GEACHTE REDACTIE: Over laffe denkers en dappere doeners

Het valt mij iedere dag opnieuw op dat de columnisten in De Volkskrant niet bepaald uitmunten in het formuleren van genuanceerde visies op thema's die in de ogen van de meeste Nederlanders een hoge maatschappelijke relevantie hebben....

Zo worden door Dorien Pessers (Forum, 25 maart) de geesteswetenschappen in een verdomhoekje geplaatst. Na een warme en overdadige inleiding over de naastenliefde die enkele verpleegkundigen in haar omgeving praktizeren, haalt zij ten slotte verhit uit naar de zogenoemde kwezelarijen over zorgethiek waarin alle geesteswetenschappers zich in duurbetaalde congressen te buiten gaan en 'waar de verpleegkundigen' - aldus Pessers - 'niets mee opschieten'.

Door de dappere doeners in de verpleegkunde en aan de andere kant de laffe denkers in de wereld van de geesteswetenschappen op deze wijze tegen elkaar uit te spelen, gaat Pessers er ten onrechte aan voorbij dat de idee van de naastenliefde een culturele verworvenheid is die binnen de geesteswetenschappen bewaakt wordt.

Nu de idee van de naastenliefde en de roeping als gevolg van de secularisering hun vanzelfsprekendheid hebben verloren, worstelen geesteswetenschappers met de vraag wat mensen in het algemeen en verpleegkundigen in het bijzonder kan inspireren om moreel te handelen. Dat deze zoektocht naar verbindingen tussen theorieën over zorgethiek aan de ene kant en het wel of niet praktizeren van de zorgethiek aan de andere kant bijzonder vruchtbaar kan zijn, blijkt uit vele publicaties en onderwijsmodules.

In tegenspraak met degenen die geen protest laten horen wanneer de pedante cultuurcriticus George Steiner beweert dat 98 procent wan het werk van de geesteswetenschappers geroddel is, roep ik: 'Laat de geesteswetenschappen een levende inspiratiebron zijn voor onze cultuur en samenleving'

AMSTERDAM Martien Schreurs

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden