GEACHTE REDACTIE: School kan de opvoeding niet overnemen

Advocaat Bovens legt nog maar weer eens een keer de verantwoordelijkheid voor de aanpak van agressiviteit onder jongeren bij de scholen (de Volkskrant, 26 september)....

School kan de opvoeding niet overnemen

Natuurlijk, scholen hebben een taak in het geheel. En aan de voorlichting over drugs, alcohol en pillen valt vast wel wat te verbeteren. Maar de oplossing van het probleem ligt voor een groot deel wél in de opvoeding. Vanaf het begin dienen ouders het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij hun kinderen als hun belangrijkste taak te beschouwen. Waar ouders deze taak laten liggen, kan de school of de maatschappij alleen nog maar hópen dat voorlichting over de processen die Bovens noemt resultaat heeft.

ENKHUIZENW. van Dekken

Jachtig

Openlijke geweldpleging vindt bijna altijd onder invloed van alcohol en drugs plaats, schrijft verslaggever Bas Mesters. Maar agressie-delicten kunnen voor een groot deel niet aan drank of drugsmisbruik geweten worden. Zinloos geweld is een structureel symptoom van onze zieke, jachtige en zakelijke maatschappij geworden. De eisen van onze samenleving, waarin economische groei bovenaan staat, zijn torenhoog, en de groep mensen die dit niet meer kunnen bijbenen, wordt groter en groter. Er is steeds minder tijd, aandacht en rust voor het uiten en luisteren naar eigen en andermans gevoelens en emoties.

Hoeveel tijd hebben we echt nog voor elkaar? Hoeveel mensen slaan er nog een arm om een ander mens heen? Hoeveel mensen worden er nog niet geleefd door onze sneltreinmaatschappij? Veel en veel te weinig! Door dit alles krijg je zieke mensen, die hun frustraties op een extreme manier (kunnen) gaan uiten.

AMERSFOORTGera Boekelo

Dienstplicht

De militaire dienstplicht is afgeschaft, de B.B. (Bescherming Bevolking) kwam roemloos aan zijn eind. Beide hadden destijds ten doel Nederland te behoeden voor gevaren van buitenaf. Nu er gevaren van binnenuit dreigen, intimidatie en terreur aan de orde van de dag zijn, is wellicht invoering van een algemene dienstplicht de moeite van het overwegen waard.

Wij (oud-Indiëgangers) dienden destijds drie, vier jaar, sommigen nog langer. Het ging immers om een nationaal belang. Nu er een andersoortig nationaal belang op het spel staat is een wet, die het mogelijk maakt gezonde jonge kerels (laat de vrouwen nog maar even buiten schot) op te roepen om op gezette tijden gedurende een of twee jaar wacht te lopen op straat, alleszins te verdedigen. Dat mag best wat kosten (uniform, wapenstok, soldij, voeding en eventueel huisvesting) want het gaat om ons aller welzijn.

De VVD die is voor meer 'blauw' op straat is, moet maar eens met de eigen ministers Dijkstal en Voorhoeve praten over verandering van kleur, over 'kaki'.

CUIJKM.A.E. van de Laarschot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden