GEACHTE REDACTIE: Huldiging onmogelijk terug te draaien

De diskwalificatie van Piet Kleine in de Elfstedentocht is erg jammer, maar het is nu eenmaal de traditie en het karakter van de tocht dat er gestempeld moet worden....

Wat gaat de jury nu beslissen, nu bekend is geworden dat meer leden van de kopgroep de stempelpost in Sneek voorbijgereden zouden zijn, onder wie ook de winnaar Henk Angenent. De winnaar alsnog diskwalificeren?

Een moeilijke beslissing. Houden de Friezen de traditie in stand of gaan ze water bij de wijn doen?

Volgens mij is het voorspelbaar dat ze Piet Kleine terug in de uitslag opnemen, want terugdraaien van het huldigingscircus is onmogelijk.

SMEERMAAS (België)

Harm Jan Weevers

Minder allooi

'De moeder van alle tochten' is weer voorbij. Wat opviel bij de verslaggeving was de geringe aandacht, in beeld en commentaar, die besteed werd aan de verrichtingen van de vrouwen die de tocht meeschaatsten. Is hun prestatie van een minder allooi dan die van bijvoorbeeld Bart Veldkamp, die als zoveelste binnenkwam ?

Vrouwvriendelijke verslaggeving hoeft niet (de schaatsters zouden het niet willen, vermoed ik), maar mag de aandacht een volgende keer wat minder exclusief uitgaan naar de ferme jongens/stoere knapen?

DEURNEA. Boudens

Een na zwaarste?

'De meeste rijders zijn vanochtend vertrokken met een temperatuur van min 8 graden, meldt de krant zaterdagochtend. Niet de afstand van 200 kilometer leek het grootste probleem, maar de snerpende kou en wind. Slechts de tocht van 1963 lijkt die van vandaag in zwaarte te overtreffen.'

De Volkskrant op maandag 6 januari: Angenent: 'Ik kwam op het ijs met een bivakmuts, maar toen ik zag dat het maar drie graden onder nul was, heb ik die snel afgegooid.'

Ook de andere feiten staan op gespannen voet met de suggestieve VK-verslaggeving: slechts lichte vorst, de een na snelste tijd voor de winnaar, het op een na grootste aantal uitrijders, de hoge gemiddelde leeftijd van de toerrijders (veel vijftigplussers) en een foto van de kopgroep waarop te zien is dat de meesten geen bivakmuts op hadden. Ook zonder verzinsels blijft de Elfstedentocht de moeite waard.

AMSTERDAMHans Hermans

Gekte

De koude rillingen gingen pootje over over mijn rug. Wat een drama's, geweldig. Sport is toch zoiets moois. Terwijl je lijf zegt: Stop, je bent gek, zegt je geest: Doe er nog een schepje bovenop. Daarin zijn wij, mensen, uniek. We kunnen lijden om het lijden. Uit eigen vrije wil. Afzien doet pijn, maar zelfgekozen pijn is genot.

Wij leven in een tijd waarin ziekte wordt gezien als een 'zinloos' natuurverschijnsel. Door de sport is lijden bijna onmerkbaar verworden tot de meest vrije individuele daad.

Op 4 januari 1997 even over elven stond ene Rudy daar symbool voor. 'Ik zat er op het Slotermeer al doorheen, eerlijk waar. Maar ik had mezelf beloofd. . . in februari krijgen we een kind. Dat kruisje wilde ik aan hem opdragen', legde hij vol emotie voor de camera uit.

Hij was net door tijdsoverschrijding uit de toerstrijd genomen. Die aanstaande vader werd op één slag de verpersoonlijking van een 'gekte'.

Niet de weg ernaar toe telt, niet zozeer de dagelijkse liefdevolle omgang met zijn aanstaande zoon of dochter, maar het resultaat. Het kruisje als de ultieme (helden)daad. 'Jammer, joh', was alles wat Tom Egbers kon uitbrengen. Hij die zonder kruisje is, is heus niet minder dan hij die wel een kruisje heeft.

HAARLEMWillem Brand

Seniele leeslust

Het lezen van honderden dagbladpagina's heeft Blokker niet het antwoord geleverd op een vraag die hem blijkbaar erg bezighoudt: kan er de volgende maand weer een elfstedentocht gehouden worden?

Dat hij meent dat het antwoord op die vraag in de krant gevonden moet worden, kan ik uitsluitend verklaren uit een vorm van leesverslaving die in de oudheid ooit eens aangeduid is als seniele leeslust.

Evenementen als de Elfstedentocht zijn spektakel en moeten daarom bekeken worden. Als Blokker minder gelezen en wat meer gekeken had, zou hij misschien op zaterdagmiddag het antwoord op zijn vraag uit de mond van voorzitter Kroes gehoord hebben.

Kroes beantwoordde de vraag heel duidelijk. De organisatie van de Elfstedentocht denkt in termen van winters. Per winter kan er hoogsten een Elfstedentocht verreden worden. De volgende is dus pas na de komende zomer weer mogelijk.

TILBURG F. Kerstholt

Vergissing

Een vergissing, gemaakt door een commentator bij het tv-verslag van een groot sportevenement, is geen zeldzaamheid en ook niet eens echt kwalijk te nemen. Echter, een commentator die zijn fout in diezelfde uitzending opmerkt en vervolgens niet rechtzet of toegeeft, is hoogst irritant.

Zo rond een uur of drie bracht de NOS Johan Olov Koss, meervoudig Olympisch kampioen op de lange baan, in beeld. Tenminste, dat dacht men. In werkelijkheid werd sportkijkend Nederland vijftien minuten lang getrakteerd op beelden van een Nederlandse toerrijder met spillebenen die, naar later bleek, ongeveer dezelfde rugzak op zijn rug had als Koss die dag. Pas een uur later werd de echte Koss in beeld gebracht.

UTRECHT Richard Hassink

Pekel

Al schaats ik zelf allerbelabberdst, ik geniet zeker van de Elfstedentocht, met alle randverschijnselen vandien (de Koorts Der Koortsen). Geen gebeurtenis of er bestaat in Nederland gelukkig wel een tegenbeweging. Elfstedentocht Nee, Hak Een Wak.

Vol vertrouwen zie ik daarom de volgende actiegroepen tegemoet: Pest Aan Kerst, Weg Met Het Weer of Dag Koninginnedag.

En hoe populair word je door pekel op de Elfstedenroute te strooien (Hekel Aan Pekel)?

AMSTERDAMFrank Laan

Bellen

Schaatsende bellers horen niet in een Elfstedentocht.

BERGEN (N.H.)J.J. van Heusden

Lokaal

Maandagochtend was de krant voor 70 procent gevuld met berichten over de Elfstedentocht. Ik wil erop wijzen dat dit evenement een lokaal gebeuren is in een uithoek van Nederland. Voor een 'kwaliteitskrant' als de Volkskrant zou een half kolommetje op pagina 4 voldoen.

LEERSUML. Kranenburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden