GEACHTE REDACTIE: Met talkshowhosts en kopje koffie wordt de enquête pas ècht gezellig

Zou het niet veel goedkoper en met name veel effectiever zijn als de getuigen van de IRT-enquête niet voor de commissie-Van Traa zouden moeten verschijnen, maar gewoon gezellig bij Hans van Willigenburg en Mireille Bekooij op de koffie zouden komen in hun programma Koffietijd?...

Op de eerste plaats hoeft de kijker zich niet meer af te vragen of hij zijn tv-dag om tien uur 's ochtends zal beginnen met een rondje enquête, of een uurtje Koffietijd. Een ander voordeel is dat Koffietijd iedere werkdag op de buis te zien is en precies één uur duurt. Er zou iedere dag iemand verhoord kunnen worden. Op deze manier krijgt de kijker tenminste de indruk dat het een beetje opschiet met die enquête en de getuige weet zeker dat hij om 11.30 uur het boevenvangen weer kan hervatten.

Bij binnenkomst wordt de getuige onthaald met een lekker kopje koffie. Wij hoeven ons dan als kijker niet meer af te vragen waarom de commissieleden zich wel genoeglijk achter de koffie mogen scharen en de getuige niet.

Het volk heeft inmiddels via rapportcijfers kenbaar kunnen maken hoe ze oordelen over de getuige. 'Wat denkt u dat u heeft gekregen voor betrouwbaarheid?' 'Nou, ik denk wel een zeven.' 'Nee, dat is wat lager uitgevallen. Een vier-en-een-half; maar ze kennen u ook alleen maar vanuit uw functie, dus dat valt best mee' Hans en Mireille blijven altijd vriendelijk; dat is wel zo ontspannend voor de getuige.

Middels de zogenaamde quickies kan het verhoor aanmerkelijk ingekort worden. 'Als ik een boef zie, dan denk ik. . .' 'Infiltratie of een dagje dierentuin met uw zoontje?'

Door de telefoon kan het volk de echte relevante vragen doorspelen. De vraag die het meeste oplevert voor eventuele nieuwe regelgeving wordt zoals gebruikelijk beloond met de koffietijdtaart. Dat is pas een openbare hoorzitting.

Vervolgens geeft de getuige zijn commentaar op een paar kranteberichtjes, die bijvoorbeeld gaan over gecontroleerde druginvoer en afluisterpraktijken.

Maar het allerbelangrijkste argument om de enquête door Koffietijd uit te laten voeren is het boodschappenspel. Dat is het spel waarbij het geheugen van een kandidaat objectief getoetst wordt. Elke getuige die daar goed op scoort, maar bij de vragen een aantal keren gezegd heeft dat zijn geheugen het heeft laten afweten, valt onverbiddelijk door de mand.

En natuurlijk krijgt de kijker tussendoor allerlei leuke tips. Zo kan men bij het onderdeel 'metamorfose' te weten komen, hoe je volstrekt van uiterlijk kunt veranderen om bijvoorbeeld eens ergens te gaan infiltreren.

Ah fijn, het is gewoon zonde dat de Tweede Kamer niet eerder aan deze mogelijkheid gedacht heeft.

WIJK BIJ DUURSTEDE

Jésus de la Torre y Rivas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden