GEACHTE REDACTIE: Moskeeën draaien om het geloof, niet om drugshandel

Verslaggever Henk Müller luidt de noodklok over infiltratie van de drugsmafia binnen Marokkaanse moskeeën en andere organisaties (de Volkskrant, 13 januari)....

De Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties (UMMON) heeft ernstige kritiek op deze berichtgeving. Ook al zijn er sterke aanwijzingen dat er binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland mensen zich schuldig maken aan de handel in drugs, dan betekent dat nog niet dat daarbij de moskeeën of hun bestuurders betrokken zijn.

In het artikel wordt gewag gemaakt van pogingen van 'drugshandelaren, die trachten invloed te verwerven door schenkingen aan moskeeën, of door de bouw van nieuwe moskeeën te financieren'. Tevens zouden moskeeën betrokken zijn bij het witwassen van drugsgeld. Een absolute onmogelijkheid.

Onze achterban bestaat uit veelal van een uitkering afhankelijke gezinnen, die het jaarlijks toch voor elkaar krijgen een donatie te doen van ten minste enkele honderden guldens aan hun moskee. Als er sprake is van een bijzondere uitgave, zoals de inrichting van een nieuwe moskee, dan kunnen donaties zelfs oplopen tot een bedrag van enige duizenden guldens.

Bij elk bedrag dat echter hoger ligt, gaat bij het moskeebestuur onmiddellijk de alarmbel rinkelen. Met drugshandel verdiend geld is taboe. Drugshandel in of via een moskee is niet meer of minder dan ontheiliging van een plaats van gebed en raakt daarmee de diepste geloofsgevoelens van een moslim. De suggestie dat drugshandelaren invloed in moskeeën kunnen kopen zou wat ons betreft lachwekkend zijn als de aard van de beschuldiging niet zo ernstig was.

Wij hebben ons uitermate gestoord aan de opstelling van Ilhan Akel, directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders, en andere personen die aan de hand van een ongenuanceerd en van ieder bewijs verstoken krante-artikel direct een keiharde aanpak door justitie bepleiten, hetgeen de maatschappelijk uiterst kwetsbare Marokkaanse gemeenschap nog meer in diskrediet brengt. Door deze onterechte beschuldigingen wordt het toch al zo moeizame proces van integratie voor de zoveelste maal vertraagd.

Natuurlijk zijn wij bereid om vanuit de verantwoordelijkheid die wij samen met de Nederlandse samenleving en overheid dragen, mee te werken aan een beleid dat een einde maakt aan ontspoorde jongeren op het pad van de criminaliteit. Indien ons concrete gevallen van betrokkenheid van moskeeën of hun bestuurders met drugshandel bekend worden, zullen wij niet aarzelen daartegen direct met alle kracht en middelen stelling te nemen, hetgeen vanuit ons geloof en onze opvattingen is voorgeschreven.

AMSTERDAM A. El Boujoufi

UMMON

Flinterdun

In het artikel van Müller wordt onvoldoende belicht dat de gewraakte drugshandeloperaties worden uitgevoerd door niet in Nederland wonende Marokkanen. Wel citeert Müller voor de bewijsvoering voor Marokkaanse betrokkenheid in drugszaken feiten uit een belangrijk rapport van de OGD Parijs. Hierin worden vooral beschuldigingen geuit aan het adres van leden van de ambtelijke top en de hofhouding van de Marokkaanse koning.

Door de kop van het artikel en de strekking van de eerste alinea worden alle moskeebestuurders, althans 50 procent van hen ondubbelzinnig gecriminaliseerd. Hiermee wordt radicaal afgeweken van de bevindingen van de OGD. Met deze ongenuanceerde berichtgeving wordt een bevolkingsgroep nodeloos en met een flinterdunne bewijsvorming veel nadeel berokkend.

Laat Müller eerst de resultaten van Bovenkerks bijdrage aan het eindrapport van de commissie-Van Traa afwachten en dan pas de spijkerharde bewijzen over criminele activiteiten in de openbaarheid brengen. Dat is een zorgvuldiger werkwijze dan het ongestraft smetten werpen op een weinig weerbare groep Marokkaanse Nederlanders die steeds meer gebukt schijnen te moeten gaan onder het predikaat 'verdacht', louter vanwege het feit dat ze belijdend moslim zijn.

ZAANDAM A. Abaida

Gestigmatiseerd

Het was ons tijdens de verhoren van de parlementaire-enquêtecommissie duidelijk geworden dat de Nederlandse politie via infiltranten betrokken is geweest bij drugshandel, maar het is voor ons geheel nieuw dat moskeebesturen massaal betrokken zouden zijn bij de georganiseerde criminaliteit.

Bij zijn tweede verhoor door de enquêtecommissie heeft professor Bovenkerk duidelijk aangegeven dat hij geen betrouwbare gegevens heeft voor een kwantitatieve indicatie van de betrokkenheid van Turkse volwassen mannen bij de georganiseerde criminaliteit. Tevens heeft hij zijn excuses aangeboden aan de Turkse gemeenschap voor zijn eerdere uitlatingen op dit terrein.

Tot onze stomme verbazing wordt in het Volkskrant-artikel toch weer naar 'de geruchtmakende uitspraken' van Bovenkerk verwezen. Onze mensen worden door dergelijke sensationele berichtgeving gestigmatiseerd en ernstig in hun maatschappelijk functioneren belemmerd.

Turkse verenigingen, moskeeën en jongerenorganisaties nemen al vele jaren een grote verantwoordelijkheid op zich om demoralisatie van de opgroeiende jeugd te voorkomen. Dit ondanks vele tegenwerkingen. Wij betreuren het dat de Volkskrant op deze wijze een bijdrage levert aan de huidige verharding van het klimaat tegenover minderheden.

AMSTERDAM A. Ceyhan

Pennestreken

Wat moeten wij met een voorpagina-artikel waarvan de kop suggereert dat 'moskeeën en hasjhandel' bij elkaar horen en de eerste zin 'de helft van de besturen van grotere moskeeën in Nederland' erbij lapt?

Kon de krant niet een paar medewerkers meer vrij maken voor het toetsen van zo'n verregaand vermoeden? Veel moslims van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Pakistaanse, Molukse en Nederlandse komaf zijn nu door uw pennestreken en alles wat andere media daarmee hebben gedaan, zonder fatsoenlijke aanklacht en bewijs verdacht gemaakt. Wij achten dit zeer onzorgvuldig. Het feit dat Janmaat uw journalistiek als voorzet kon gebruiken is veelzeggend.

ZAANDAM Ahmet Altikulaç

Pim Ligtvoet en Hans Neels

Negatief daglicht

De toonzetting van het Volkskrant-artikel wekt verbazing. Daarnaast is het een te algemene voorstelling van zaken om te spreken over 'de grote moskeeën'. Welke zijn dat? Alleen de Marokkaanse of ook de Turkse, Pakistaanse en andere moskeeën? En hoe groot is een grote moskee?

Het drugsprobleem is een algemeen maatschappelijk probleem dat met kracht en daad bestreden dient te worden. Daarbij moeten die mensen aangepakt worden die werkelijk met de drugshandel te maken hebben, zodat niet een hele gemeenschap in een negatief daglicht wordt gesteld.

DEN HAAG A. Daskapan

Rotte appels

De meeste moskeeën in Nederland zijn nog steeds plaatsen van God, waar mensen vrijwillig en overeenkomstig de beginselen van de Islam hun godsdienst komen belijden, en waar niet in drugs wordt gehandeld.

Het valt niet te ontkennen dat een paar mensen zich buiten de wet geplaatst hebben en de handel in drugs een mooie aanvulling vinden voor hun lege portemonnee. Maar rotte appels bestaan overal, zelfs binnen de Nederlandse officiële instituten.

Het rechtssysteem hier heeft het mogelijk gemaakt dat je in die handel vrijuit kunt handelen. Al word je opgepakt, binnen een minimum van tijd sta je toch weer op straat wegens vormfouten. En wat het gedoogbeleid betreft, dat behoeft denk ik geen bespreking.

Het percentage Marokkanen dat zich met de drugshandel bezighoudt is zeer gering in vergelijking met bezigheden van de rest van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Het merendeel van onze gemeenschap gedraagt zich keurig en netjes en conformeert zich aan de wet. Maar daar hoor je bijna niets over. Blijkbaar verkoopt dat niet goed.

GOUDA Karkache Said

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden