GEACHTE REDACTIE: Nationaal belang

Dank zij Frits Bolkestein is de in het regeerakkoord aangekondigde herijkingsdiscussie over het buitenlands beleid op gang gekomen. Nu weten we ook waar we uitkomen als we het liberale gedachtengoed volgen: in een wereld waar het internationale toneel vooral drama's vertoont waarin strijd geleverd wordt over nationale belangen....

Alternatieven lijken schaars. Maar samenwerking loont, terwijl aan concurrentie om de schaarse middelen hoge kosten zijn verbonden. Doch gekke Henkie, die op samenwerking mikt terwijl anderen - blind voor zijn goede bedoelingen - hem slechts beconcurreren, wordt het zwaarst gestraft.

De cynicus, die bij voorbaat kiest voor concurrentie en vrede nastreeft door zich op oorlog voor te bereiden, lijkt het meest realistisch.

Dit veronderstelt echter een gebrek aan communicatie en een daardoor gevoed gebrek aan wederzijds vertrouwen. In een wereld waarin wereldwijde communicatiemogelijkheden sprongsgewijs toenemen en goedkoper worden, geldt dat slechts zolang politici vasthouden aan instituties en concepten afkomstig uit het verleden.

Een verantwoordelijk politicus, wetend hoe makkelijk communicatiemogelijkheden zich ook lenen voor het demagogisch voeden van racisme en vreemdelingenhaat, pleit niet voor meer identificatie met 'eigen land'.

Een pleidooi voor meer nationale belangenbehartiging in de internationale politiek is in wezen reactionair: terug naar de vorige eeuw, toen wantrouwen tussen nationale staten bij gebrek aan moderne communicatietechnieken en aan onderwijs in vreemde talen en culturen onvermijdelijk was.

HAARLEM Wim Nusselder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.