Hessel

Inbreuk

Godsdienstvrijheid is het ontbreken van dwang om een bepaalde godsdienst te belijden, en niet de vrijheid zich met beroep op 'heilige teksten' te onttrekken aan de plichten die de wet stelt, of inbreuk te maken op de rechten van anderen.

RPF-Kamerlid Van Dijke beroept zich voor zijn discriminerende uitlatingen over 'praktiserende homoseksuelen' op de brief van de apostel Paulus aan de Corinthiërs, waarin degenen 'die bij mannen liggen' worden gelijkgesteld aan dronkaards, lasteraars en rovers. Als ik het citaat uit de Statenvertaling goed begrijp, zullen echter heteroseksuele vrouwen, die immers ook 'bij mannen liggen', het Koninkrijk Gods evenmin beërven. Dat wordt nog een gezellige boel in de hemel: alleen celibataire geestelijken (m/v), brave huisvaders en consequente lesbiennes.

VOORBURG André Rodenburg

Kinderachtig

Wat een kinderachtige homo's hebben we toch in Nederland! Kinderlijk blij zijn ze nu ze na veel zoeken en overleggen iemand gevonden denken te hebben die in hun ogen homo's discrimineert. Zorgvuldig plannen ze de aanklacht, opgetogen zetten ze er een batterij juristen op en kunnen van opwinding niet slapen tot de dag van het proces aanbreekt! Kom homolobby, gedraag je volwassen en besteed je tijd beter dan aan dit soort overdreven gekwetstheid!

APELDOORN M. v.d. Berg

Eng

De enge uitlatingen over gepraktiseerde homoseksualiteit door RPF-leider Leen van Dijke zijn niet nieuw. Ze worden gedaan sedert het bestaan van dit natuurlijke, menselijke fenomeen; dus altijd. Ze zijn uitingen van een zich nog ontwikkelende, beperkte, niet volmaakte menselijke geest, die dat nog vele eeuwen zal blijven. Met dat besef zullen we moeten leren leven.

De mensheid heeft in haar onvolkomenheid helaas anderen nodig om angsten en frustraties voor het onbekende in banen te leiden. Figuren als Van Dijke maken daar misbruik van door geestelijke vrijheid in te perken en hun streven naar macht en overheersing aan anderen op te dringen. Van Dijke pretendeert daarbij de plaatsbekleder van een van de vele goden op aarde te zijn. Ook daarin is hij niet de eerste en de laatste.

Het proces dat hij krijgt is slechts symptoombestrijding en zal weinig bijdragen aan de wezenlijke oplossing van het probleem: de overheersing van de ene mens door de andere. Laten we van het proces wel goede kennis nemen. Laten we daarbij onze eigen geest kritisch houden, zoveel mogelijk zelfstandig denken en ons handelen laten bepalen door het eigen gezag en niet door dat van anderen.

HEERHUGOWAARD

M.C. Torenvlied

Bladeren

Wanneer Dittrich uit de Bijbel, in het bijzonder uit het Oude Testament Leviticus 19:18 citeert, heeft hij wel gelijk, maar is hij ook selectief bezig. Even selectief als ik 't zou zijn, wanneer ik verder bladerend Leviticus 20:13 zou citeren.

Al schijnt het zo - naar onze huidige begrippen - Dittrich zal toch niet staande willen houden, dat de Thora/Pentateuch/het Oude Testament oproept tot discriminatie?

AMSTERDAM G. Udo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden