GEACHTE REDACTIE: Kind na scheiding vaak gebruikt als chantagemiddel

Een omgangsregeling is niet altijd in het belang van het kind, schrijft mevrouw Smulders van de Raad voor de Kinderbescherming in Forum van 2 juli....

Niet iedere scheiding ontaardt echter in een drama voor de kinderen. In een groot aantal situaties wordt de ouderlijke macht neergelegd bij de ouder die zorg draagt voor de dagelijkse opvoeding.

Daarmee wordt wettelijk 'het gezag', dat wil zeggen de verantwoordelijkheid en ouderlijke macht, neergelegd bij een van de ouders, veelal de moeder. De andere ouder, veelal de vader, heeft recht op of krijgt een omgangsregeling.

Zolang er geen conflicten van betekenis zijn tussen de ouders zal deze situatie vrij redelijk kunnen verlopen.

Wat gebeurt er echter indien beide ouders onderling een hevig conflict krijgen? In een behoorlijk aantal gevallen wordt door de gezagvoerende ouder, vaak de moeder, de ouderlijke macht gebruikt om het conflict te beslechten.

Letterlijk en figuurlijk worden de kinderen gebruikt als wraak- of chantagemiddel, veelal wordt de omgangsregeling niet meer (loyaal) nagekomen en vaak wordt de onderlinge relatie tussen de ouders, juist hiermee, onherstelbaar beschadigd.

Welke drijfveren de gezagvoerende ouder ook heeft, indien de andere ouder, veelal de vader, geen strafbare feiten pleegt en zeer zeker niet jegens de kinderen, dan mag worden verondersteld dat er geen dringende redenen zijn om een omgangsregeling te negeren.

In dit soort situaties stelt de gezagvoerende ouder persoonlijke belangen boven die van de kinderen en bedreigt daarmee direct de kinderen in hun welzijn en welbevinden.

Hoe wordt dit in de praktijk door de instanties opgelost? Meestal wordt door de rechter 'het omgangsrecht tussen niet verzorgende ouder en kind', soms tijdelijk meestal definitief, aan de kant gezet. De niet verzorgende ouder en kinderen zien elkaar lange tijd, soms helemaal niet meer.

Een algemeen aanvaarde opvatting in dit soort gevallen is dat de kinderen 'rust' nodig hebben en de veiligheid en zekerheid voor 'meer basale' behoeften, zoals ook Smulders stelt. Heel simpel gezegd wordt het korte-termijnprobleem ontlopen en omgezet in een lange-termijnprobleem voor de kinderen.

Stel je voor dat je je eigen kinderen, waar je veel van houdt en die je niet hebt 'mishandeld', niet of nooit meer zou mogen zien? Een onmenselijke beslissing!

LISSE Rob van Kleef

Niet-gezagvoerende ouder

Omgang

Ik werd onaangenaam getroffen door het artikel van mevrouw Smulders. Het is een veeg teken wanneer binnen slechts enkele alinea's 'omgang moet, omgang is goed' verwordt tot 'omgang ja, maar niet met alle geweld'.

De mening van mevrouw Smulders draagt niets bij aan een mogelijke oplossing van een probleem dat ouders en kinderen kan treffen, maar ook opa's, oma's, ooms, tantes, vriendjes en vriendinnetjes. Omgangsproblemen veroorzaken een 'tijdelijke' dood van de kinderen waar het om gaat. Het is een afscheid dat niet definitief hoeft te zijn, maar wel in vrijwel alle gevallen onherstelbare schade aanricht.

Als de raad dan toch zonodig het kind moet beschermen, laat hij zich dan richten op de veel grotere groep kinderen en jongeren die binnen in stand gehouden huwelijken, op scholen, binnen sportverenigingen, pleeggezinnen et cetera voor het leven wordt verminkt.

Terugtrekken uit een omgangsprocedure, omdat de moeder (of vader) weigert een advies van de raad, dat juridisch wordt bekrachtigd, te respecteren en dat bij gebrek aan sanctie ook met groot gemak kan doen, is geen oplossing.

Het standpunt van Smulders laat zich lezen als een vol trots aan zichzelf uitgereikt brevet van onvermogen.

De omgang behoort geregeld te worden wanneer de kinderen er nog niet zijn; tegelijk met de verdeling van de materiële zaken. Daar zijn huwelijkse voorwaarden voor.

HOOGLANDJaap de Paauw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden