GEACHTE REDACTIE: Nova

In de Volkskrant van 31 mei verscheen een stukje onder het curieuze kopje 'Nova geënterd' dat niet onweersproken kan blijven....

Dat is een zeer ongenuanceerd beeld dat geen recht doet aan een serie van drie uitzendingen die Nova besteedde aan de vraag of het toezicht op de Beurs wel onafhankelijk genoeg is en waarbij Nusse Brink als voorbeeld is opgevoerd. In de ruim 25 minuten televisie die dat opleverde, kwamen de heren Nusse en Brink in slechts één van die uitzendingen welgeteld drie minuten aan het woord, waarbij hun dubieuze rol in de hele affaire in voice over-tekst meermalen is aangegeven. Over de fouten van Nusse Brink heeft Nova geen twijfel laten bestaan. Maar dat is nog geen reden om de rol van het Controlebureau dan maar weg te poetsen, zoals de beurs nu al jaren probeert.

De Volkskrant redeneert dat het feit dat het Controlebureau gewoon toestond dat Nusse Brink kon rommelen met geld van cliënten, niet de reden was voor het failliet van het bedrijfje. Dat heeft Nova ook nooit beweerd; wel hebben wij de vraag opgeworpen wat een Controlebureau waard is als men niet controleert terwijl daar alle reden voor is.

Het doet niets af aan de verantwoordelijkheid van Nusse Brink zelf, maar het werpt wel een veelbetekenend licht op de expertise en handelswijze van het Controlebureau. De vraag die wij daarna in Nova opriepen ging over de stelling wie de controleurs eigenlijk controleert en of het wel zo logisch is om een controlebureau bij de beurs zelf onder te brengen.

Het is jammer dat het hoofdthema van onze uitzendingen blijkbaar aan de Volkskrant voorbij is gegaan.

HILVERSUM Rob de Lange

Joost Oranje

redactie Nova

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden