GEACHTE REDACTIE: Is drie miljoen niet absurd veel voor een bronzen ei?

3,1 miljoen gulden voor een kunstwerk van gepatineerd brons met een lengte van 28,5 cm en qua vormgeving de simpelheid van een ei - Le Commencement du Monde van Constantin Brancusi - vind ik een béétje aan de ruime kant....

Volgens mij is Ralphje Keuning, die als pr-medewerker van het Kröller-Müller Museum deze aankoop mag rechtvaardigen (de Volkskrant, 2 december), een verwend jongetje dat met platgedrukt neusje tegen de ramen van Christie's stond en heel hard gilde: 'Die!!! Die!!! Die!!'

Waarop de dienstdoende suppoost riep: 'This one, sir?' en bij het plaatsen van het bordje 'reserved' meteen maar de komma voor de laatste twee nullen verwijderde.

Ik begrijp best dat dit kunstwerk veel waarde heeft in historische zin, maar of het dat ook in emotioneel opzicht heeft betwijfel ik ernstig. Wat dat betreft leidt Keuning aan een vorm van beroepsdeformatie: hij kijkt alleen met zijn verstand en absoluut niet met zijn gevoel. En daarmee neemt hij zijn bezoekers maar zeer ten dele serieus.

Met mijn kunstacademie-achtergrond ben ik niet iemand die vies is van 'aparte' dingen. Ik sta volledig open voor verrassingen. Maar ik weiger geroerd te raken door iets wat zijn absurde waarde alleen maar ontleent aan zijn nog zeer recente rol in de kunsthistorie (met zijn bouwjaar van 1924 valt het nog niet eens onder de noemer antiek) of de naam van de kunstenaar.

Een heel leuk idee indien van aankoop was afgezien, zou een geprojecteerde dia van dit object zijn geweest, met daaronder de tekst: 'Waarde 3,1 miljoen gulden. We wilden het hebben omdat het om die en die reden goed aansluit bij de rest van onze collectie. Maar we hebben het niet gedaan, omdat het kunstwerk qua beleving in het echt weinig toevoegt aan deze dia.

'Daarom hebben we van het geld maar een extra zaal gebouwd waar we deze dia projecteren. Verder hebben we van dit geld tien hedendaagse, door Brancusi, Sol LeWitt (zie andere zaal) en Donald Judd (zie andere zaal) beïnvloede kunstenaars een kunstwerk laten maken.'

ERMELO

Ronald Arthur van Schaik

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden