GEACHTE REDACTIE: Publiek wordt met pluspakket voor de gek gehouden

De kogel is door de kerk. De regering heeft geen onoverkomelijke bezwaren meer tegen de komst van het sportnet...

De constructie die men heeft bedacht, lijkt op het eerste gezicht geniaal. Een basispakket met alleen de Nederlandse publieke omroep, een paar publieke zenders uit buurlanden en de lokale omroep. Voor een laag tarief. Alle commerciële ellende is - als u wilt - in één keer van de buis. Kunnen André van der Louw en de Hilversumse omroep weer rustig verder slapen.

Wanneer ik kies voor het pluspakket, waar naast Veronica en RTL ook het sportnet zal worden ondergebracht, ga ik echter zeker tweehonderd gulden per jaar extra betalen, voorspelt staatssecretaris Nuis.

Nou breekt mijn klomp. Moet ik tweehonderd piek neertellen voor commerciële tv, voor zenders die rijk worden van tweehonderd reclames op een avond? De wereld op zijn kop!

Rechtvaardiger zou het zijn, wanneer ik kan kiezen uit een publiek pakket (tegen betaling van een laag tarief en van de omroepbijdrage) en/of een commercieel pakket (zonder omroepbijdrage).

In het huidige voorstel verplicht de regering de liefhebber van voetbal, maar ook die van Onderweg naar morgen of van Hennie Huisman, straks het complete pakket te betalen: kijk- en luistergelden, het basispakket en een peperduur pluspakket.

Dan spreken we niet meer van een 'frietje zonder' extra in de maand, maar al gauw van een rijk gevulde schotel.

Een schotel? Da's zo'n gek idee nog niet!

UTRECHT Peter Bronsgeest

Breekijzer

In tegenstelling tot wat men denkt, gaat de strijd om het sportkanaal helemaal niet tussen de KNVB en het publieke bestel. En de grote prijs van het spel is helemaal niet twee gulden per maand per kabelaansluiting. Die twee gulden zijn peanuts, de kruimels. En het voetbal is het rookgordijn.

De ontwikkeling van de technologie gaat verschrikkelijk snel. De kabelboeren hebben er eigenlijk nog geen zin in om hun duurbetaalde hardware nu al te vervangen door de nieuwste snufjes. Ze wachten liever tot die nieuwe hardware wat goedkoper wordt.

Philips - een van de aandeelhouders van het sportkanaal - vindt dat niet leuk, Philips wil zijn decoders en nieuwe services het liefst nu verkopen en tot standaard verheffen. Voor je het weet roomt Sony of een Amerikaanse fabrikant de markt af. Philips moet daarom de markt snel openbreken. Daarvoor heeft Philips een breekijzer nodig en dat is het KNVB-sportkanaal.

Het sportkanaal kan van de Vecai eisen dat het in het basispakket komt. Philips weet donders goed dat de kabelmaatschappijen dat toch niet aan hun klanten kunnen verkopen.

Nee, dat sportkanaal kan alleen via een pluspakket bij de consument komen. Een mooi moment voor de kabelmaatschappijen om hun bestaande diensten om te zetten naar een nieuw basispakket en een pluspakket.

En dat pluspakket kan je alleen ontvangen als je een decoder huurt, voor slechts vijftien gulden per maand. Maar daar krijg je dan wel iets voor terug, want voor vier gulden per maand mag je het KNVB-sportkanaal zien. En wie wil niet Ajax-Feyenoord live zien? 'Voor maar een tientje meneer.'

RTL 4 krijg je voor een knaak. En voor slechts één gulden is Veronica praktisch gratis. Verder komen er een paar filmkanalen (per stuk veel goedkoper dan FilmNet) of zelfs al een heuse video-on-demand service. Vergeet de drie muziekkanalen niet (bel het 06-nummer om je favoriete hit te laten draaien). Nog zo'n handige service: bestel pizza en/of chinees vanuit je luie stoel.

En dan als klap op de vuurpijl: je mag vanaf 1 januari 1998 de telefoonstekker in de kabeltv-decoder stoppen in plaats van in de PTT-wandcontactdoos.

Hoezo twee gulden per aansluiting per maand? We praten hier al snel over tweehonderd gulden per aansluiting per maand. En dat allemaal dank zij koning voetbal.

Wat is voetbal toch een mooie sport. . .

ENSCHEDE Martijn Sanders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden